NAJVEĆI DIZAJNERSKI DOGAĐAJ

Otkrijte glavne lokacije i događaje koje treba posjetiti tijekom Milanskog tjedna dizajna 2024

MILAN 2023 umjetnička instalacija u dvorištu sveučilišta u Fuori Salone

 /SHUTTERSTOCK

Tjedan dizajna u Milanu jedan je od najvažnijih događaja u kalendaru globalnog dizajna, koji ne služi samo kao izlog inovacija već i kao katalizator kritičkog diskursa i kreativne razmjene. Ove godine događaj se odvija s mnoštvom izložbi, instalacija i razgovora koji se održavaju diljem Milana tijekom tjedna od 15. do 21. travnja 2024., prenosi ArchDaily. Kako biste se bolje snašli u mnoštvu događaja, konferencija i instalacija, ovaj članak ističe glavna mjesta održavanja aktivnosti karakterističnih za arhitekte i dizajnere.

Salone Internazionale del Mobile koji se svake godine održava u izložbenim dvoranama Rho Fiera jedan je od najvažnijih sajmova koji okuplja operatere za opremanje doma iz cijelog svijeta. Ove godine, poseban izložbeni dio EuroCucina 2024. sadržavat će odabran izbor proizvoda za dizajn kuhinja i kupaonica. Izgled izložbe, koji je izradio Lombardini22, oslanja se na neuroznanost kako bi optimizirao i poboljšao iskustvo posjetitelja. Osim toga, slavni redatelj David Lynch priprema impresivnu instalaciju koja poziva na introspekciju, dok su talijanski dizajneri Andrea Trimarchi i Simone Farresin, poznati kao Formafantasma, najavili da će njihovi doprinosi poprimiti oblik kao Drafting Futures Arena, Salone Library i Corraini Mobile Bookshop.

image

MILAN 2017 svjetlosna instalacija u Tortona Fuori Salone

/SHUTTERSTOCK

Osim instalacija i sajamskih izložbi, ovogodišnje izdanje Salone del Mobile uključuje opsežan program razgovora i okruglih stolova pod nazivom "Drafting Futures. Razgovori o sljedećim perspektivama", kustosica Annalisa Rosso. Među pozvanim govornicima su Pritzker-ov nagrađeni arhitekt Francis Kéré, britanski arhitekt John Pawson, koji će razgovarati s autorom i kustosom Deyanom Sudjicom, Jeanne Gang iz Studija Gang te Hans Ulrich Obristo umjetnički direktor galerije Serpentine, kojeg će intervjuirati Maria Porro, predsjednica Salone del Mobile.Milano.

DropCity: Centar za arhitekturu i dizajn

Dropcity, koji je osmislio arhitekt Andrea Caputo 2018., zamišljen je kao središte za istraživanje alternativnog dizajna i arhitekture usred globalnih kriza. Predviđeno da se trajno otvori u jesen 2024., mjesto koje se nalazi u Via Sammartini, od tunela 38 do tunela 60, ugostit će razne izložbe, instalacije, predavanja i radionice. Program javnih predavanja koji vodi Anneke Abhelakh uključuje govornike kao što su Sam Chermayeff, WE+ iz Tokija, ured Archimosphere iz Seula, Adam Stech, WASP 3D printing, XL Extralight, Muthesius University, Fake Authentic, 6am i SOCII kolektiv iz Tbilisija.

Porta Venezia Design District

Porta Venezia je kozmopolitska četvrt Milana koja se odlikuje kombinacijom arhitekture, lokalne povijesti i etničkih kultura, što je odraz milanske prirode koja se neprestano razvija. Za aktivnosti ovogodišnjeg Fuorisalonea, Porta Venezia Design District domaćin je niza izložbi i instalacija pod konceptom "EverythinK is design", prihvaćajući inkluzivnost i raznolikost. U ovom području, u Palazzo del Senato, Kohler priprema veliku instalaciju pod nazivom "Terminal 02" razvijenu s umjetnikom-dizajnerom Samuelom Rossom i njegovim studijem SR_A. D

