Put kroz vrijeme

ŠEST NEVJEROJATNIH TRANSFORMACIJA GRADOVA Pogledajte u kojoj se mjeri promijenio svijet u kojemu živimo!

Gradovi budućnosti koji mijenjaju izgled svijeta

Donosimo šest nevjerojatnih transformacija. Možete li pogoditi koji je grad rekorder?

Prolazili su ratove, promjene vlasti, industrijske padove i uspone - nekim je svjetskim gradovima bilo potrebno cijelo stoljeće, a ponekima i samo nekoliko desetljeća da gotovo do neprepoznatljivosti promijene svoje vizure.

O tome najbolje svjedoče fotografije koje je prikupio portal Bored Panda, a koje mi prenosimo. Gledajući njihove panoramske fotografije vidljivo je u kojoj se mjeri promijenio svijet u kojemu živimo, a samo možemo naslutiti u kojem će se smjeru razvijati za našeg životnog vijeka.

1. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Početkom 19. stoljeća Dubai je bio skromno ribarsko naselje kojim su plovili ribarski brodići, a deve su prenosile teret. Kad je krajem 60-ih godina 20. stoljeća pronađena nafta u Perzijskom zaljevu, započeo je razvoj kojemu se ne nazire kraj. No, gledajući fotografije od prije 20-ak godina, rijetko tko je mogao očekivati da će ova emiratska meka poprimiti vizure po kojima je danas prepoznatljiva. Poslovni centar svijeta koji označava pojam moći i luksuza još 2005. nalikovao je velikom pješčanom gradilištu. No, nepreglednu pustoš je zamijenila raskoš na svakom koraku i neboderi koji paraju nebo, baš poput Burj Khalife dovršene 2010. godine. Neboder je to visok nevjerojatnih 828 metara, čime je zauzeo mjesto najviše građevine na Zemlji.

2. Seul, Južna Koreja

Seul, prekrasna metropola prepuna arhitektonskih čuda i napredne tehnologije dom je za više od 10 milijuna ljudi. Pogledamo li stotinjak godina unazad, primijetit ćemo koliki je put Južna Koreja prevalila kako bi postigla ono čemu danas svjedočimo. Završetkom Korejskog rata 1953. godine, Južnu Koreju zahvatio je proces nagle industrijalizacije pod vodstvom tadašnjeg predsjednika Chung-Hee Parka. U tom periodu nazvanom The Miracle on the Han River, Južna Koreja je od zemlje u razvitku postala razvijena zemlja, a ova fotografija snimljena iz zraka najbolje svjedoči koju je drastičnu urbanističku promjenu do danas postigla.

3. Tokio, Japan

U velikom potresu Kanto 1923. i u američkim zračnim napadima 1945. godine, Tokio je uni- šten do neprepoznatljivosti. Tradicionalne kuće od papira, drva i slame sravnjene su sa zemljom i grad je poprimio sablasan izgled. Sedamdeset godina kasnije glavni grad Japana je sa svojih 37,8 milijuna stanovnika na širem gradskom području najnaseljeniji grad na svijetu i slovi za najveće svjetsko urbano gospodarstvo. Tokio nudi bezbrojne zabavne, kulturne i gastronomske sadržaje i, iako je nalik betonskoj džungli, njegove ulice skrivaju zelene oaze koje pridonose kulturi življenja koja je na zavidnoj razini.

4. Fortaleza, Brazil

Glavni grad brazilske savezne države Ceará broji više od 2,4 milijuna stanovnika na površini od 313 km². Prostrani grad sa sjeverne strane oplakuje Atlantski ocean, što ga čini svjetski zanimljivom turističkom destinacijom. Vrućinu koja u Fortalezi vlada cijele godine pomalo ublažuje stalni povjetarac s mora. Može se pretpostavit da bi se bez “betonskog zida” u posljednjih 40-ak godina u gradu lakše disalo, a mnogi bi se se složili i kako je nepregledna pješčana plaža nekoć bila primamljivija. Doduše, urbana izgradnja i novi projekti koje uključuje zasigurno imaju svoje prednosti i idu u korak s trendovima novog doba.

5. Shenzen, Kina

Grad na samom jugu provincije Guangdong u južnom dijelu Narodne Republike Kine služ- beno ima milijun stanovnika, no neslužbeni podaci daleko premašuju taj broj. Kao jedini grad u provinciji u kojem se govori mandarinski jezik, još se u ranim 80-im godinama na mnogim razinama povezao s Hong Kongom, ekonomskim i poslovnim centrom. Dotad anonimno ribarsko selo time je postalo jedan od najbrže rastu- ćih gradova na svijetu. Njegova panorama danas je impresivna, osobito noću, a neboder Shung Hing Square sa svoja 384 metra ubraja se u najviše građevine na svijetu.

6. Singapur

Singapur, otočni grad država na jugoistoku Azije, po važnosti je u vrhu svjetskih financijskih centara. Ekspanzija Singapura počela je početkom vladavine premijera Lee Kuan Yewa kasnih 50-ih, nakon čega je postao jedna od najbogatijih azijskih država. Danas se u Singapuru isprepliću malezijski, kineski i indijski utjecaj. Gradom kojim dominiraju visoki neboderi i zeleni parkovi putuje se automatiziranim vlakovima bez vozača, a pogled na njegove ulice sjedinjuje dosege naše civilizacije u 21. stoljeću.

Izvor: boredpanda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 06:48