PRIPAZITE

Proizvod koji često koristimo za pranje terase može joj zapravo naškoditi. Evo što trebate izbjegavati

 /SHUTTERSTOCK

Konačno nam je stiglo toplije vrijeme, a s njime i potreba da očistimo svoja dvorišta i terase tako da možemo uživati u nadolazećim mjesecima. Daily Mail prenosi kako je Trevor Knight, stručnjak za vrtove i dvorišta, za Marsall podijelio je neke korisne stvari koje treba i ne treba raditi kada je u pitanju čišćenje vaše terase:

Metoda s deterdžentom:

"Za metodu sa sapunicom trebat će vam četka s tvrdom dlakom i ekološki prihvatljivo sredstvo za čišćenje. Odabir ekološki prihvatljivog sredstva za čišćenje ključan je za zaštitu vodenih putova i divljih životinja, osiguravajući da se jake kemikalije ne isperu u prirodne tokove vode ili rubove vrta, uzrokujući štetu osjetljivom drveću i biljkama. Pomiješajte odabrano sredstvo za čišćenje s toplom vodom i počnite od uglova ploča za terasu, prema unutra. Isperite i ponovite dok ne budete zadovoljni rezultatom. Kada završite, isperite čistom vodom kako biste bili sigurni da je uklonjena sva nečistoća ili ostaci."

image
/SHUTTERSTOCK

Metoda tlačnog pranja:

"Za tvrdokornu prljavštinu i naslage, visokotlačni perač može biti najbolja opcija za vašu terasu. Morate biti oprezni kada koristite ovu metodu jer može oštetiti vaše opločnike ako se ne izvodi ispravno. Perač pod visokim tlakom trebat će spojiti na vaše vrtno crijevo i trebat će odabrano sredstvo za čišćenje, ako nemate deterdžent, otopina ekološke tekućine za pranje posuđa i vode bit će dovoljna. Čisteći od uglova prema unutra, držite visokotlačni perač pod kutom od 30 stupnjeva i krenite niz terasu. Ne držite visokotlačni perač preblizu ploča jer može uzrokovati trajno oštećenje. Trebali biste početi s postavkom niskog tlaka kako biste smanjili rizik od oštećenja."

Što ne koristiti

Bijeli ocat:

"Unatoč tome što je često popularan izbor za čišćenje terase, ocat može naštetiti bioraznolikosti vašeg vrta. Otopine bijelog octa mogu oštetiti i ubiti biljke - ovo bi mogao biti idealan ishod za one koji žele svoju terasu osloboditi korova, međutim, ako bi ova otopina došla do vaših biljaka i trave, rezultat bi bio manje nego poželjan. Korištenje kiselih otopina treba izbjegavati, osobito na vapnenačkim opločnicima."

Izbjeljivač:

"Slično kao i ocat, izbjeljivač je štetan za biljke i stoga može naštetiti bioraznolikosti vašeg vrta. Bilo koja otopina izbjeljivača koja istječe s terase na travu ili biljke tijekom čišćenja može im prouzročiti značajnu štetu, vjerojatno uzrokujući njihovo uginuće. S vremenom izbjeljivač također može dovesti do promjene boje i nepopravljive štete na pločama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 12:48