Idemo na putovanje

Nevjerojatna odredišta: Pet šahovskih destinacija nadahnutih Netflixovom hit serijom Damin gambit

Nook Rooms Apartments
Ove su destinacije idealne za sve šahovske entuzijaste, ali i sve one koji to žele postati, i vole putovati

Tko bi rekao da će jedna od najgledanijih serija u posljednjih nekoliko mjeseci, kojoj je pošlo za rukom privući pozornost gledatelja iz cijeloga svijeta, upravo biti priča o odrastanju i šahu smještena u prošlo stoljeće? Radnja serije odvija se sredinom 50-ih godina, a prati uspjehe i iskušenja djevojčice iz sirotišta koja kao pravo čudo od djeteta pokušava postati najbolja igračica šaha na svijetu, te na tom putu posjećuje nevjerojatna odredišta diljem svijeta. Prema nedavnom istraživanju Booking.com-a 36% hrvatskih putnika nadahnuće za putovanja pronalaze u odredištima koja su vidjeli u filmovima ili TV serijama. Uz misiju da olakša svima da istraže svijet, Booking.com dijeli pet šahovskih odredišta u kojima možete odigrati popularno šahovsko otvaranje Damin gambit kad putovanja ponovno budu sigurna.

image
The Chess Hotel

Pariz

Serija započinje scenama u šarmantnoj francuskoj prijestolnici, Parizu. Pariz je poznat po čuvenim znamenitostima, kao što su Eiffelov toranj, Slavoluk pobjede i katedrala Notre-Dame, te je oduvijek na popisima za putovanja mnogih putnika. Ovaj grad nudi mnogo nevjerojatnih lokacija pa nije ni čudo da putnici Booking.com-a uvelike preporučuju Pariz za razgledavanje, arhitekturu i šetnju gradom.

image
The Chess Hotel
image
The Chess Hotel
image
The Chess Hotel
FABRICE RAMBERT

Gdje boraviti: Objekt The Chess Hotel smješten je u središtu Pariza, a riječ je o dizajnerskom hotelu koji gostima nudi dašak šahovskog svijeta. Kroz cijeli objekt protežu se crna i bijela polja iz ove igre – od hotelskog predvorja do kupaonica u sobama – a gosti također imaju mogućnost odigrati partiju šaha uz udobnu vatru iz kamina u predvorju. Centralna lokacija ovog hotela gostima nudi izvrsnu priliku da istraže grad pješice te posjete neke od najboljih pariških znamenitosti. Postaja podzemne željeznice Opéra nalazi se na nekoliko minuta hoda od hotela te nudi izravan prijevoz do muzeja Louvre.

image
Marriott's Grand Chateau

Las Vegas

Protagonistica serije u trećoj epizodi odlazi u ‘Grad Grijeha’ povodom prvog nastupa na šahovskom prvenstvu SAD-a. Ovaj živahni grad okružen pustinjom za mnoge je grad koji svakako žele doživjeti. Dio grada pod nazivom The Las Vegas Strip nešto je što ne smijete zaobići. Ova ulica osvijetljena neonskim svjetlima lokacija je na kojoj se nalaze mnogi luksuzni hoteli (s kockarnicama) te dvorane u kojima se odvijaju glazbeni nastupi. Las Vegas također je izvrsno odredište za gurmane jer nudi opcije za sve ukuse, od popularnih restorana do fine dining opcija.

image
Marriott's Grand Chateau
image
Marriott's Grand Chateau
DOUG SCALETTA
image
Marriott's Grand Chateau

Gdje boraviti: Objekt Marriott’s Grand Chateau nalazi se u središtu Las Vegas Stripa. Sobe ovog hotela uređene su u retro stilu te će vratiti goste u razdoblje u kojem je smještena radnja ove serije. Luksuzne hotelske sobe nude udobnost svim gostima, a iz nekoliko se soba može uživati i u panoramskom pogledu na Las Vegas Strip ili na grad. Gosti mogu uživati u obrocima u izvrsno uređenom Lobby Baru te promatrati zalazak sunca nad gradom iz Sky Bara, smještenog na krovu hotela.

image
Hotel Geneve CD de Mexico

Mexico City

U jednoj od epizoda protagonistica odlazi u Mexico City kako bi sudjelovala na još jednom međunarodnom šahovskom turniru. Ovaj grad poznat je po izvrsnoj arhitekturi i prelijepom starom gradu prožetom poviješću, stoga nije čudo da ga putnici na Booking.com-u preporučuju za kulturu, šetnje gradom i povijest. Izvrsne preporuke u gradu dobiva i hrana jer ovdje možete kušati 50 regionalnih kuhinja iz cijele zemlje. Savršen bijeg za višestruko uživanje u lokalnoj kulturi!

image
Hotel Geneve CE de Mexico
image
Hotel Geneve CD de Mexico
image
Hotel Geneve CE de Mexico

Gdje boraviti: Pri ulasku u Hotel Geneve CD de Mexico gosti će se na crnim i bijelim pločicama odmah osjećati kao da stoje na velikoj šahovskoj ploči. Profinjen interijer hotela s povijesnim elementima vratit će goste u razdoblje u kojem je smještena ova serija. Ovaj povijesni hotel smješten je u Juarezu, četvrti poznatoj kao ‘La Zona Rosa’, odnosno ‘ružičasta zona’, a u blizini se nalaze mnoge trgovine, restorani i atrakcije.

