saznali smo i objašnjenje

Svi pričaju o zgradi koja se ‘smanjuje‘ kako joj se približavate: ‘Ne sviđa mi se što je ovaj prizor učinio mom mozgu...‘

 Youtube/Printscreen/Shayne Marrelli

Ovih dana svi su se raspričali o građevini u Port Colborneu, u kanadskoj pokrajini Ontario. Ako se pitate zašto svi pričaju o njoj, evo odgovora - zgrada je dio optičke iluzije i kada ju gledate, imate osjećaj kao da se "smanjuje". Zbog toga je u Kanadi ova građevina prava atrakcija a dolaze je vidjeli turisti iz svih dijelova svijeta. Na društvenim mrežama mogu se pronaći brojne snimke, snimljene uz jezero u istočnom dijelu grada, koje bi se možda mogle učiniti kao montaža, ali nisu.

Zgrada poznata kao federalni mlin, postupno se "smanjuje" pred vašim očima kako joj se približavate.

Korisnici društvenih mreža većinom su zbunjeni videima te pišu brojne i svakakve komentare, prenosi UNILAD.

"Ne sviđa mi se što je ovo učinilo mom mozgu", "Prava greška u Matrixu", glasile su neke od poruka.

No, za cijelu ovu priču postoji itekako razumno objašnjenje.

Riječ je o Ponzovoj iluziji, odnosno geometrijsko-optičkoj iluziji koja je prvi put demonstrirana 1911. godine. Temelji se na dokazanoj činjenici da ljudski mozak prosuđuje veličinu predmeta na temelju njegove pozadine/okruženja. U ovom slučaju gledatelj ne vidi liniju horizonta, pa se zgrada čini većom nego što jest. Kako mu se približavate, otkrivate okolni horizont koji uzrokuje da se vaša percepcija stalno prilagođava, proizvodeći učinak "skupljanja".

Pogledajte video!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:22