ZABRINJAVAJUĆE

Šokirat će vas podatak koliko smeća Hrvati proizvode!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Zadnji popis stanovništva, napravljen 2021. godine, pokazao je poražavajuće rezultate - broj Hrvata u zadnjih je deset godina pao za 413.000 na 3,8 milijuna. S druge strane, pak, količina otpada u Hrvatskoj nikada nije bila veća, piše savjetodavno-informativno-edukativni servis Zgradonačelnik.hr.

Naime, zadnje Izvješće o komunalnom otpadu za 2022. godinu pokazalo je kako je u toj godini nastalo 1.844.382 tona komunalnog otpada, što predstavlja najveće vrijednosti ukupno nastalih količina komunalnog od samog početka praćenja podataka o komunalnom otpadu, a odnosi se na razdoblje od 1995. do 2022. godine!

U odnosu na prethodnu 2021. godinu, to je povećanje od 4 posto.

"Uzroci leže u porastu vrijednosti gospodarskih pokazatelja, a posebno sa značajnim porastom vrijednosti pokazatelja ostvarenog turističkog prometa. Količina komunalnog otpada nastalog u turizmu u 2022. godini iznosila je 181.642 tona. Navedeno predstavlja najveću do sada izračunatu vrijednost", piše Zgradonačelnik.hr.

Godišnja količina komunalnog otpada koja je nastala po stanovniku iznosila je 474 kilograma, što je također najveća vrijednost u promatranom razdoblju.

"Postavlja se pitanje zašto sve manje građana Hrvatske proizvodi sve više otpada? Zaključci mogu biti svakakvi, no jedan je siguran - količina otpada se stvara kupovnim navikama jer građani nemaju previše izbora - plastika je u dućanima sveprisutna. Naravno, tu je i turizam. Hrvatska svake godine obara rekorde u turističkim dolascima, broju noćenja i tako dalje. Uz prihode koji se ostvaruju, koji su svake godine rekordni, događa se onda lošija strana - troši se infrastruktura, ali povećava se i količina otpada", navodi portal, pozivajući se na podatke o količini otpada koji nastaju od turizma, a koji se prikazuju u spomenutom izvješću.

Porast ukupne količine otpada i otpada iz turizma od 2015. do 2022. godine:

190.463 tone - porasla je ukupna količina komunalnog otpada

82.682 tone - porasla je količina komunalnog otpada iz turizma

11,5 posto - porasla je ukupna količina komunalnog otpada

83,6 posto - porasla je količina komunalnog otpada iz turizma

Svi navedeni podaci su, zaključuje se, zabrinjavajući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:59