ENERGETSKA UČINKOVITOST

Povećani iznosi bespovratnih sredstava

Iz EU stiže 910 mil. kuna za obnovu stambenih zgrada, vrtića i škola

Uskoro će u Hrvatskoj biti aktivno oko 1000 gradilišta koja će zasigurno pokrenuti građevinski sektor u sljedećih 18 mjeseci.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sredinom tjedna objavili su kako je, s obzirom na brojne prijave, uspješno povećan iznos bespovratnih sredstava iz EU za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada te javnih odgojno-obrazovnih ustanova. Tako u Hrvatsku iz EU stiže čak 910 milijuna kuna za obnovu stambenih zgrada, vrtića, škola, učeničkih domova...

REKORDER

Naime, u sklopu poziva Energetske obnove višestambenih zgrada početna alokacija od 152 milijuna kuna povećana je na gotovo 561 milijun kuna, dok je od ukupno zaprimljenih 649 prijava kriterije zadovoljilo njih 596, što je dovelo do ukupne investicije od gotovo 940 milijuna kuna. Podsjetimo, poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada raspisan je u listopadu prošle godine, a zbog brojnih prijava, rok za dostavu projektnih prijedloga produljen je do kraja siječnja ove godine.

Najvažniji uvjet koji je višestambena zgrada morala ispuniti za prijavu bila je minimalna ušteda energije za grijanje i hlađenje od 50 posto na godišnjoj razini, a treba podsjetiti i na to da je iznos bespovratnih sredstava povećan na 60 posto planirane investicije. Iznos bespovratnih sredstava koji su prijavitelji mogli tražiti po jednoj zgradi iznosio je maksimalnih 13 milijuna.

Prema odobrenim prijavama, rekorder i ovog javnog poziva svakako je Primorsko-goranska županija, u kojoj broj prihvaćenih projektnih prijedloga iznosi 152! Slijede Grad Zagreb i Istarska županija sa 79 prihvaćenih prijedloga te Osječko-baranjska županija sa 45.

Nadalje, za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, prvotno je bilo osigurano također 152 milijuna kuna, no traženo je i odobreno povećanje alokacije u iznosu od gotovo 349 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Od 234 prijava kriterije je zadovoljilo 223, što znači da će se sufinancirati obnova 61 dječjeg vrtića, četiri fakulteta, 138 osnovnih škola, 17 srednjih škola, jedne školske dvorane i dva učenička doma, a iznos ukupne investicije je 781 milijun kuna. I tu prednjači Primorsko-goranska županija s ukupno 28 odgojno-obrazovnih ustanova koje će se obnavljati. Slijedi Osječko-baranjska sa 24, Vukovarsko-srijemska i GradZagreb sa 16 te Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska sa 14.

UŠTEDE

- Idućih mjeseci Hrvatska će imati više od tisuću gradilišta zahvaljujući ovim pozivima, što je oko 1,7 milijardu kuna ukupnih investicija koje će pokrenuti građevinski sektor u sljedećih 18 mjeseci, kad moraju biti završeni navedeni projekti - rekao je ministar graditeljstva Lovro Kuščević i dodao da je Vlada prošli tjedan donijela Odluku o produžetku financiranja provedbe Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. - 2015. godine, koju je predložilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

- Riječ je o korištenju nacionalnih sredstava za projekte koji su već ugovoreni. Riječ je o KBC-u Firule - Split, Kaznionici Lepoglava, Sveučilištu Sjever - Varaždin, Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, Zgradi državnog zavoda za mjeriteljstvo, Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, Općoj bolnici Varaždin, Športskom centru bazeni Poljud, KB-u Merkur, Policijskoj akademiji Zagreb, Općoj bolnici Šibensko-kninske županije - nabrojao je ministar i dodao da će se završetkom njihove obnove ostvariti uštede od ukupno 30,6 milijuna kuna godišnje i uštede energije od ukupno 51,5 milijuna kWh na godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:47