URADI SAM

Pogledajte kako je bračni par iz okolice Zaprešića uredio blatnjavu površinu u dvorištu...

 Privatna arhiva

Bračni par Champion u okolici Zaprešića uživa u renoviranju i "uradi sam" projektima. Tako su supružnici ovo ljeto u dvorištu svoje obiteljske kuće odlučili urediti terasu. Na zelenoj površini koja zapravo i nije imala svrhu zbog korova i učestalog blata postavili su decking, i to posve sami, bez majstora i specijaliziranih tvrtki koje se time bave. Zamolili samo stoga da nam ispričaju svoje iskustvo i izazove cijelog procesa.

- Oduvijek smo željeli neku vrstu terase, ali nismo baš za betonsku deku ili pločice... Preferiramo drvo jer je prirodnije, fleksibilnije i ne puca. S obzirom na to da je suprug "sam svoj majstor" pun ideja i kreativnosti i da voli raditi svojim rukama, sve radove je sam izvodio - kaže Rajka.

image

Dvorište prije uređenja

Privatna arhiva

Prvo je bilo potrebno izravnati zemlju, tako da je iskopano 20-ak tački zemlje. Uslijedio je kopanje rupa, a s obzirom na to da ih je bio 40-ak, nisu se upuštali u ručno kopanje nego su koristili električni kopač. Nakon toga je slijedilo betoniranje potpornja, s tim da su neke rupe na rubu dobile dva za dodatnu sigurnost.

image

Metalni šiljci (potpornji) koji idu u zemlju služe za izgradnju temelja

Privatna arhiva

- Dok je suprug miješao i izlijevao masu za betoniranje u svaku rupu da drži potpornje, ja sam nanosila lak za drvo na sve konstrukcijske daske. Iako su sve daske bile tretirane, a ne sirove, htjeli smo dodatnu zaštitu. Naravno, skoro sve konstrukcijske daske su se morale piliti zbog dimenzija. Tada je slijedilo učvršćivanje "kostura" - kako smo mi nazvali temelj - prepričava Rajka.

image

Betoniranje potpornja i pričvršćivanje temelja

Privatna arhiva

Dodaje kako su poslije temelja postavili "foliju" protiv rasta korova i obavili je oko svakog potpornja. Na foliju su stavili šljunak.

image

Postavljanje dasaka

Privatna arhiva

- Sada nam je samo ostao šećer na kraju, polaganje najkvalitetnijih daski koje smo mogli naći, od Bangkirai drveta. Uz 60 dasaka, puno piljenja, pregršt kvalitetnih vijaka otpornih na hrđu i voila - terasa je bila gotova. Oko nje smo postavili betonske rubnjake, a oko njih je šljunak. Suprug je čak postavio kanalčiće za odvod vode kada pada kiša da voda ima gdje otjecati - kaže.

image

Oko terase su postavili betonske rubnjake, a oko njih šljunak

Privatna arhiva

Terasu su opremili vanjskim namještajem i suncobranom te počeli uživati...

Ipak, Rajka nam priznaje da je svaka faza bila zahtjevna, a trebalo je puna dva mjeseca za izvedbu.

image

Uređena terasa

Privatna arhiva

- Samo naše Bangkirai daske su koštale 2000 eura! Uz konstrukcijske daske, potpornje, vijke, foliju protiv korova, dva kubika šljunka, masu za betoniranje, lak za drvo... sve zajedno stajalo je oko 5000 eura, uključujući namještaj, tendu i drvene panele oko terase za dodatnu privatnost. Već planiramo i neke nove pothvate, a nadamo se da će naša uputstva pomoći i ohrabriti nekoga da se i sam upusti u postavljanje deckinga - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. listopad 2023 23:17