ŠARENILO BOJA

Stambeni kompleks koji je inspiriran Lego kockicama najpoželjinije je mjesto za život u Kijevu

 Ivanov
Comfort Town se sastoji od 180 zgrada s preko 8500 stanova , a obogaćen je i prekrasnim zelenilom

Ako ste se slučajno spuštali sa zrakoplovom u kijevsku zračnu luku Borispol i promatrali krajaolik koji se rasprostranjuje netom prije slijetanja vjerojatno ste uočili 40 hektara betona u duginim bojama. To je takozvani Comfort Town ili u slobodnom prijevodu Grad udobnosti koji iskače iz svog sumornog okruženja poput Lego kockica na otrcanom sivom tepihu.

image
IVANOV
image
IVANOV

Arhitektonski ured archimatika potpisuje ovaj projekt od 180 niskih stambenih zgrada u Comfort Townu koje su doista nadahnute dječjom igom Lego; to je razigrani odgovor na stanove iz 1950-ih i 60-ih godina koje ih okružju. Teren djeluje kao grad u gradu, u kojem se nalazi sve što je potrebno za suvremeni život, od trgovina i restorana do škola i teretana. "Vaš mali djelić Europe u Kijevu", navodi se u brošuri. Doista, većinu stanovništa u 8.500 stanova i uređenih dvorišta čini generacija mladih obitelji i urbanih profesionalaca koji se osjećaju kulturno bliže Europi nego sovjetskoj baštini zemlje.

image
IVANOV
image
IVANOV

Ovo je prvi stambeni kompleks u Ukrajini zasnovan na principu razvoja bloka, umjesto uobičajenog sovjetskog tipa mikro-okruga. Različiti broj katova (u rasponu od 2 do 16 ) stvara slikovitu sliku svake ulice. Unutar blokova zgrada smjestilo se bogato zelenilo koje se ni najmanje ne nazire izvana. Zelenilo je već bilo zatečeno na lokaciji pa su ga arhitekti mudro iskoristili kako bi upotpunili ugodu obitavanja u ovim prostorima.

image
IVANOV
image
IVANOV

Živopisne siluete zgrada, razrađeni tlocrti stanova i potpuno pješačka dvorišta postali su standard klase udobnosti u ukrajinskom stambenom posjedu. Zbog koncepta gradskog bloka, područje je podijeljeno na dvije vrste: ulice (koje omogućuju motorni promet) i dvorišta (nalaze se unutar bloka i sadrže dječja igrališta, klupe i uličice). Motorna vozila ne mogu ući u ta unutarnja dvorišta, osim vozila hitne pomoći koja se mogu služiti proširenim prolazima.

image
ANDREY AVDEENKO
image
ANDREY AVDEENKO

U uvjetima ograničenog proračuna arhitekti su stvorili dijelove jednostavnih geometrijskih oblika i izradili ravne fasade, isključujući tako balkone i ukrasne elemente. Fokus je bio na tri tehnike: silueta: različiti zavoji i visina dvoslojnih krovova omogućili su postizanje zanimljivih oblika; prozor: prvi stambeni projekt u Kijevu koji je koristio francuski balkonski sustav i sustav za pomicanje prozora, što je omogućilo izbjegavanje monotonih redova; boja: prvo smjelo rješenje u boji za stambeni kvart u zemlji.

image
ANDREY AVDEENKO
image
Alexander Angelovskiy
image
Alexander Angelovskiy

Stanovnici su dobili složeno, ugodno okruženje sa zelenim dvorištima za pješake. Puna infrastrukturna usluga uključuje fitnes klubove, trgovine, vrtiće i škole. Obnovljeni park s višegodišnjim drvećem, skulpturama i fontanom, blok-zgrada, pješačka dvorišta u kojima se možete igrati s djecom - sve to čini ovaj kompleks da ima status okruga u cjelini. Comfort Town najuspješnija je stambena nekretnina u Ukrajini. Pokazatelji prodaje dosegli su vrhunac od preko 200 stanova mjesečno.

Više pogledajte na videu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:54