PALEO PARK

Nova arhitektonska atrakcija u Balama: Vodeni park u obliku stilizirane siluete dinosaura

 Bosnić+Dorotić
Projekt potpisuje arhitektonski studio NFO Kate Marunice i Nenada Ravnića, koji su s Filipom Vidovićem autori projekta

Paleo park (paleo-park) u sklopu Kampa Mon Perin u Općini Bale, kombinacija je tematskog zabavnog vodenog parka i edukativno-istraživačkog poligona s ciljem približavanja i popularizacije arheološkog nalazišta u Baljanskom priobalju. Ovaj novi atraktivan projekt u Istri djelo je poznatog arhitektonskog studija nfo koji su osnovali Kata Marunica i Nenad Ravnić, koji su s Filipom Vidovićem autori.

image
Bosnić+Dorotić

Uz bazene je postavljeno više skulptura dinosaura u prirodnim veličinama, dok se šetnjom po krovu edukativnog karaktera može pratiti tijek razvoja gmazova na Zemlji

Suvenirnica, šank...

No zavirimo malo u povijest. U uvali Colona, na obali Bala u Istri, 1992. godine izronjene su kosti dinosaura. Pretpostavlja se da je na ovome području obitavalo desetak vrsta dinosaura. Jedan od njih je i brachiosaurus, gotovo najveći dinosaur koji je postojao na Zemlji, čija je težina dosezala do 30 tona, a mogao je dosegnuti duljinu od 20 do 25 metara. Zbog velikog pronalaska Bale su uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta. Baljansko nalazište, koliko je poznato, jedino je nalazište na svijetu koje okamenjene ostatke skriva pod morem, a pretpostavlja se da su neki stari čak 200 milijuna godina.

image
Bosnić+Dorotić

BOGATA POVIJEST

Baljansko je nalazište jedino na svijetu koje okamenjene ostatke skriva pod morem

image
Bosnić+Dorotić

Ta bogata davna povijest oslikava se sada na suvremen i moderan način u Paleo parku. Kompleks se prostire na preko 16.000 četvornih metara, smještajući sve zatvorene sadržaje pod zelene krovove, koji se fluidnim linijama maksimalno uklapaju u prirodnu konfiguraciju terena. Vodeni sadržaji svojom formom koketiraju sa stiliziranom siluetom dinosaura, koja postaje vidljiva s edukativne šetnice na krovu. Kompleks se sastoji od ulazne recepcije, velikog bazena, dječjeg bazena, bazena s vrućom kupelji, zatvorenog ugostiteljskog objekta, natkrivenog vanjskog šanka, sanitarnih čvorova, sunčališta i suvenirnice.

image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić

Autohtona vegetacija

- Uz bazene je postavljeno više skulptura dinosaura u prirodnim veličinama, u sklopu dječjih pješčanika "arheološkog nalazišta" izložene su kosti dinosaura te se šetnjom po krovu može pratiti tijek razvoja gmazova na Zemlji. Prilikom projektiranja vodilo se računa o tome da se ne naruši postojeći prirodni ambijent te da se sačuva autohtona vegetacija - opisuje nam Kata Marunica.

image
Bosnić+Dorotić

Paleo park bit će turistički primjer iskorištavanja zadane, impresivne priče u komercijalne svrhe, ali s dozom edukativnog karaktera, prezentiranog na zabavni način. Investitor projekta je Mon Perin d.o.o. Izvođač su bili Plima d.o.o. Projektni tim NFO su arhitekti Filip Vidović, Ana Begović, Andrea Kocelj, Nikica Pavlović, Kata Marunica, Dijana Pavić i Nenad Ravnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2023 03:34