NEOPISIVA LJEPOTA

PROJEKT ZA PAMĆENJE Kada se spoje Dva Arhitekta i nogometna legenda ...

 

Na ovo smo vas imanje već jednom odveli, a budući da se ovih dana obožavamo prisjećati svih lijepih stvari, naša je redakcija zaključila da je danas savršen dan za ponovni virtualni posjet ovom bajkovitom posjedu. Razlog je taj što su na njemu radila naša dva sjajna domaća arhitekta Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, a vlasnik ovog imanja je Mario Stanić, jedna od legendi iz originalne postave Vatrenih 1998. godine.

Kada je otišao u mirovinu, Mario je kupio zemljište u svom rodnom Bijaću i zajedno s Tomislavom i Zoranom napravio prekrasno imanje. Ovo je imanje smješteno u nenaseljenom dijelu zapadne Hercegovine. Prostor koji su arhitekti Tomislav i Zoran 2007. godine dobili kao zadatak prostire se na gotovo 35 000 kvadratnih metara, a omeđen je kamenim zidinama.

Krajnji cilj ovog projekta bio je u potpunosti uklopiti imanje u njegov prirodni okoliš. Cijeli su prostor stoga odlučili napraviti kao tradicionalnu strukturu hercegovačkih sela, što znači da ovo imanje svojim rasporedom može funkcionirati i kao malo zasebno mjesto. Imanje se sastoji od šest objekata koji su pažljivo smješteni tako da se iz njih pružaju pogledi na hercegovački kraj koji oduzimaju dah.

Glavna kuća nalazi se na najvišem dijelu i ima pogled na cijelo imanje. Oko glavne kuće smještena je kuća za druženja koja ima mjesto za roštiljanje i vinski podrum te kuća opremljena posebno za goste. U blizini se nalaze redovi posađenih stabala maslina i vinograd. Treću cjelinu ovog seoskog imanja čine tereni za nogomet i košarku s prostorom u kojoj se nalazi svlačionica.

Prilikom gradnje, držali su se tradicionalne arhitekture što se tiče materijala koji su koristili, međutim, ravni krov pripada modernoj gradnji. Unatoč tome, cijelo imanje uspješno je temeljeno na tradicionalnim elementima. Kamen koji je korišten uzet je ravno iz lokalnog kamenoloma, što ove kuće čini otpornima na sve vremenske uvjete koji su na ovom području uvijek intenzivni. Vruća ljeta i iznimno hladne i vjetrovite zime jedna su od glavnih karakteristika ovog dijela Hercegovine.

Isti taj kamen međusobno spaja sve kuće na imanju, a osim kamena kuće su dobro izolirane što ih u isto vrijeme čini niskoenergetskima.

Ovaj je projekt savršen primjer kako iskoristiti udaljena i slabo naseljena ruralna područja te ih pretvoriti u predivna mjesta za odmor i uživanje u ovim bajkovitim krajevima.

Foto: Robert Leš

Izvor: archdaily

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 20:19