donesena odluka

Rimska arena dobiva novi izgled: Visokotehnološki i održivi pod kao zaštita spomenika

 Milan Ingeneria
Od 19. stoljeća pokrov središnjeg kata rimskog Koloseja, gotovo u potpunosti nedostaje

Jedna od najcjenjenijih znamenitosti u Italiji uskoro će dobiti poseban dodatak visoke tehnologije. Kolosej - koji datira iz 1. stoljeća prije Krista nekada služio je za zabavu masa gladijatorskim igrama i lovom na životinje - i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija na svijetu. Godišnje ga vidi na milijune posjetitelja; ali do sada su ti posjetitelji amfiteatar uvijek vidjeli bez poda. Talijanska vlada odlučila je to sada promijeniti.

image
Unsplash


Od 19. stoljeća pokrov središnjeg kata rimskog Koloseja, gotovo u potpunosti nedostaje. Odluku su donijeli arheolozi koji su željeli pokazati podzemne tunele i hodnike koji postoje ispod razine tla. Ali od 2014. godine, talijansko Ministarstvo kulture razmišlja o ideji da još jednom postavi pod kako bi građevina bila "cjelovita". Sedam godina kasnije, nakon javnog poziva za dostavu prijedloga projekata, dodijelili su projekt tvrtki Ingeneria Buromilan. Oni, zajedno s partnerima, planiraju stvoriti lagan, uklonjiv i održiv pod za drevni spomenik.

image
Unsplash


"To je korak naprijed za obnovu arene," rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini za My Modern Met. "Ambiciozni projekt pomoći će očuvanju i zaštiti arheologije, vraćajući se izvornom izgledu Koloseja."

Ingegneria je obećala da će projekt biti dovršen do 2023. godine i dobila je 18,5 milijuna eura za financiranje svoje ideje. Pod će biti izrađen od drveta Accoya, održivog izbora koji će se izraditi na način da njegova trajnost bude što duža. Dio poda bit će izgrađen na rotirajućem mehanizmu koji može pomicati letvice tako da svjetlost može ući u podzemnu razinu, kada je to potrebno.

image
Milan Ingeneria


Naglasak je svakako na očuvanju spomenika. U tu će svrhu visokotehnološki sustav ventilacije nadzirati temperaturu i vlažnost u donjem prostoru. Sustav će biti toliko moćan da se svježi zrak može upumpati u cijeli prostor za samo 30 minuta. Važno je da će pod zaštititi podzemnu razinu od kiše. Trenutno se događaju poplave koje zaustavljaju posjete tim područjima i ugrožavaju njihovo stanje.

Ova dobra vijest dolazi kad se Kolosej, koji je privukao 7,9 milijuna turista 2019., otvara u ograničenom kapacitetu nakon dugog zatvaranja zbog pandemije COVID-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:32