image
Russo Balt Hotel
KOKOSHKIN KONSTANTIN

Moskva

Moskva, glavni grad Rusije, mjesto je u kojem se odigrava napeta posljednja epizoda, u kojoj se protagonistica serije natječe protiv najboljih i najozbiljnijih šahista iz cijeloga svijeta. Prema podacima Booking.com-a o preporukama Moskva se često preporučuje za razgledavanje. Putnici će ostati zapanjeni brojnim povijesnim znamenitostima smještenima u ovome gradu, a oni koji žele naučiti nešto više o šahu svakako bi trebali posjetiti moskovski Muzej šaha.

image
Russo Balt Hotel
KOKOSHKIN KONSTANTIN

Gdje boraviti: Nasuprot Muzeja šaha smješten je objekt Russo-Balt Hotel, na savršenoj lokaciji za jednostavno istraživanje grada. Elegantna zgrada ovog hotela izgrađena je 1876. godine, što će gostima dati osjećaj da su dio povijesti. Sobe ovog hotela uređene su u secesijskom stilu i odlikuju se visokim stropovima i velikim prozorima s kojih se pruža fantastičan pogled na grad. Obližnja postaja podzemne željeznice posjetiteljima će omogućiti da jednostavno posjete druge gradske znamenitosti, kao što su Kremlj i Crveni trg.

image
Brandenburška vrata u Berlinu
TOMML/GETTY IMAGES

Berlin

Iako protagonistica ove serije posjećuje brojna divna mjesta diljem svijeta, većina snimanja odrađena je u Berlinu, u Njemačkoj. Berlin je poznat po bogatoj povijesti te sadrži brojne povijesne znamenitosti, kao što su Checkpoint Charlie i čuvena Brandenburška vrata, no putnici Booking.com-a također ga preporučuju zbog alternativne kulture i moderne umjetnosti. Ovaj grad poslužio je kao izvrsna kulisa za ovu dramatičnu miniseriju sa šahovskom temom, a putnicima može ponuditi šaroliku kulturu i noćni život te je zbog toga izvrstan za putnike svih dobnih skupina.

image
Nook Rooms Apartments
image
Nook Rooms Apartments
image
Nook Rooms Apartments
image
Nook Rooms Apartments

Gdje boraviti: Objekt Nook Rooms & Apartments smješten je na nekoliko minuta hoda od Muzeja Bode, jedne od glavnih lokacija snimanja, a gostima nudi savršen smještaj za posjet Berlinu. Ovaj objekt smješten je u srcu berlinske četvrti Mitte te nudi moderne i potpuno opremljene apartmane različitih veličina. Javni je prijevoz također u blizini, pa će putnicima odlazak u druge dijelove grada biti jako jednostavan.

Za putnike koji su pronašli nadahnuće i vesele se ponovnim putovanjima kad to bude sigurno te u okviru svoje misije da olakša svima da istraže svijet, Booking.com nudi Ponude za početak 2021. koje putnici mogu iskoristiti za rezervacije putovanja za početak 2021. godine. Popusti kreću od 20% i vrijede za boravke do 31. ožujka 2021.

*Ovo neovisno istraživanje proveo je Booking.com na uzorku od 47.728 ispitanika s 28 različitih tržišta (1997 iz SAD-a, 1987 iz Kanade, 1999 iz Meksika, 2003 iz Kolumbije, 1996 iz Brazila, 2002 iz Argentine, 1994 iz Australije, 985 iz Novog Zelanda, 1993 iz Španjolske, 1993 iz Italije, 1993 iz Francuske, 1984 iz Ujedinjenog Kraljevstva, 1989 iz Njemačke, 1977 iz Nizozemske, 983 iz Danske, 986 iz Švedske, 998 iz Hrvatske, 1997 iz Rusije, 999 iz Izraela, 1997 iz Indije, 1992 iz Kine, 991 iz Hong Konga, 1991 iz Tajlanda, 1977 iz Singapura, 998 iz Tajvana, 953 iz Vijetnama, 1990 iz Južne Koreje, 1987 iz Japana). Za sudjelovanje u anketi ispitanici su morali imati 18 godina ili više te je uvjet bio da su barem jednom u posljednjih 12 mjeseci putovali i bili glavni donositelji odluka u vezi s putovanjem ili bili uključeni u donošenje odluka. Anketa je provedena putem interneta u studenom 2020.

O Booking.com-u

Booking.com osnovan je 1996. godine u Amsterdamu te se od male nizozemske startup tvrtke razvio u jednu od najvećih online tvrtki na svijetu. Booking.com dio je grupe Booking Holdings Inc. (NASDAQ: BKNG), i njegova je misija olakšati svima da istraže svijet. Ulaganjem u tehnologije koje čine putovanja što lakšima Booking.com povezuje milijune putnika s nezaboravnim iskustvima, brojnim opcijama prijevoza i nevjerojatnim smještajnim objektima - od kuća za odmor do hotela i mnogih drugih vrsta objekata. Kao jedna od najvećih svjetskih platformi za rezervaciju putovanja s ponudom poznatih brendova i poduzetnika, neovisno o veličini njihove tvrtke, Booking.com omogućuje objektima diljem svijeta da privuku putnike iz cijelog svijeta i unaprijede svoje poslovanje. Booking.com dostupan je na 44 jezika i nudi više od 28 milijuna smještajnih jedinica, uključujući više od 6,5 milijuna jedinica u kućama za odmor, apartmanima i drugim jedinstvenim smještajnim objektima. Bez obzira na to kamo želite ići i što želite raditi, Booking.com to će vam olakšati i pomoći vam kad to zatrebate uz službu za korisnike dostupnu 0-24, 7 dana u tjednu. Pratite nas na Twitteru i Instagramu, lajkajte nas na Facebooku, a za novosti, podatke i ostalo posjetite naš global media room

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:32