VRTOVI I BILJKE

Ovog ljeta naučite kako napraviti sjenicu od loze penjačice i nazdravite u njenoj sjeni!

 PRZEMYSłAW ICIAK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Idilična slika mediteranskog ljeta ne može proći bez druženja u hladovini vinove loze, a uz ove savjete znat ćete kako napraviti sjenicu, samo će vam nedostajati gosti

Zatvorite oči i zamislite svoj odmor. Ako ste se zamislili pod svježim, zelenim krovom i više puta ste se pitali kako napraviti takvu rešetku kod kuće, na pravom ste mjestu. Sjenica je skup šipki povezanih zajedno kako bi se stvorili svodovi i palisade u vrtovima. U početku su sjenice bile osmišljene kao nosači vinove loze, no s vremenom je njihova funkcija evoluirala. Danas prirodna pergola pruža čarobna i sanjiva iskustva svjetlosti koja se filtrira kroz lišće drveća.

image
SJHAYTOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako stvoriti sjenicu

Ako postoji savršena klima za sjenicu, to je Mediteran. Vinova loza jako dobro podnosi vrućine i sušu, dapače, za rast joj je potrebno dosta sunca, pa to imajte na umu kada birate mjesto gdje ćete je smjestiti. Osim sunčanog mjesta, pronađite i neki oblik zaklona, ​​jer će ova drvenasta biljka nekontrolirano rasti ako je previše izložena suncu. Također, deblo i njegov korijenski sustav s lakoćom podižu pločnike i dopiru do zidova, zato morate odabrati prostrano mjesto i najotporniju, metalnu ili drvenu pergolu, da izdrži težinu. Što se tla tiče, ne brinite, vaša sjenica služi za sjenu, a ne za plodove, tako da se lako prilagođava svakoj vrsti tla.

image
DIMITRIOSFOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Vodite rast

Trenutno na raspolaganju imate različite sorte grožđa za sadnju, uključujući kardinal ili muškat plavi, na primjer. Odaberite onu koja vam se najviše sviđa i posadite najsnažniji izdanak loze za formiranje budućeg debla. Stavite grančicu na odabrani kolac i privežite je na konac da raste spiralno.

image
AZMANJAKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Trik za postizanje čvrste sjenice je voditi granu do područja koje želite naseliti. Nakon što je definirana, misija podrazumijeva rad na svim sporednim granama koje proizlaze iz glavne. Imajte na umu da će kostur sjenice ostati godinama, ali su grananja ta koja zahtijevaju veću brigu kako bi se omogućio rast plodova i dalo više hlada prostoru.

Da biste to učinili, obrežite grane kada izgube lišće i uklonite izdanke koje niču u donjem dijelu biljke. Naravno, pokušajte poštedjeti ​​pupove, točku rasta koja se rađa u pazušcu lista, kako biste osigurali bolje plodove.

image
YAROSLAVA PRAVEDNA/GETTY IMAGES

Njega loze

Sjenica zahtijeva dobru podlogu i potrebnu rezidbu, no postoje i druge njege koje ne smijete zanemariti. Prvo, nekoliko preventivnih savjeta: sadite niz vjetar i odaberite otpornu sortu; rano grožđe kao što je kardinal može biti dobar izbor. Osim toga, preporučujemo da ga prekrijete finom mrežicom kako biste ga zaštitili od ptica i insekata.

Ne možemo zaboraviti ni na štetočine. Jedna od najčešćih, osobito u mediteranskom području, je pepelnica koja uzrokuje pojavu bijelog praha na lišću. Da biste to okončali, morat ćete koristiti sumpor. Drugi štetnici poput plijesni ili botritisa također zahtijevaju određene mjere opreza i pomoć stručnjaka koji vas mogu savjetovati o najučinkovitijim postupcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 09:08