Važan element

Prvo su što primjetimo kod drugih ljudi, ali u svom domu ih često zanemarujemo. Najbolji izbor je aluminij

 PROMO
Osim što se može prilagoditi svakom pročelju, ovaj materijal pruža odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju

Kada je riječ o uređenju doma, puno pažnje posvećujemo funkcionalnosti i estetskoj privlačnosti kuhinje, spavaće sobe i primjerice kupaonice. No, jedan element doma kojeg prvog primjećujemo, posebice kod drugih, su ulazna vrata. Kada je čovjek na svoje prvotno primitivno sklonište stavio vrata, napravio je od njega stanište, odnosno dom. Dakle, vrata nisu samo vizualni element koji pridonosi cjelokupnom izgledu eksterijera, već služe i kao zaštita od vremenskih nepogoda, vrućine, hladnoće, provale, divljih životinja i ostalih opasnosti.

Upravo bi zbog toga ovaj dio doma trebao biti snažan, izdržljiv i pružati dobru izolaciju, a ove funkcije uvelike ovise o materijalu od kojih su ulazna vrata napravljena. Jedan od prvih materijala koji se koristio za njihovu izradu je drvo koje je odolijevalo utjecaju vremena, no s promjenama u uređenju modernih domova u fokus je došao aluminij.

Izuzetna otpornost na vremenske uvjete i vrhunska toplinska i zvučna izolacija samo su neke od prednosti koje imaju aluminijska ulazna vrata u usporedbi s onima izrađenim od drva ili PVC-a. Proljeće je idealno vrijeme za osvježiti dom novim ulaznim vratima, no prije nego krenete u potragu za onima koja odgovaraju vašim željama, u nastavku doznajte zašto je aluminij sve traženiji i rado viđen materijal na pročelju mnogih domova.

Dugi vijek trajanja

Jedna od najvećih prednosti aluminijskih vrata je njihova trajnost. Aluminijska legura koja se koristi u proizvodnji ovih vrata izuzetno je otporna na koroziju, što ih čini izdržljivim i dugotrajnim. Ova vrsta vrata nije podložna truljenju, trganju ili drugim vrstama oštećenja koja su uobičajena za drvena vrata, a aluminij svojom čvrstom konstrukcijom garantira veliki broj uspješnih otvaranja. Također, aluminijska vrata su otporna na vremenske promjene poput kiše, snijega i sunčevih zraka, što znači da će zadržati svoj izgled i funkcionalnost dugi niz godina.

image

Staklo je odlična estetka nadopuna aluminiju

PROMO

Njihovu besprijekornu funkcionalnost osigurava tvrtka Inotherm koja se već 25 godina bavi proizvodnjom aluminijskih ulaznih vrata koje možete potpuno personalizirati.

Izvrsna izolacija

Važna karakteristika svakih ulaznih vrata jest dobra izolacija. S obzirom na to da je drvo prirodni materijal, na njega više utječu vremenske promjene, što dovodi do savijanja, pucanja i pomicanja vrata. Posljedica toga je smanjena učinkovitost toplinske i zvučne izolacije. Taj je problem kod aluminijskih vrata izbjegnut zahvaljujući korištenjem različitih izolacijskih materijala, poput poliuretanske pjene i stakla. To može značajno smanjiti gubitak topline kroz vrata, proboj hladnoće tijekom zime i vrućeg zraka tijekom ljeta te uštedjeti energiju u kući ili zgradi. Važno je osigurati da su vrata pravilno zatvorena kako bi se spriječio protok zraka, a toplinska izolacija bila što učinkovitija.

Inotherm u proizvodnji aluminijskih ulaznih vrata koristi izolacijski sloj debljine od 95 mm, tri sloja ostakljenja i trostruko brtvljenje kako bi osigurao maksimalnu termoizolaciju. Takvim načinom izrade dugoročno se smanjuju energetski troškovi i doprinosi se zaštiti klime.

