I TO JE MOGUĆE!

Ovaj betonski most s vidikovcem nastao je kao rezultat suradnje političara i iskusnih arhitekata. Dobio je i nagradu!

 Tomáš Souček/
Projekt je proglašen pobjednikom Češke nagrade za arhitekturu 2023. godine

Možete li zamisliti da sadašnji i bivši gradonačelnik bilo kojeg hrvatskog grada svaki mjesec surađuju te se sastaju s iskusnim arhitektima kako bi razmišljali o strategijama za razvoj grada? Teško, zar ne? No, upravo se takav scenarij odvija u gradu Litomyšl u istočnom dijelu Pardubičkog kraja, jednom od najstarijih kulturnih središta u povijesnoj pokrajini Češkoj u Češkoj Republici.

image
Tomáš Souček/

Grad Litomyšl može se pohvaliti i bogatom zbirkom značajne suvremene arhitekture koja nastaje upravo kao rezultat političkog i vizionarskog kontinuiteta ovog mjesta. Na tom tragu lani je realiziran i jedan pješački most, čiji je projekt Češka komora arhitekata proglasila dobitnikom Češke nagrade za arhitekturu za 2023. godinu. Međunarodni žiri sastavljen od sedam iskusnih međunarodnih stručnjaka ocjenjivao je 241 projekt, a najboljim su ocijenili most čiji projekt potpisuje studio EHL & Koumar Architekti.

image
Tomáš Souček/
image
Tomáš Souček/
image
Tomáš Souček/

Riječ je o pješačkom mostu s liftom, koji zamijenjuje navožnjak iz 1981. godine, omogućujući pješački pristup bez prepreka od Općinskog ureda do centra grada te unapređujući rutu preko prometne autoceste.

Žiri o mostu govori kao o dobrom djelu u neljubaznom svijetu, koji povezuje ljudi i mjesta, a izajniran je na nači da ga je ugodno doživjeti i gledati.

image
Tomáš Souček/
image
Tomáš Souček/
image
Tomáš Souček/

"Novi pješački most je posve uvjerljiva sinteza arhitekture, inženjerstva i urbanizma, spajajući dva segmenta grada, poput suvremene verzije Karlovog mosta u Pragu", opisuje žiri.

Most kombinira betonski toranj, usklađen s baroknim tornjem koji definira središte grada, s čeličnom konstrukcijom. Dva se elementa međusobno poigravaju poput velikih skulpturalnih objekata. Strukturni zahtjev da se uravnoteži glavni raspon mosta rezultira savršeno pozicioniranim vidikovcem koji se nadvija nad obalom rijeke Loučná.

image
Tomáš Souček/
image
Tomáš Souček/

Dodano je nekoliko pažljivo odabranih detalja: svjetlarnik u tornju dizala i grafike lokalne umjetnice Ivane Šrámkove na vratima.

Žiri dodaje kako projekt nije ni hvalisav, ni dosadan nego "upravo ono što je bilo potrebno na ovoj lokaciji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2024 11:45