FLORALNA RAPSODIJA KOD AMSTERDAMA

Ovo je najljepši vrt tulipana na svijetu. Krasi ga više od 7 milijuna cvjetova!

 /SHUTTERSTOCK
Vodimo vas u Keukenhof kod Amsterdama, mjesto koje godišnje privlači milijune turista. Tamo možete voziti bicikl, promatrati prirodu iz helikoptera i hodati zelenim labirnitima

S dolaskom proljeća skoro na svakom koraku vidimo lijepo, zeleno drveće, šarene cvjetove, propupale grane i općenito prirodu koja se budi iz dugog zimskog sna. Sigurni smo da takvi prizori utječu i na vašu psihu, pozitivno raspoloženje i motivaciju za dan koji je pred vama.

Kako bismo vas i danas razveselili jednim divnim prizorom, vodimo vas u jedan od najljepših proljetnih vrtova na svijetu - Keukenhof u gradu Lisse, u nizozemskoj "regiji lukovica" nedaleko od Amsterdama. Već godinama se ovo mjesto, po mišljenju mnogih, ubraja u najljepša mjesta svijeta, a tome sigurno pridonosi 3232 hektara vrtova koje krasi više od sedam milijuna cvjetova. Svake godine ovdje cvjeta i više od 800 vrsta tulipana koji, kad procvjetaju, stvaraju famozne cvjetne prizore koji ostaju u pamćenju svih koji to vide.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Svoja vrata Keukenhof je ove godine otvorio 23. ožujka, a za posjetitelje će ostati otvoren do 14. svibnja. Inače, Keukenhof svake godine privlači milijune turista u svoje cvjetne odaje. Poznat je i kao najveći cvjetnjak u Europi ili, po nekima, najljepši vrt u Europi. Park je uređen tako da će u svakom trenutku sezone otvaranja cvjetati određeno cvijeće. Ipak, najbolji mjesec za posjet je ovaj u kojem smo sada, travanj. Sad je najveća sezona cvatnje, a vrijeme je uglavnom dobro.

image
/SHUTTERSTOCK

Svi oni koji su već posjetili ovaj park imaju nekoliko savjeta kako najbolje obići ovo mjesto. Kažu kako je najbolje prošetati svojim tempom, ne žuriti se i uživati u cvijeću, a po potrebi zastati na klupi ili u nekom od restorana. Ali ako želite više od toga, postoji nekoliko aktivnosti koje možete učiniti, poput vožnje šaputajućim brodom oko Keukenhofa. Ovaj čamac na električni pogon provest će vas oko okolnih polja, gdje se možete diviti nizozemskom krajoliku i poljima tulipana. Imat ćete i audioturneju. Možete voziti bicikl kroz cvjetna polja - unajmite ga i sami istražite cvjetna polja. To je vođena tura. Možete rezervirati i obilazak s vodičem koji će vam reći sve o povijesti, raznim tehnikama sadnje, vrtovima inspiracije, mlinu i raznim izložbama cvijeća. Traje sat vremena, nakon čega možete sami istraživati. Aktivnosti za djecu uključuju labirint i životinjsku livadu. Naposljetku, možete se odlučiti i za let helikopterom kako biste se divili cvjetnim poljima s visine. Posjet parku možete kombinirati s razgledavanjem dvorca Keukenhof i izletom u Lisse, selo u kojem se ovaj park nalazi. U Lisseu možete posjetiti Museum de Zwarte Tulp (Muzej crnih tulipana) kako biste saznali više o povijesti okruga lukovica te podrijetlu i razvoju kulture lukovica.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Inače, Keukenhof je zbog pandemije bio zatvoren čak dvije sezone, a čak je 20 milijuna posjetitelja virtualno pogledalo snimke cvjetne izložbe dostupne online, što dovoljno govori o impresivnoj ljepoti parka.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Neki bi rekli da je Keukenhof previše turistički i savjetovat će vam da ga preskočite. Drugi će reći da Keukenhof morate posjetiti barem jednom u životu. Slažemo se s ovim drugima, pa ako ste u prilici, definitivno svratite u ovo čarobno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 07:56