radost putovanja

Prirodne ljepote koje morate posjetiti jednom u životu

 

Od ružičastih jezera u zapadnoj Australiji pa do skrivenih podzemnih plaža u Meksiku, svijet je prepun čarobnih destinacija koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu. Iako neka od ovih mjesta izgledaju kao da nisu stvarna, zaista postoje i zadivljuju!


Kanjon Antelope, SAD

Crvenkaste stijene ovog dojmljivog kanjona najljepše su u rano jutro. No, ovo čudo prirode nije za prosječnog avanturista jer obilazak kanjona uključuje duge staze s uskim prolazima pa su za one najizdržljivije.

Playa del Amor, Meksiko

Jedva vidljiva iz zraka, skrivena plaža Playa del Amor nalazi se na otoku Marieta i okružena je visokim stijenama koje propuštaju svjetlost. Vjeruje se da je ova neobična tvorevina rezultat eksplozije koja je bila dio vojnog testiranja, no danas je priroda prevladala i pretvorila ju u čaroban prostor do kojeg je moguće doći samo plivajući kroz stjenoviti tunel.

Jezero Hillier, Australija

Predivno ružičasto jezero Hollier nalazi se u Zapadnoj Australiji i za svoju boju može zahvaliti algama. U ovoj se ružičastoj vodi može plivati, a zahvaljujući visokoj slanosti vode jednostavno ćete plutati na površini.

Jezero Abraham, Kanada

Ovo predivno jezera izgleda kao da je prepuno bijelih meduza, no njegov izgled zapravo stvaraju biljke kada ispuštaju metan koji potom smrznut ispliva na površinu. Ovaj iznimno fotogeničan prizor privlači brojne fotografe na jezero koje najbolje izgleda zimi jer se mjehuri zamrznu u slojevima pod površinom.

Nacionalni geopark Zhangye, Kina

Vjerovali ili ne, stijene kineskih Duginih planina istinsko su čudo prirode, a njihove zadivljujuće boje rezultat su nakupina minerala koje su se stvarale čak 24 milijuna godina.

Morska pećina Benagil, Portugal

Obala pokrajine Algarve u Portugalu već godinama privlači turiste svojim tirkiznim morem i stjenovitim liticama. Ova skrivena pećina nalazi se blizu malog gradića Benagil koji je udaljen manje od sat vremena vožnje od mjesta Faro na jugu Portugala. Do nje se može doći samo brodom, no jednom kad ste tamo možete plivati kroz povezane morske pećine i odmarati na pješčanim plažama.


Jezero General Carrera, Čile

Osvijetljene očaravajućom svjetlosti vode mramorne pećine na jezeru General Carrera u Čileu prizor su koji ne smijete propustiti! Ova jedinstvena geološka tvorevina nastajala je tisućama godina kao rezultat razbijanja valova o stijene, a sila prirode uglačala ih je i stvorila mramorne prolaze i stupove. No, kako biste došli do ove prirodne ljepote potrebno je malo se i potruditi - iz glavnog grada Santiaga leti se do mjesta Coyhaique, a potom se cestom mora doći do ovog skrivenog jezera. Do pećina vas moraju brodom ili kajakom dovesti lokalni ljudi, pazeći pritom na razdoblja plime i oseke.

Botanički vrt Hirosaki Castle, Japan

Preko 2500 stabala trešnje svake godine pretvara krajolik ovog botaničkog vrta u carstvo ružičaste boje. U travnju i svibnju, tijekom trajanja festivala Hanami, čak i tlo mijenja svoju boju u ružičastu. U vrtu možete unajmiti i brodić te se spustiti niz rijeku kroz ovu predivnu aleju stabala.

Kristalna pećina, Meksiko

Gigantski kristalni komadi i sjajne stijene pećine Cueva de los Cristales nalikuju na krajolik s nekog drugog planeta! Udaljena sat vremena od mjesta Chihuahua na sjeveru Meksika, ova pećina može se obići kako biste uživo vidjeli ove začuđujuće kristale. Imajte na umu da je turu potrebno rezervirati ranije i da je u pećini zaista vruće.

Heart Reef, Australija

Jedno od najpopularnijih mjesta za prosidbu je upravo Heart Reef u Australiji, mali koraljni greben u obliku srca koji se nalazi uz obalu dijela Queensland. Ovaj mali greben jedan je od 74 tropska otoka i zaštićeno je prirodno dobro. Najbolje ga se može vidjeti iz zraka.

Huanglong, Kina

Tirkizni bazeni u Huanglongu u Kini pod zaštitom su UNESCO-a i sve su popularnija turistička destinacija jer ovaj dragulj prirode nudi pogled na planine prekrivene snijegom, prepun je termalnih izvora i bazena. U posjetu ovog prirodnoj atrakciji obavezno obratite pozornost na svoju okolinu jer možda ugledate i koju pandu!

Trolltunga, Norveška

Sjediti na rubu Trolltunge možda je jedno od najuzbudljivijih iskustava na svijetu. Naziv Trolltunga u prijevodu znači trolov jezik, a predstavlja duguljastu stijenu koja se proteže oko 700 metara iznad jezera Ringedalsvatnet. S nje puca panoramski pogled na norveško gorje i nebo. Budući da je planinarski put koji vodi od ove stijene većinom bez nadzora i barikada, ova je destinacija rezervirana samo za hrabre.

Oceanski jarak To Sua, Samoa

Skriven u pećini na vulkanskom otoku, oceanski jarak To Sua je prirodni bazen okružen raskošnom džunglom. Ovaj je prostor povezan s Tihim oceanom putem vulkanskog kanala. Vjeruje se da je ovaj bazen nastao nakon erupcije vulkana na otoku, a danas se koristi kao mjesto za kupanje.

Salar de Uyuni, Bolivija

Bolivijska ravnica Salar de Uyuni čudesan je prizor kao s nekog drugog svijeta jer se u njoj reflektiraju nebo, oblaci i okolne planine pa djeluje kao da hodate po golemom ogledalu. Debeli sloj soli najupečatljivije izgleda nakon kiše kada se pojačava taj efekt, a jata ružičastih flamingosa čest su prizor koji pojačava nadrealnost ovog krajolika.

Chudnite Mostove, Bugarska

Chudnite Mostove nalazi se u gorju Rodopi u Bugarskoj i obuhvaća stijene oblikovane u goleme lukove poput mostova koji se nadvijaju preko zelene borove šume.

Plaža Elafonissi, Grčka

Jedna od najslikovitijih lokacija na Kreti, plaža Elafonissi u proljeće i rano ljeto zaprima puderasto ružičastu nijansu zbog tisuća crvenkastih školjaka koje valovi drobe i potiskuju na obalu.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:23