FLIK

Petrinjski festival koji oživljava stoljetnu tradiciju lončarstva

 Alen Klimenta
Ove se godine održava 29. i 30. srpnja na novoj lokaciji, uz rijeku Petrinjčicu i prekrasnu Petrinjsku šetnicu

FLIK - Festival lončarstva i keramike u Petrinji, čiji je cilj oživiti stoljetnu tradiciju lončarstva i stvaranja brojnih mogućnosti umjetničkog izražavanja u glini kao temeljnom materijalu, ove se godine održava 29. i 30. srpnja na novoj lokaciji, uz rijeku Petrinjčicu i prekrasnu Petrinjsku šetnicu.

Ovim kulturno-tradicijskim festivalom, kažu organizatori, značajno se doprinijelo poticanju razvoja i prezentaciji specifičnih turističkih izvrsnosti i lokaliteta kontinentalnog turizma i oživljavanju stoljetne tradicije lončarstva te povezivanje svih dionika koji dijele zajedničku ljubav i interes prema tradicijskoj kulturi i suvremenom stvaralaštvu u prirodnom materijalu.

image
Alen Klimenta

"Također smo pokrenuli zaštitu lončarstva kao nematerijalne kulturne baštine. Zgodno je spomenuti da je Petrinja grad koji se diči tradicijom lončarstva dugom nekoliko stoljeća", navodi se u najavi festivala kojeg organiziraju Turistička zajednica Grada Petrinje, Keramički atelje Petrinja (udruga GRAK) i lončarski obrt Sunflower.

Prvi FLIK organiziran je u kolovozu 2021. godine na gradskom kupalištu u Petrinji, pored rijeke Kupe, te odmah privukao veliki interes javnosti i posjetitelja, među kojima se mnogi bave lončarstvom i umjetničkom keramikom, kao hobijem. Na festivalu je organizirana prodaju ručno izrađene keramike, niz zabavnih radionica i igara za velike i male, okrugli stol Zaštite lončarstva pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Petrinje...

Ove se godine najavljuje još više aktivnosti. Posjetitelji će tako moći savladati osnovne vještine na lončarskom kolu, izrađivati tanjuriće na lončarskom kolu prilagođenom za osobe s invaliditetom, izrađivati ukrasne posude... Organiziraju se i radionice za djecu, demonstrirat će se proizvodnja stucke - originanog petrinjskog suvenira, planirano je i natjecanje na lončarskom kolu za žene, obilazak grada u pratnji turističkog vodiča, okrugli stol o procesu izrade keramike, koncerti Mile Kekina i grupe Vatra...

Organizatori putem društvenih mreža festivala posljednjih tjedana predstavljaju ovogodišnje sudionike, među kojima je i Matej Stanešić (Mato), posljednji lončar iz te obitelji i keramičarske radionice Stucka te, kako tvrde, najstariji i najiskusniji lončar u Hrvatskoj.

Podijelili su i inspirativnu priču Silvija Radoševića, koji je u modeliranju predmeta u glini našao novi put kroz život. Naime, nakon prometne nezgode postao je osoba s invaliditetom, a nakon puno vježbe na lončarskom kolu postao je lončar.

Predstavili su i umjetnicu Silviju Milovac iz Karlovca, koja sanja da cijele dane provodi u studiju, zaprljana glinom i bojama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:11