Sunčane elektrane

Studentski dom u Varaždinu: najbolji primjer korištenja Sunčeve energije u Hrvatskoj

 Sangrad
Osim što pokriva potrebe nove zgrade doma u Varaždinu, solarna elektrana na krovu viškovima energije opskrbljuje i staru zgradu

Studentska menza i studentski dom u Varaždinu jedan su od najboljih primjera korištenja Sunčeve energije u Hrvatskoj. Više o svemu pitali smo inženjera elektrotehnike Marijana Marcijuša, koji je radio na projektima.

- Za sunčane elektrane odlučili smo se jer služe za direktnu proizvodnju električne energije iz Sunčeva zračenja, a pritom nema štetnih emisija u okoliš, odnosno na najugodniji prirodni način. Osim toga, postrojenja za proizvodnju električne energije grade se za dugotrajno korištenje, više od 25 godina, uz najniže troškove održavanja. Pri izradi koncepta studentskog kampusa željeli smo stvoriti suvremen i energetski održiv kompleks koji će ne samo trošiti malo energije, nego i proizvoditi velik dio električne energije za vlastitu potrošnju - kaže Marcijuš.

image
LETIM.HR

PRVI PROJEKT BIO JE STUDENTSKI RESTORAN.

- Na krovu restorana postavljena je sunčana elektrana snage 68 kW, a sastoji se od 231 monokristalnog panela, dimenzija 2000 x 1000 mm. Paneli su pojedinačne snage 320 W, a spojeni su preko izmjenjivača snage 17 kW na razvod studentskog kampusa. Svi paneli okrenuti su prema jugu pod kutem od 32 stupnja, čime daju najveću snagu tijekom podnevnih sati kad je i najveća potreba za energijom u restoranu. Cijena elektrane bila je oko 560.000 kuna, a godišnje proizvede oko 85.000 kWh, i to tijekom dana, dakle tijekom tzv. više tarife - objašnjava nam sugovornik.

Prilikom planiranja studentskog doma ideja je bila da se postave fasadni fotonaponski paneli, no zbog više cijene i manje efikasnosti od toga se odustalo te se projektirala i izvela elektrana na krovu. Ona stvara električnu energiju za strojarnicu, hladnjake i dizalice topline. Kad smo kod dizalica topline, riječ je o sustavima voda-voda koji omogućavaju pasivno grijanje i hlađenje.

image
Sangrad

Ukupno je instalirano 436 polikristaličnih silicijskih modula, dimenzija 1650 x 1000 mm

- Zbog drugačijeg profila potrošnje u studentskom domu nismo panele okrenuli prema jugu, nego smo ih postavili u smjeru istok-zapad, čime se dobiva bolji raspored proizvodnje tijekom dana. Naime, prijepodne više energije proizvode paneli okrenuti prema istoku, a tijekom popodneva paneli okrenuti prema zapadu. Paneli su postavljeni s nagibom od deset stupnjeva zbog jednostavnije potkonstrukcije i manje opasnosti od vjetra. Ukupno je instalirano 436 polikristaličnih silicijskih modula, dimenzija 1650 x 1000 mm, nazivne snage 280 W, spojenih preko šest izmjenjivača snage 20 kW na mrežu studentskog centra. Snaga elektrane je 119 kW, godišnje proizvede oko 132.000 kWh, a cijena elektrane bila je 990.000 kuna - navodi Marijan Marcijuš.

Novi dom stvara dovoljno energije da posuđuje viškove i susjednom objektu, “starom” domu. Na neki način kao da mladi brinu o starijima, samo što je riječ o zgradama, a ne ljudima. Ovo je zasad jedina zgrada javne namjene u Hrvatskoj koja je kategorizirana kao A+.

- Obje elektrane rade paralelno s mrežom i spojene su na niskonaponski razvod studentskog kampusa. Sva energija koja se proizvede u te dvije elektrane koristi se u sva tri objekta, starom i novom studentskom domu te restoranu, a višak se šalje u mrežu. Isplatit će se već nakon sedam godina, a u sljedećih dvadesetak proizvodit će besplatnu energiju, čime će uvelike pridonijeti energetskoj efikasnosti i smanjenju emisije CO2. Na kraju životnog vijeka moduli se mogu gotovo u potpunosti reciklirati, a visoki postotak sastavnih sirovina može se ponovno koristiti - zaključio je Marcijuš.

Uz sve to, na trgu ispred postojeće zgrade osmišljen je solarni park sa solarnim drvom i dvije klupe koje, uz proizvodnju energije, služe i za punjenje uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 05:30