image

Milan 22, 2023SENSBIOM II, Crafting Plastics i Dumo Lab u Alcovi

/SHUTTERSTOCK

Alcova

Sedmo izdanje Alcove, međunarodne platforme za suvremeni dizajn, održava se u kultnim vilama Villa Borsani i Villa Bagatti Valsecchi u gradskom području Milana. Međuigra između dviju lokacija, modernističkog arhitektonskog djela Osvalda Borsanija i primjera lombardijskog baroknog stila, stvara jedinstveno iskustvo za posjetitelje koji će istraživati teme tehnoloških inovacija, održivosti, suvremenog obrta i sociopolitičkih pitanja.

Brera Design Week

U Milanu, povijesna četvrt Brera, s uskim ulicama i povijesnim zgradama, poznata je po koncentraciji aktivnosti povezanih s dizajnom i arhitekturom. U sklopu toga, na Via Pietro Maroncelli, 7, tajvanski paviljon, čiji je kustos Atelier SUPERB, izložit će tajvanske studije i brendove usmjerene na održive prakse. Design Space AlUla izlagat će u Mediateci Santa Teresa u Breri, prikazujući nedavne projekte AlUle, u prostoru koji su dizajnirali Cloud i Sabine Marcelis. U dvorištu Palazzo del Beltrami, Mario Cucinella najavio je instalaciju pod nazivom "Città Miniera" u organizaciji Solferina 28.

image

Kompleks akademije Brera

/SHUTTERSTOCK

Università degli Studi di Milano

Svake godine tijekom Tjedna dizajna u Milanu, Università degli Studi di Milano otvara svoja dvorišta Ca‘ Granda. Ove godine Furiosalone je najavio intrigantan dodatak svojoj liniji: privremenu instalaciju pod nazivom Stone Grove, koju su dizajnirali Kengo Kuma & Associates u suradnji s Quarellom. MAD Architects također su najavili intervenciju pod nazivom The Amazing Walk u suradnji s Amazonom.

Ostala mjesta

Među paralelnim događajima, Triennale Milano, s glavnim mjestom održavanja u Palazzo dell‘Arte, organizira niz događaja, uključujući retrospektivu djela Alessandra Mendinija i "Što?" instalacija Philippea Starcka. Za drugo izdanje projekta LABÒ, industrijski prostori SPA - Società Prodotti Antibiotici ugostit će izbor umjetničkih galerija i međunarodnih dizajnera.

Na 10 Corso Como, ovogodišnje izdanje Capsule Plaze predstavlja hibrid između sajma i kolektivne izložbe. Zasebno, Formafantasma priprema "Earthic Lab" s Cosentinom, jedinstvenom instalacijom smještenom u Teatro Gerolamo koja istražuje nove vrste površina i tekstura. Također dizajniran od strane Formafantasme, Fondazione ICA Milano, na Via Orobia 26, predstavlja izložbu "La Casa Dentro" (Dom iznutra) koju je kurirao Alberto Salvadori.

Prada predstavlja 2024 Prada Frames Symposium, čiji je kustos Formafantasma, a koji je usredotočen na interakciju između dizajna i okoliša. Događaj se održava u muzeju Bagatti Valsecchi u Milanu, koji se nalazi na adresi Via Gesù 5. Kao dio Salone del Mobile, burkinsko-njemački arhitekt Diébédo Francis Kéré surađuje s next125 za instalaciju "The Fireplace", koja se može pogledati u Daylight Hallu u Superstudiu, Via Tortona 27. Među ostalim intervencijama, u Garaži 21, Google Design Studio priprema višeprostornu instalaciju "Making Sense of Color".

Diljem grada još instalacija čeka da bude otkriveno. Osim toga, 18. travnja, Form Portfolios organizira raspravu na Via Santa Maria Fulcorina, 20, koju će moderirati Deyan Sudjic između Marca Sammichelija, Sue Ann Kahn, kćeri Louisa Kahna, i Gregoryja Kahna Melitonova, njegovog unuka, kako bi obilježili lansiranje publikacije "Louis I. Kahn: Posljednja bilježnica".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:36