Bez kemikalija i klora

Tko ne sanja o kupanju u 100% čistoj vodi u vlastitom dvorištu? Sve o prirodnim bazenima

 JENNIFER_SHARP/GETTY IMAGES
Ribnjak, koji se naziva i prirodni ili ekološki bazen, ima mnoge prednosti, uključujući odsustvo otrovnih kemikalija i klora

Od izgleda do proračuna, ovdje su metode i tehnike za stvaranje vlastitog prirodnog bazena.

Ekologija je ključna tema o kojoj treba voditi račun i za bazen koji planiramo smjestiti u vrt. Danas klasični bazen, koji sadrži mnogo kemikalija, često ustupa mjesto ekološki prihvatljivijim varijantama. Glavna razlika je u sastavu vode: ekološke alternative ne sadrže kemikalije poput klora ili vodikovog peroksida.

Ova vrsta bazena temelji se na principu lagune, što je prirodni sustav pročišćavanja i filtracije koji provode mikroorganizmi, alge i vodene biljke.

Ekosustav bazena za plivanje

Danas je raspon mogućnosti za zdravije bazene vrlo širok. Postoje tri ekološke alternative klasičnom bazenu s klorom: bazen ili prirodni bazen, biološki bazen i hibridni bazen. U potpuno ekološkim kupalištima ili prirodnim bazenima vodu pročišćava helofitni filter sastavljen od prilagođenih biljaka, uglavnom perunika pseudacorus ili žutih perunika. “U bazenu za plivanje ili prirodnom bazenu dolazi do razmnožavanja algi i stvaranja biofilma. Ako to ne želite, možete instalirati dodatne ekološke module, uključujući ionizator, UV sustav i filtar s kuglicama”, objašnjava Wouter Van Ancker iz tvrtke Tuinteam, specijalizirane za razvoj vrta i ribnjaka.

Ekološko filtriranje biološkog bazena

Druga mogućnost je biološki bazen, koji se od prirodnog razlikuje uglavnom po načinu filtriranja. Biološki bazen nema prostor ispunjen biljkama, već je opremljen ekološkim filterom koji pročišćava vodu, ali bez upotrebe klora. “Možete imati savršen biološki bazen zahvaljujući automatskom sustavu hidrolize koji proizvodi aktivni kisik. To vam daje izgled normalnog bazena, ali bez proizvoda štetnih za okoliš kao što je klor”, dodaje Wouter.

Konačno, dvije mogućnosti mogu se spojiti u jedan te isti bazen: hibridni model koji kombinira vrlo jednostavno održavanje zahvaljujući postrojenjima za filtriranje zimi i jednostavnost mehaničkog filtriranja koje preuzima na početku sezone kupanja. U ljetnom režimu zelena zona potpuno je izolirana od dijela rezerviranog za kupače i predstavlja samostalan ribnjak.

Lijep tijekom cijele godine

Osim što je biološki bazen zdraviji, nudi i veću estetsku slobodu. Omogućuje vam da zaboravite klasični pravi kut odabirom organskog oblika, ribnjaka koji djeluje prirodno i čija se obala uklapa u ostatak vrta. Još jedna prednost je trajna kvaliteta biološkog bazena.

“Tradicionalni bazeni napunjeni kemikalijama moraju se isprazniti na kraju kupališne sezone ili prekriti ceradom, dok biološki bazen zadržava svoj estetski izgled tijekom cijele godine. Voda se filtrira prilagođenim biljkama, tako da ostaje čista od siječnja do prosinca. U jesen i zimi vrtu dodanu vrijednost daje ribnjak ili ekološki bazen.

Na kraju treba spomenuti da linder, materijal kojim se oblaže dno bazena, nudi izbor u nekoliko boja. Crna ili antracit siva daju posebno uspješan učinak”, objašnjava Guido Van de Mierop, pionir u području bioloških bazena koji je prije 30 godina osnovao Aqua-Art, tvrtku specijaliziranu za izgradnju bazena za kupanje i bioloških bazena.

Koliko to košta?

Izgradnja prirodnog kupališta košta oko 10.000 eura za preventivne radove i tehničke troškove. Uređenju ribnjaka ili prirodnog kupališta mora prethoditi elaborat. Ovo je prilika da se analizira kakvoća podzemnih voda i provjeri je li potrebna drenaža zemljišta (izvlačenje vode iz tla).

Cijena ribnjaka ili prirodnog bazena jako je uvjetovana željama kupca u pogledu oblika. Za prostor veličine 8 puta 4 metra početna cijena je oko 30.000 eura.

“Ali što se tiče održavanja, prirodni bazen je puno jeftiniji od konvencionalnog bazena. Za godišnje održavanje klasičnog bazena računajte 1500 do 2000 eura fiksnih troškova, bez troškova grijanja. Dodajte poreze koji će se naplaćivati ​​u budućnosti i izračun je brzo gotov,” kaže Guido Van de Mierop iz tvrtke Aqua-Art.

Bazen koji možete izgraditi sami

Ako imate tehničke vještine i ne bojite se zasukati rukave, možete savršeno opremiti vlastiti biološki bazen zahvaljujući DIY kompletu. Samo priprema glavnog posla kao što je kopanje jame, zidanje i izlijevanje betonske ploče nisu uključeni u cijenu kompleta.

“Mi isporučujemo sav materijal za bazen i ugradnju filtera. Njegova gradnja može trajati tri tjedna ili godinu dana, o čemu odlučuje kupac. U ovom slučaju poduzetnik je taj koji čeka klijenta, a ne obrnuto”, zaključuje Carlos Platteau iz tvrtke Doehetzelf-Zwemvijvers.

image
GALITSKAYA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nakon isporuke opreme očito nismo prepušteni sudbini. “Mi se brinemo o svim nepredviđenim zahtjevima u pogledu hidroizolacije i ugradnje filtera, od materijala do postavljanja. Korisnici nas također mogu kontaktirati 7 dana u tjednu za tehničke savjete,” kaže Carlos.

Montažni komplet košta najmanje 8000 eura za izgradnju klasičnog bazena za plivanje. Za biološki bazen potrebno je izbrojati 20.000 eura, dok njegova hibridna varijanta stoji 22.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:19