PREPOZNATLJIV ARHITEKTONSKI STIL

Secesijske zgrade diljem svijeta!

Art Nouveau prepoznatljiv je arhitektonski stil koji je obilježio europsku arhitekturu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Na našim prostorima poznat kao secesija, ovaj je arhitektonski pokret zaslužan za brojne predivne primjere arhitekture koji iz dana u dan zadivljuju građane pojedinih gradova, kao i brojne turiste koji ih posjećuju. Neka od najslavnijih imena ovog pokreta, kao što je arhitekt Antoni Gaudi, postala su poznata po svojim izražajnim oblicima nadahnutima prirodom, šarolikim detaljima i kompleksnim uzorcima. Interijeri secesijskih zgrada jednako su živopisni kao i eksterijeri, s oslikanim zidovima i vješto izrađenim detaljima. Predivne primjere Art Nouveau arhitekture nalazimo diljem svijeta pa smo izdvojili nekoliko dojmljivih građevina koje možete pogledati u nastavku.

Casa Batlló, Barcelona, Španjolska

Arhitekt Antoni Gaudí zaslužan je za jedinstven izgled ove zgrade koja je jedna od mnogih upečatljivih arhitektonskih djela vrijednih posjeta. Casa Batlló nalazi se u ulici Passeig de Gràcia i njezino uređenje aludira na legendu o Svetom Juraju i njegovu borbu sa zmajem. Vanjština kuće obložena je razlomljenim šarenim keramičkim pločicama, a krov zgrade prekriven je pločicama u obliku ribljih ljuski.

Zgrada bečke secesije, Beč, Austrija

Zgrada bečke secesije sagrađena je 1897. godine kao izložbeni paviljon za umjetnike secesije pod palicom arhitekta Josepha Marie Olbrich. Bijela struktura koja je službeno otvorena 1898. godine natkrivena je upečatljivom kupolom prekrivenom motivom lovorova lista od iskovanog željeza i ukrašena zlatnim detaljima.

Glasgow School of Art, Glasgow, Škotska

Umjetnička škola Glasgow School smatra se remek-djelom škotskog arhitekta Charlesa Rennia Mackintosha koji je izgled ove osmislio spajanjem obilježja secesije sa škotskom tradicijom gradnje. Gradnja škole imala je dvije faze, a u drugoj je nastala i njezina slavna knjižnica dovršena 1910. godine.

Majolikahaus, Beč, Austrija

Još jedna slavna secesijska zgrada u Beču stambena je zgrada Majolikahaus koju je dizajnirao arhitekt Otto Wagner 1899. godine. Cijela fasada ukrašena je sitnim keramičkim pločicama poznatim pod imenom majolica posloženih tako da ocrtavaju cvjetne oblike koji se prostiru cijelom površinom zida.

Ulica Albert, Riga, Latvija

Riga, glavni grad Latvije, prepuna je zadivljujućih secesijskih građevina. Jedan od najistaknutijih dizajnera čija djela krase grad ruski je dizajner Mikhail Osipovich Eisenstein, a brojne stambene zgrade ukrašene u stilu secesije nalaze se upravo u Ulici Albert.

The Old England Building, Bruxelles, Belgija

Dizajn zgrade The Old England Building potpisuje belgijski arhitekt Paul Saintenoy, sagrađena je 1899. i smatra se jednim od dragulja secesije u Bruxellesu, glavnom gradu Belgije. Nekadašnja robna kuća danas je Muzej glazbenih instrumenata.

Agoudas Hakehilos sinagoga, Pariz, Francuska

U četvrti Marais u Parizu nalazi se Agoudas Hakehilos sinagoga, poznata i kao Synagogue de la rue Pavée koju je 1913. sagradio arhitekt Hector Guimard, poznat po predivnim željeznim dekorativnim ulazima u pariški Metro. Fasada zgrade nadahnuta je biblijskim motivom deset zapovijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:46