Sigurnost

Kao što smo već spomenuli, ulazna vrata prvenstveno služe kao zaštita od vanjskih elemenata, ali i od neželjenih gostiju. Aluminijska vrata su izuzetno sigurna zahvaljujući svojoj čvrstoj konstrukciji i zaključavanju. Mogu biti opremljena i dodatnim sigurnosnim mehanizmima poput višestrukih zaključavanja, aluminijskih panela natprosječne debljine od 3 mm i sigurnosnih mehanizama koja pružaju visoku razinu zaštite od provala. Za razliku od klasičnih PVC ili drvenih vrata, aluminijska imaju podesive trodijelne pante koji štite stranu na kojoj se oni nalaze i onemogućavaju eventualnim provalnicima da skinu vratno krilo jednostavnim pokretima.

image

Aluminijska vrata pružaju visoku zaštitu od provala

PROMO

Za sve koji ne žele riskirati sigurnost svog doma Inotherm nudi još odličnu opciju, a to je cilindar s dvostranom funkcijom. Drugim riječima, ulaznim vratima moći ćete upravljati i kada je na drugoj strani umetnut ključ.

Jednostavno održavanje

Voda, kiša, snijeg i led baš i nisu naklonjeni drvenim vratima koja se nakon niza godina počnu ljuštiti pa ih je potrebno osvježavati bojom i lakom. U pogledu održavanja, aluminijska vrata ne zahtijevaju posebno tretiranje jer su izrađena od aluminijske legure. Nekoliko puta godišnje očistite ih posebnim sredstvima za čišćenje obojenih aluminijskih, a povremeno možete upotrijebiti i sredstva za čišćenje stakla kako biste očistili staklene površine. Ne zahtijevaju ni dodatno održavanje, poput brušenja i lakiranja, što ih čini vrlo praktičnim izborom za osobe koje traže jednostavna i niskoodrživa ulazna vrata.

image

Ulazna vrata od aluminija laka su za održavanje

PROMO

Inotherm u svojoj ponudi ima set za čišćenje i njegu vrata koji će vam uštedjeti i vrijeme i novac.

Dizajnerske mogućnosti

Osim funkcionalnosti, kod odabira ulaznih vrata potrebno je imati na umu da se slažu s ostatkom doma, odnosno bojom fasade, prozora i drugih vanjskih vrata. Aluminijska vrata su dostupna u širokom rasponu stilova, boja i dizajna, što ih čini vrlo prilagodljivim svakom prostoru, bilo da je riječ o modernoj ili klasičnoj arhitekturi. Dostupna su u različitim teksturama, od matiranog do sjajnog izgleda, s drvenim i dekorativnim dekorima te s velikim izborom dodataka, što omogućuje da pronađete ona koja odgovaraju vašem ukusu i stilu. Moderna ulazna vrata imaju još neke komponente koje omogućuju dodatnu sigurnost i olakšavaju svakodnevni život. To su kvake izrađene od cinkove slitine ili nehrđajućeg čelika koje sjajno idu uz aluminijska vrata s drvenim dekorom.

image

Moderne kvake sadrže čitač otisaka prstiju

PROMO

U Inothermu redovito prate trendove pa su njihove ručke opremljene čitačem otisaka prstiju i točkastim LED osvjetljenjem.

Ekološka prihvatljivost

I zadnje, ali ne manje važno je ekološki aspekt aluminijskih vrata. Aluminijska legura koja se koristi u proizvodnji ovih vrata može se reciklirati i koristiti za proizvodnju drugih predmeta jer se izrađuje iz prirodne rude boksita. To znači da se materijal ne gomila na odlagalištima smeća i smanjuje se količina potrebna za izradu novih materijala. Aluminijska vrata također su dostupna u energetski učinkovitim modelima koji mogu pomoći u smanjenju ukupne potrošnje energije, što ih čini ekološki prihvatljivijom opcijom u usporedbi s drugim vrstama vrata.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Inotherm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:05