ENERGETSKA OBNOVA

Projekt tvrtke Planetaris: Transformacija zagrebačke kultne dvorane Kutija šibica

 Dalibor Obrad
Zidovi pročelja i ravni krovovi zgrade bit će u cijelosti rekonstruirani

Cjelovita energetska obnova zagrebačke sportske dvorane Trešnjevka, poznatije kao Kutija šibica, planira se tako da će ona dobiti i suvremeno veselo pročelje. Projekt je za Grad Zagreb napravila tvrtka Planetaris (planetaris.hr), a osvježeni vanjski izgled dizajna zgrade nastao je u suradnji s kolektivom Oaza (o-a-z-a.) i Josipom Tadić. Bit će to odličan projekt za dio Trešnjevke, koja rijetko dobiva osvježen izgled.

image
Dalibor Obrad

Sportska dvorana Trešnjevka sagrađena je 1969. godine i sve do gradnje Doma sportova 1972. bila je najveća zagrebačka sportska dvorana. Bruto površina kompleksa iznosi 6092 kvadrata, a obuhvaća veliku sportsku dvoranu Kutija šibica, košarkašku dvoranu "Ivan Arapović", dvoranu borilačkih sportova, teretanu i veći broj uredskih i popratnih prostorija.

Sportski objekt dobit će šest dodatnih svjetlosnih kupola iznad tribina. Na krovu je planirana ugradnja fotonaponske elektrane snage 135 kW

Sagrađena je ponajprije kako bi u njoj mogao biti udomljen košarkaški klub Lokomotiva, preteča današnje Cibone, koji je 1969. godine ušao u završnicu Kupa Jugoslavije. Dotadašnji betonski teren na Tuškancu trebalo je zamijeniti zatvorenom dvoranom, pa je žurno pokrenuta gradnja dvorane na Trešnjevci. Na utakmicama "lokosa" u relativno malu dvoranu naguralo bi se i dvije tisuće gledatelja pa je tako dobila nadimak Kutija šibica.

Planirani su i zamjena parketa te uvođenje posebnih akustičnih stropova za smanjivanje odjeka

Staklene plohe

- Obnova je planirana u sklopu programa obnove energetski nedovoljno učinkovitih zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba, uz smanjenje energetske potrošnje primjenom integriranih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Projekt koji smo pripremili predviđa energetsku uštedu od 78 posto, odnosno prijelaz iz energetskog razreda E u energetski razred B - kaže Natko Bilić, direktor tvrtke Planetaris.

image
Sportska dvorana Trešnjevka sagrađena je davne 1969. godine
Planetaris

Zidovi pročelja i ravni krovovi zgrade bit će u cijelosti rekonstruirani izvedbom novih toplinsko-izolacijskih slojeva od mineralne vune, koja je ekološki, negoriv i trajan materijal. Bit će obnovljene i sve staklene plohe, ugrađena nova aluminijska stolarija sa zaštitom uredskih prostora od sunca, zamijenjeni ostakljeni elementi krovišta uz ugradnju nove aluminijske konstrukcije i uvedeno šest dodatnih svjetlosnih kupola iznad tribina.

Sustav rekuperacije

Na krovu dvorane planirana je ugradnja fotonaponske elektrane snage 135 kW, što će biti dovoljno za pokrivanje dnevne potrošnje električne energije.

- To će do izražaja osobito dolaziti tijekom ljetnih mjeseci kada je insolacija povećana, a stoga i potrošnja električna energije zbog hlađenja dvorane. S ciljem povećanja udobnosti kompleksa bit će izvedena opsežna rekonstrukcija sustava grijanja i ugradnja sustava hlađenja, koja obuhvaća rekonstrukciju parne redukcijske i toplinske podstanice, ugradnju nove opreme, proširenje instalacije radijatorskog grijanja te zamjenu klimatizacijskih komora onima koje imaju sustav povrata otpadne topline, tzv. sustav rekuperacije - rekao je Natko Bilić.

U gradskom vlasništvu

Investicija vrijedna 32 milijuna kuna

Za projekt energetske obnove i uređenja sportske dvorane Trešnjevka planirana je investicija od 32,000.000 kuna, kažu u Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Grad Zagreb provodi program "Energetska obnova zgrada javne namjene" za razdoblje 2019. - 2021., koji je donijela Gradska skupština Zagreba 2018. godine. Energetska obnova sportske dvorane Trešnjevka planirana je s ciljem uštede energije i smanjenja emisije CO2 za više od 50 posto. U Gradu kažu da se tijekom ove godine očekuje objava poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za prijavu projektnih prijedloga za sufinanciranje energetske obnove zgrada javne namjene te dinamika realizacije projekta ovisi o osiguranju financijskih sredstava iz fondova EU i ESIF kredita.

Sve će to, osim energetske uštede, donijeti i poboljšane uvjete korištenja toga vrijednog sportskog resursa te produljiti sezonu korištenja dvorana i u ljetnim mjesecima, što je dosad bilo nemoguće zbog neodgovarajućeg sustava hlađenja.

Tijekom energetske obnove dvorane Trešnjevka planirani su i zamjena parketa u maloj dvorani, uvođenje posebnih akustičnih stropova za smanjivanje odjeka u velikoj dvorani i zamjena svih spuštenih stropova suvremenim izvedbama.

Kutija šibica će cjelovitom energetskom obnovom bez sumnje zakoračiti u novo doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 17:17