KLOPKA ZA STRŠLJENE

Stršljeni su nemoćni protiv ove 1 stvari: Znamo idealnu kloplu za njih od koje ne mogu pobjeći

 /SHUTTERSTOCK

Insekti dolaze s početkom proljeća i nestaju kad krene hladno vrijeme. Postoje oni koji su opasni i oni koji nisu. Stršljeni su jedni od tih opasnijih i evo šta morate da znate o njima. Ukoliko vas ubode morate biti spremni.

Proljetni i ljetni period je vrijeme kada su ove vrste insekata najaktivnije i najbrojnije. Tokom zime prezimljavaju samo matične jedinke i manji broj insekata, dok se tokom toplijeg razdoblja namnože, i stvaraju nove zajednice.

Gnijezda biti smještena u prirodnim šupljinama na drvetu ili stijenama, ali probleme najviše stvaraju gnijezda smještena u objektima gdje borave ljudi. Bilo koje skriveno mjesto u domaćinstvu, može biti pogodno za zajednicu stršljena.

Borba sa ovako opasnim neprijateljem treba biti dobro isplanirana, i oprema za borbu je obavezna, inače, nastradalih će biti i na obje linije fronta. Najbolje je gnijezdo u potpunosti ukloniti, čime se zajednica može obnoviti. To je moguće izvesti jedino sa dobrom opremom, višestruko jačom od klasične pčelarske. Također je moguće uništiti insekte tretiranjem insekticidom.

Prskanje se može obaviti sprejom, koji je namijenjen samo za ove vrste insekata. Ovako namijenjen sprej ima dozator na raspršivaču, koji usmjerava mlaz tečnosti, koji je pod pritiskom, i takav mlaz može dosegnuti i tri metra, što je realno dovoljna udaljenost da se poprska mjesto gdje se nalazi gnijezdo. Također korištenje koncentrata insekticida koji razblažimo s vodom prema uputstvu proizvođača i zatim prskalicom s produžetkom za prskanje je omogućeno sigurno odstojanje.

Zamke za hvatanje stršljena su vrlo djelotvorne. Plastične boce s otvorima na sredini u koje ulijete malo piva ili voćnog soka, su prava klopka, koja dnevno uhvati veliki broj ovih insekata. Također ljepljive trake ili lijepak za miša na kartonu se mogu postaviti u blizini legla, a kao mamac koristite komadić ribe ili mesa. Ovako ne privlačite korisne pčele, ali zato miris užeglog mesa je neodoljiv za stršljena. Kada se jedan uhvati, ubrzo se nakupi dosta njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2024 07:40