ZELENA OAZA ZA ČISTU PETICU

Prvu dansku drvenu garažu prekrivat će urbana šuma!

 Open Platform
Danska bi do 2022. godine trebala dobiti prvu drvenu garažu koja će s okolnim paviljonima javne i komercijalne namjene činiti jedinstvenu zelenu oazu

Dva danska arhitektonska studija Open Platform i JAJA Architects pobjednici su natječaja za dizajn prve drvene garaže koja bi se trebala početi graditi u gradu Aarhusu u Danskoj. Višekatna garaža bit će izgrađena od greda i stupova od laminiranog furnira (LVL) koji imaju mnogo veću čvrstoću od lijepljenog lameliranog drva.

Foto: Open Platform

Isto tako, garaža će većim dijelom biti prekrivena zelenilom kako bi pridonijela ostvarenju danskog cilja postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine, dok će s okolnim paviljonima javne i komercijalne namjene formirati jedinstvenu zeleonu oazu najveće luke i drugog po veličini grada u Danskoj.

Foto: Open Platform

Foto: Open Platform

Garaža će imati šest katova, ukupnu površinu od 19.300 kvadrata te će zauzimati sjeveroistočnu polovicu parcele kako bi se na preostalom slobodnom dijelu osigurao prostor za mali park. Arhitekti također planiraju novu garažu 'stopiti' s krajolikom, i to prvenstveno ugradnjom vertikalnog vrta uz bočnu stranu drvenog pročelja.

Foto: Open Platform

Još jedna dobra stvar u cijeloj priči jest činjenica da će zamišljeni projekt dodatno smanjiti ugljični otisak poticanjem takozvanog 'zelenog0 prijevoza. Naime, u samom prizemlju garaže nalazit će se punionice za električna vozila, stajališta i parkirališna mjesta za usluge dijeljenja automobila, a tamo će se iznajmljivati i bicikli.

Izvor: Ekovjesnik.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:37