POMALO JEZIVO

Ovaj grad nema ni jedne stambene zgrade niti kuće, a ipak u njemu živi preko 2500 stanovnika

 /SHUTTERSTOCK

Dobrodošli u Coober Pedy, grad koji živi pod zemljom. Izvorno je ovo rudarski grad, a mnogi stanovnici australskog grada žive u zemunicama kako bi pobjegli od vrućine. Tijekom ljetnih mjeseci u gradu temperature mogu doseći 49 stupnjeva Celzijusa.

Ostali gradski sadržaji, poput hotela i crkve, također se nalaze pod zemljom, gdje je puno hladnije.

Grad se naziva "svjetskom prijestolnicom opala". Coober Pedy je aboridžinska riječ koja otprilike znači "bijelac u rupi". Čak i u hladu, uobičajeno je osjetiti temperaturu od 38 plus. Na veliku nesreću mještana i posjetitelja, pada malo kiše da bi se zaštitilo od oštrog sunca.

image
/SHUTTERSTOCK

Prema ABC Newsu, Coober Pedy dobiva vodu iz velikog arteškog bazena koji se nalazi oko 30 kilometara od grada. Nakon Prvog svjetskog rata, vojnici su se vratili kući i počeli iskopavati teren tražeći opal, dragocjeni dragulj. Kad se voda povukla, minerali s morskog dna oceana ispunili su pukotine u zemlji i stvorili šarene opale na terenu. Mnogi su rudnike pretvorili u improvizirane domove kako bi pobjegli od teške vrućine.

image
/SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Grad ima jeziv, čudan dojam, unatoč tome što u njemu živi oko 2500 stanovnika, prema okružnom vijeću Coober Pedyja. Vjerojatno će tamo provesti veći dio života, bježeći od oštrog australskog sunca i stvarajući svoj dom ispod australske divljine.

Sobe poput ovih na slikama koje su ukopane u zemlji i pretvorene u dom spavaća normalne su.

Podzemne kuće imaju sve pogodnosti tradicionalnih — pristup internetu, struju i vodu. Jedina razlika između "normalnih" domova i onih u Coober Pedyju je ta što ti domovi nemaju pristup sunčevoj svjetlosti.

Crkva se nalazi 17 metara ispod površine Zemlje. Underground Books pretvoren je iz rudarskog okna iz 1930-ih u malu knjižaru punu knjiga o povijesti Coober Pedyja i mnogih drugih.

image
/SHUTTERSTOCK

Postoji i hotel koji se na svojoj web stranici predstavlja kao "mth, hladan, taman i prozračan", dodajući: "Naspavajte se najbolje u životu."

Grad Coober Pedy dostupan je samo obilaskom autobusom ili osobnim automobilom te preko željezničke pruge Ghan koja prolazi između Darwina i Adelaidea.

Oba gradska supermarketa nalaze se u istoj ulici iznad zemlje. Opal Bug trgovina je opala u Coober Pedyju koja prodaje sve, od dragog kamenja do nakita i satova. No, mnogi posjetitelji također vole posjetiti trgovinu kako bi vidjeli poznatu Volkswagenovu bubu opalne boje. Vanjski natpis ove trgovine reklamira da se prodaje sve, od DVD-a i video igrica do fosila i opala.

image
/SHUTTERSTOCK

Australija proizvodi otprilike 95% svjetske zalihe dragocjenog opala, a rudarstvo je još uvijek popularan zanat u Coober Pedyju. Međutim, većina rudarenja danas je potpuno mehanizirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:25