Mali rustikalni vrt

Stvorite savršenu mediteransku oazu na malom prostoru uz ove savjete. Zlatna pravila

 RICARDO LABOUGLE/
Ako volite organsko uređenje krajolika, mali rustikalni vrtovi najbolja su opcija. Pogotovo ako primijenite sljedeće savjete

Mali rustikalni vrtovi: umijeće prilagođavanja prirodi

Postoji ulomak iz poznatog romana Rayuela, Julija Cortázara, koji kaže: „Ovako raspoređeno cvijeće, koje se miješa, brka i prelijeva jedno u drugo kao da je spontano izraslo, dat će vašem vrtu seoski i prirodan izgled. ” Suptilan i poetičan opis koji savršeno definira duh rustikalnog vrta.

Kako oblikovati malu oazu, a da ne pokažemo previše ljudski utjecaj? Strpljenjem i dobrim ukusom - a ponekad čak i dobrim pejzažistom. Ako želite napraviti prvi korak, sljedeći savjeti za kreiranje vašeg malog rustikalnog vrta bit će vam od velike pomoći.

1. Uzmite u obzir veličinu vrta

Ako želimo udahnuti prirodnost svom malom vrtu, previše pokrivanja nije baš preporučljivo, jer će sve djelovati preforsirano. Iz tog razloga bit će bitno planirati dizajn vrta, bilo da se radi o urbanoj terasi ili o malom komadu zemlje u planinama. Razmislite o okruženjima koja možete pokriti, hoće li fontane i posude odgovarati ili analizirajte sunčevu pojavu prije nego poduzmete bilo koji korak.

2. Koje biljke odabrati

Ako, primjerice, želite projicirati šarm rustikalnog mediteranskog vrta, izbor biljaka ključan je kada se radi o davanju duše prostoru s tim karakteristikama. Trik? Odaberite primjerke autohtone vegetacije kako biste proširili samu prirodu i stvorili idealan vrt na vjerodostojan način.

3. Ne podcjenjujte šljunak ili kamenje

Još jedno od obilježja rustikalnog vrta leži u prisutnosti kamenja i šljunka prilikom nasipanja staze. U ovom slučaju možemo odustati od simetričnih linija. Kombinirajte kamenja na neuredan i vijugav način, kao poziv da uronite u prirodu, a da rezultat ne bude previše forsiran.

4. Glina i keramika kao saveznici

Keramika nije samo produžetak same prirode kroz glinu, već i sjećanja i vlastite prošlosti. Kalupiranje ovog materijala bio je prvi "znak" manipulacije okoliša od strane ljudi, tako da će uvođenje keramičkih posuda uvijek dati određenu osobnost cjelini. Osim toga, to je najsvestraniji materijal koji možete unijeti od posuda do terakota pločica, na primjer.

5. Snaga palete boja

Ako vam nijedan od prethodnih koraka ne odgovara kada pokrećete vlastiti rustikalni vrt, poslužite se najjednostavnijim pravilom: obratite pozornost na paletu boja. Skup zemljanih tonova, zelenila i jarkih boja sunca evocira prirodu i služi kao referenca pri dodavanju ljubičaste boje lavande, bademasto ružičaste ili žute boje suncokreta, da spomenemo samo nekoliko prostornih primjera ovisno o regiji u kojoj se nalazi vaša mala kreacija.

6. Oživite prošlost kroz vodu

Postoji li bazen s vodom? A bunar za koji ste mislili da je napušten na kraju zemlje? Mnogi vrtovi imaju svoje tajne i jednostavno ih moramo oživjeti kada je u pitanju integracija prošlosti i povijesti nekog teritorija u sadašnjost. Dodamo li tome prisutnost zvuka vode, njezino slobodno strujanje ili kontakt s usjevima, rekreirat ćemo vlastitu priču s postojećim elementom kao najboljom zajedničkom poveznicom.

7. Ne zaboravite drvo

Bez obzira koliko želimo postići dojam prirodnog vrta, prisutnost ljudskih bića uvijek će biti tu. U svakom slučaju, bez panike: drvo je najbolji saveznik kada je u pitanju rekreacija određenih prostora za sastanke i mir usred prirode, bilo da se radi o antiknom namještaju, drvenim ogradama, gredama ili onoj hrpi cjepanica ispod kamenog roštilja. Ostali materijali koje također možete upotrijebiti u svom malom rustikalnom vrtu su pletena pruća ili tkanine zemljanih boja kroz tende ili pergole.

8. Ne zaboravite na održavanje svog malog rustikalnog vrta

Priroda ima sposobnost regeneracije, čak i brige o sebi, ali kada se uplićemo, moramo pridonijeti i njenom održanju. Pridržavanje rasporeda rezidbe i presađivanja, pravilno zalijevanje ili provjera stanja voćaka ili naših biljaka od vitalnog je značaja kako bismo osigurali opstojnost naše male oaze i omogućili prirodi da napravi svoj put na prirodan, organski način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2023 14:58