Novi datum i uvjeti

Prijave za energetsku obnovu kuća ipak počinju ove godine, znamo i kada

 /SHUTTERSTOCK
Zaprimanje zahtjeva trebalo je započeti sredinom listopada, ali je zbog preopterećenosti sustava privremeno obustavljeno

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca ove godine, priopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Podsjetimo, podnošenje zahtjeva trebalo je započeti 14. listopada, ali privremeno je obustavljeno zbog tehničkih poteškoća. Naime, analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko dva milijuna zahtjeva (requestova) prema sustavu e-Prijave, pa je takva preopterećenost prouzročila zagušenje aplikacije.

image
/SHUTTERSTOCK

Od 30. studenoga u sustavu e-Prijave moći će se ispuniti prijavni obrazac te učitati potrebni dokumenti

Komentari i sugestije

- Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv. Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, Fond je odlučio kako će svi zainteresirani od 30. studenoga u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, a sa službenim zaprimanjem zahtjeva počet će se tjedan dana kasnije, od utorka, 7. prosinca - priopćeno je iz Fonda.

Veći budžet

Ugovori o sufinanciranju za 5000 kućanstava

Zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je dodatnih 90 milijuna kuna, pa će građanima na ovom Javnom pozivu biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna. Uz povećani ukupni budžet, procjenjuju u Fondu, ugovore za sufinanciranje energetske obnove moglo bi dobiti oko 5000 kućanstava.

Na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu se prijaviti vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 kvadrata, ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

image
/SHUTTERSTOCK

Do 204 tisuće kuna

- Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava, te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice, poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice - podsjećaju u Fondu.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:23