Čuvanje sjemenja

Starinske tehnike organskog vrtlarenja

To čudesno sjeme iz bakina vrta
To čudesno sjeme iz bakina vrta

Čuvanje starinskog sjemenja jedna je od važnijih zadaća svakog vrtlara kojemu je cilj stvaranje prirodnog vrta. Raznolikost i šarenilo povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja u vrtu donosi bogatsvo biološke raznolikosti koja u konačnici pozitivno utječe na rast zdravih biljaka otpornih na bolesti i štetnike. Skupljanje sjemenja tradicija je koja se nekada njegovala na selu, no komercijalnim uzgojem i masovnom proizvodnjom polagano se izgubio interes za čuvanje starih autohtonih sorti našeg podneblja. Ipak, porastom osviještenosti o zdravoj prehrani, ali i očuvanju okoliša, sve više vrtlara vraća se starinskim tehnikama organskog vrtlarenja i skupljanju vlastitog sjemenja. Udruge poput Rustice i Biovrta – u skladu s prirodom aktivno se bave promoviranjem starih autohtonih sorti, a tijekom godine vrtlari imaju priliku zamijeniti svoje sjeme na “Razmjena sjemena” u jesen i proljeće.

Tijekom skupljanja sjemena poželjeno je držati se nekoliko pravila:

  • Sjeme uzimamo sa zdravih i vitalnih biljaka.
  • Kad god je moguće, plodovi se ostavljaju da dozriju do kraja na biljci.
  • Sjeme se skuplja isključivo po suhom i sunčanom vremenu.
  • Samo se potpuno suho sjeme sprema u papirnate vrećice, limene kutije, staklenke, a one se potom skladište u hladnom i mračnom prostoru.
  • Tijekom sjetve nikada ne treba potrošiti sve zalihe, u slučaju da berba te godine ne uspije.

Postoji niz prednosti čuvanja vlastitog sjemena

Sijanjem raznolikih sorti može se postići da plodovi dozrijevaju u različitom ritmu kako se troše. Stvaranje neovisnosti u odnosu na agrokompanije i njihove proizvode poput hibridnog povrća (sjeme s oznakom F1), čije se sjeme ne može ostaviti za sljedeću sezonu jer nema iste karakteristike kao matična biljka. Biljke čije se sjeme probire iz godine u godinu sve se više prilagođavaju vrtu u kojem rastu i s vremenom postaju otpornije na bolesti i štetnike. Skupljanjem vlastitog sjemena vrlo se brzo isplati početno ulaganje u njegovu nabavu, a to posebice vrijedi za veliki vrt s mnogo vrsta.

DOBRO JE ZNATI

Jednogodišnje i dvogodišnje vrste

U vrtu se povrće dijeli na jednogodišnje vrste koje u istoj godini daju plod i sjeme te dvogodišnje koje tek u drugoj godini daju sjeme. Povrće poput salate, rajčice, tikve, krastavca, graha i špinata su jednogodišnje vrste, no svaka od njih drugačije sazrijeva i odlazi u sjeme. Rajčice, krastavci, patlidžani i tikve formiraju mesnate plodove unutar kojih dozrijeva sjeme, dok salata, ako se ne ubere, tjera cvjetne stabiljke.

Kako sačuvati sjeme tikve?

Tikva spada u povrće mesnatih plodova, što znači kada je plod zreo za jelo, zrelo je i sjeme. Žlicom ili drugim pogodnim alatom treba izdvojiti sjeme od mesa tikve i zatim prebaciti u gusto cjedilo. Sjemenke se dobro isperu pod mlazom vode i, ako je potrebno, prstima odstrani ostatak mesa od koštica. Sjeme se može sušiti na papiru, u cjedilu ili na bilo kojoj drugoj površini koja će odgovarati svrsi. Isti postupak vrijedi i za krastavce, rajčicu, patlidžan i papriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 18:00