Priroda u domu

Novi „zeleni“ trend zaludio je Europu, dozvolite mu da uđe i u vaše vrtove

 iStock
Riječ je o konceptu uređenja gdje dopustite vegetaciji da slobodno raste, ali pritom i dalje zadržite kontrolu

U Europi i SAD-u je posljednjih nekoliko godina sve popularniji trend zvani „rewilding“ (ponovno divljanje). Riječ je o konceptu uređenja vrta gdje dopustite vegetaciji da slobodno raste, ali pritom zadržite kontrolu i spriječite da u potpunosti preuzme vašu zelenu oazu. Primjerice, zasadite lavandu u tlo i pustite je da raste kako ona želi s time da dopustite travi ili kukcima da žive u simbiozi s cvijetom. Iz ovoga već možete pretpostaviti kako je rewilding u suštini jedan ekološki pokret koji vraća zelene površine njihovim prirodnim stanovnicima bez ikakvog uljepšavanja ili estetskog uređivanja. To je uvelike važno jer smo ušli u doba ubrzane urbanizacije gdje deblji kraj u pravilu izvuku biljke i životinje koji u gradovima imaju sve manje prostora za život.

Uzmimo samo za primjer krijesnice, ta divna bića koja uljepšavaju i najtamniju noć. Sjećate li se kada ste zadnji puta vidjeli njihovo svjetlo? Naime, neprofitna američka organizacija Xerces Society objavila je 2019. godine izvještaj koji upozorava da je broj krijesnica u Sjevernoj Americi u sve većem padu, a i u Hrvatskoj je Agronomski fakultet prije dvije godine pokrenuo kampanju „Krešo krijesnica“ s ciljem mapiranja tih malih insekata kojih je sve manje i manje u gradovima.

image
iStock

Krijesnice su, dakako, samo djelić ekosustava koji je ugrožen te je stoga svaki djelić zemlje velika prilika za njihov normalan suživot s ljudima. I tu se onda opet vraćamo na ideju rewildinga vrta, odnosno da stvorite okoliš koji nudi vodu, hranu i zaštitu svim bićima, što velikim, tako i malim. No, kao što smo i ranije napomenuli, nije poanta samo pustiti vegetaciju da „divlja“. Britanka Jenny Steel, stručnjakinja za vrtlarenje u divljoj prirodi, ističe da vrt treba i dalje uređivati, ali na način da se pazi na sadnju različitih vrsta biljaka i da se čupa štetni korov koji može naštetiti ekosistemu. U slučaju da se vrt prepusti samom sebi ostat će, kaže Steel, samo koprive.

Savjeti za kontroliranu oazu prirode

U nastavku vam donosimo nekoliko savjete kako da svoj vrt pretvorite u prekrasno divlju, ali i kontroliranu, oazu prirode, a skoro pa većina potrebnih alata i proizvoda može se pronaći u Pevexu.

image
iStock

Za početak, riješite se herbicida, fungicida, pesticida te ostalih kemijskih preparata i koncentrirajte se na organske metode. Primjerice, ako imate problem s lisnim ušima, ubacite bubamare u svoj vrt i one će riješiti vaš problem. Postoji i neinvazivno rješenje za puževe balavce – jednostavno ostavite otvorenu posudu s pivom i puževi će, privučeni mirisom, ulaziti u nju. Isto tako, koristite kvalitetnu zemlju za cvijeće i drveće koja će dovoljno hraniti vegetaciju. Odličan izbor je Flora fin, univerzalni prirodni supstrat namijenjen sadnji svih vrsta bilja.

Nadalje, pripazite na raznolikost bilja. Najbolje je izabrati što više cvijeća koji su dobri oprašivači, kao što su kadife jer će one privući pčele u vrt, a dobro je imati i biljke koje se mogu samostalno oprašivati kao što je nedirak koji će se sam brinuti o reprodukciji.

image
Vanjsko cvijeće - Kadifa
PEVEX

Bioraznolikost vrta će uvelike povećati i drveće. Naravno, ako imate manji vrt teško je zasaditi neku veliku voćku, no postoje i manje inačice koje mogu doprinijeti proširenju ekosustava kao što su stabljike limuna ili smokve jer mogu poslužiti kao hrana za životinje, ali i za vas. Ako nemate mjesta za drveće, dobra alternativa su i prirodne ograde koje mogu biti prostor za sadnju novih vrsta cvijeća ili mjesto za ptičje gnijezdo.

Ne zaboravite na svoju udobnost

Ako za to postoji mogućnost, možete napraviti i maleno jezero. Ono će okupiti brojni životinjski svijet i uvelike pomoći pticama kao izvor vode, a može i vama poslužiti kao izvor za sadnju novih vrsta biljaka.

Ujedno, nemojte zaboraviti i na svoju ugodnost u vrtu. Iako je poanta rewildinga da se dopusti prirodi da raste, treba imati na umu da je to i dalje vaš vrt u kojemu imate pravo uživati jednako kao i životinjice. Odlično rješenje, u slučaju da imate visoko drvo, jest viseća ljuljačka koja će ljetne dane učiniti još ljepšima, a možete i, naravno, staviti prikladnu vrtnu garnituru samo imajte na umu da ne dopustite biljkama da prošire svoje prste na nju. Kao što smo rekli, neke granice moraju postojati.

image
Garnitura INFIX
PEVEX

Ako nemate veliki vrt, to dakako nije razlog da ne ubacite dio „divljine“ u stan. Različite biljke možete posaditi u tegli te ih staviti na prozor ili balkon. Nakon toga im dopustite da se malo „oslobode“ i organizaciju namještaja prilagodite novom zelenom punktu u vašem kućanstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:16