Čuda prirode

Prirodne ljepote koje treba vidjeti barem jednom u životu

Koliko god se divili ljudskim rukotvorinama, umjetničkim djelima i prastarim artefaktima čija je namjena davno zaboravljena, ipak smatramo da je čista i netaknuta priroda u stanju napraviti najveće i najdivnije kreacije.

U nastavku vam predstavljamo prirodna čuda koja bi bilo vrijedno vidjeti barem jednom u životu.

Slapovi Angel, Venezuela

Riječ je o najvišem vodopadu na svijetu koji pada s visine od 979 metara u ponor dubok 807 metara. Vodopad pada s Auyantepui planine koja se nalazi u Nacionalnom parku Canaima u Venezueli.

Velika Plava Rupa (eng. Great Blue Hole) je velika podvodna rupa na obali Belizea.

Mali atol u sklopu Koraljnog grebena Belizea udaljen je 100 km od kopna i grada Belize Cityja. Rupa je kružnog oblika, promjera većeg od 300 metara, i duboka 125 metara. Formirana je kao vapnenački špiljski sustav u posljednjem glacijalnom razdoblju, kada je razina mora bila znatno niža. Kada se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena, a krov se urušio. Big Blue Hole proslavio je francuski istraživač Jacques-Yves Cousteau, koji ju je proglasio jednom od deset najboljih ronilačkih mjesta na svijetu davne 1971. godine.

The Grand Prismatic Spring, Amerika

Najveći je termalni izvor u Americi i treći po veličini na svijetu. Grand Prismatic Spring nalazi u se u Nacionalnom parku Yellowstone, poznatom po svojoj jedinstvenoj boji koja odgovara disperziji duginih boja - crvena, narančasta, žuta, zelena i plava. Širok je oko 90 metara, a prvi zapisi o otkriću datiraju iz 1839. godine. Tajna njegove boje je u raznobojnim bakterijama koje nastaju oko rubova izvora u proljeće.

Polarno svjetlo

Aurora Borealis ili polarno svjetlo je prirodni fenomen koji nastaje kada se velike količine čestica nastalih tijekom solarne eksplozije sudaraju s magnetskim štitom Zemlje. Ono što vidite na fotografiji rezultat je ovog jedinstvenog prirodnog fenomena (i odvija se na oko 100 km iznad naših glava), a najbolje se vidi u periodu od jeseni do sredine travnja.

Shilin, kamena šuma u Kini

Smještena u pokrajini Yunnan u Kini, kamena šuma ili Shilin u biti je skup vapnenaca. Prostire se na više od 350 četvornih kilometara, a kamene iglice stare su oko 270 milijuna godina. Izviru iz zemlje i izgledaju poput okamenjenih stabala koji stvaraju iluziju kamene šume. Prema legendi, šuma je bila lijepa djevojka koja se pretvorila u kamen u šumi nakon što joj je zabranjeno da se uda za čovjeka po svom izboru.

Kanjon Paria u Arizoni, Amerika

Kanjon poznat i pod nazivom Val nije jednostavno vidjeti. Naime, dnevno se za njegovo razgledavanje izdaje samo 20 dozvola. Od toga je deset dostupno putem online lutrije.

Prolaz divova, Sjeverna Irska

Prolaz divova (engl. Giant's Causeway) područje je od 40.000 spojenih bazaltnih stupova koji su nastali vulkanskom erupcijom u paleogenu (prije 50 do 60 milijuna godina). Nalazi se na obali Sjeverne Irske, oko 3 km sjeverno od grada Bushmillsa.

Godine 1986. Prolaz je stavljen na popis Unesca, a jedinstveni je primjer brzog hlađenja bazaltne lave koja je prodrla kroz vapnenački plato te pritom popucala okomito u obliku spojenih stupova. Danas ovom najpopularnijom turističkom atrakcijom u Sjevernoj Irskoj upravlja Državno povjerenstvo.

Rijeka Cano Cristales, Kolumbija

Često se naziva i Vodena duga, a dominantne su boje plava, zelena, žuta, crna i više nijansi crvene boje. Posjet Cano Cristales rijeci najbolji je između srpnja i prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 23:42