Brøndby Garden City

Nikada ne biste pogodili gdje se u Europi nalazi ovaj nevjerojatan vrtni grad?

Wow, ovaj nas je "grad" nadrealnih vrtova ostavio bez riječi!

Na svijetu postoji puno urbanih prostora koji su tako jedinstveno planirani da ljude ostavljaju bez riječi. No, uz pomoć satelita i fotografija snimljenih bespilotnim letjelicama, danas možemo vidjeti koliko su te iznimne građevine uređene na tim područjima. Jedna od takvih čarobnih znamenitosti je Brøndby Haveby ili Brøndby Garden City, smješten u neposrednoj blizini Kopenhagena u Danskoj. Ovaj „vrtni grad“ mjesto je brojnih zajednica koje su poznate po jedinstvenom kružnom rasporedu.

Kuće u Brøndby Garden Cityju imaju velika dvorišta idealna za bijeg iz bučnog i gusto naseljenog grada. Uz to, vlasnicima pružaju mogućnost da se prepustite hobiju uzgajanju biljaka, voća i povrća.

Foto: henry_do

Ideja o 'vrtnom gradu' odobrena je 1964. godine kada je općina Brøndby pristala dodijeliti prostor zainteresiranim građanima, nakon čega su u tom području počeli iskakati očaravajući krugovi.

Foto: henry_do

Ovu vrstu uređenja arhitekt Brøndby Garden Cityja nije odabrao slučajno.

Ideja iza ovih krugova je jednostavna: povećati socijalnu interakciju između onima koji iznajmljuju vrtove.

Foto: Google Earth

Vrtovi su postali poznati nakon što su fotografije Henryja Doa, koji je slučajno naišao na ovom zadivljujuće području, objavljene na webu.

Foto: Google Earth

Foto: Google Earth

Foto: boredpanda.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:27