MEDITERAN S PET ZVJEZDICA

Top 3 najpovoljnije lokacije na Mediteranu, a nisu na našoj obali

Ako ste ambiciozniji i u posezoni biste željeli svoj Instagram profil ispuniti fotografijama egzotičnijih krajeva, a ne domaćim kamenom, kršom i maslinom, postoji cijeli niz opcija koje će vas usrećiti, a u kojima ćete eventualno i proći jeftinije nego na domaćoj obali, i to bez cjenkanja.

TURSKA

Antalija za 1400 kuna za osam dana

Za tridesetak eura, koji na Jadranu predstavljaju najnižu cijenu za apartman ili sobu, u Turskoj možete dobiti hotel s pet zvjezdica (doduše, po njihovim kriterijima koji su nešto niži od naših). Druga je dobra vijest da je rujan tamo špica sezone, a to vrijedi i za listopad te dio studenoga - srpanj i kolovoz na Orijentu nipošto ne biste htjeli doživjeti jer su vrućine puno veće nego što ih mi uopće možemo zamisliti. Treća je dobra vijest da većina domaćih agencija nudi putovanja upravo u nadolazećim terminima, a četvrta - doduše, ne toliko dobra vijest za Turke koliko za njihove turiste - jest da je tamošnja lira enormno pala u odnosu na američki dolar i euro.

U prijevodu - u Turskoj, koja je i inače poznata po bagateli, sada je sve jeftinije za još otprilike trećinu. Budući da se vrijednost lire srozala u posljednjih nekoliko tjedana, pad se još ne osjeti na cijenama hotelskog smještaja, letova i drugih sličnih velebnijih faktora putovanja čija cijena varira o puno drugih utjecaja, ali zato ćete na ulici itekako osjetiti posljedice nestabilne ekonomije: čaj ili kavu možete naći za dvije do pet kuna, dobar ručak platit ćete oko 25, a đir javnim prijevozom u jednom smjeru oko 2,50 kuna. Najbolje od svega je što je vrijednost lire trenutačno otprilike jednaka kuni, pa je ovo putovanje pogodno i za nematematičare. Raspon cijena za putovanja u Tursku ovisi o tome koji dio zemlje pikirate, koliko ste dana slobodni, kojim prijevoznim sredstvom želite ići i imate li posebne zahtjeve za smještaj.

Dok će vas samo put od Zagreba do Hvara i natrag automobilom koštati oko 1800 kuna, toliko ćete platiti osam dana u Antaliji, uključujući i avionsku kartu.

Ako ste bez kriterija, odnosno ako vam je jedini kriterij da odete tamo i prođete što jeftinije, šanse su da prođete po cijeni već od oko 1700 kuna za četiri dana u Istanbulu, odnosno oko 2000 kuna za šest dana, s tim da se u najjeftinijoj ponudi za šest dana putuje autobusom, dok je u onu za četiri dana uključen izravni prijevoz do Istanbula iz Zagreba. Ako, pak, ne ciljate glavni grad nego turističku Antaliju ili Likiju, šanse da prođete još jeftinije sve su veće - paketi za osam dana zrakoplovom mogu se naći za samo 1400 kuna. Napomena: riječ je o cijenama u koje nisu uključene zrakoplovne pristojbe, tako da pri pretrazi cijena obratite pažnju na to što je uključeno, a što ne. U svakom slučaju, cijene aranžmana kreću se oko 2000 kuna, a na licu mjesta vjerojatno ćete jedva uspjeti potrošiti još toliko.

GRČKA

Osam dana u Ateni za 2000 kuna

Ako vam je od turskih ušećerenih poslastica primamljivija mediteranska ponuda, za samo malo više novca možete se uputiti u Grčku. Najbolja paket-ponuda na koju smo naišli je ona na stranicama Putolovca, koja za 2000 kuna nudi čak osam dana u Ateni i drugim grčkim gradovima: Solunu, Delfima, Peloponezu, Meteori i Kalampaki. Proputovanje uključuje i kraći boravak u Skoplju, a putuje se autobusom. Hoteli su, kažu u agenciji, u centrima i imaju dvije do tri zvjezdice. Govoreći o Grčkoj, a vraćajući se na priču o ljetovanju kao izgovoru za punjenje Instagram profila, nemoguće je ne spomenuti famozni Santorini, raj za wannabe influencere.

Budući da je riječ o prilično traženoj turističkoj destinaciji, cijene su, očekivano, više, no u ponudi Palma Travela uspjeli smo pronaći jedan povoljniji paket koji iznosi 2300 kuna po osobi, i to za čak osam dana, odnosno sedam noćenja i prijevoz avionom iz Ljubljane. Smještaj je u obiteljskoj vili s bazenom koja je građena i uređena u tipično grčkom kikladskom stilu, a nalazi se 15-ak kilometara od glavnoga grada Santorinija, Fira. Govoreći o cijenama na licu mjesta, uživanje u drevnoj kulturi platit ćete nezanemarivo više nego, na primjer, u Turskoj. Prosječan obrok u jeftinom restoranu stoji desetak eura, a pivo ćete platiti oko četiri eura. Cijena kave je oko tri eura. U svakom slučaju, tko želi proći jeftinije, neka glavom bez obzira bježi od strogih turističkih centara, a spas traži u što lokalnijim restoranima i kafićima.

CIPAR

Put avionom i smještaj za 3070 kuna

Ako niste za Grčku ili Tursku ili se, pak, ne možete odlučiti za samo jedno od toga, idealna destinacija je Cipar, otok podijeljen na grčku i tursku stranu. Država u kojoj se dogodio sudar dviju kultura najtoplija je zemlja u Europi, tako da nema žurbe i ako odlučite poći i nakon rujna. Za uživanje u bajkovitim plažama većina ipak preporuča grčku stranu otoka, onu na jugu, no nećete pogriješiti ni s turnejom po cijelom otoku na kojem možete uživati u slavnoj i prilično začinjenoj janjetini ili poznatom siru koji se radi od kombinacije kravljeg i ovčjeg mlijeka. Najjeftinija aktivna paket-ponuda koju smo uspjeli pronaći za ovu otočnu državu je ona Palma Travela koja iznosi 3070 kuna po osobi, a uključuje osam dana iliti sedam noćenja, prijevoz zrakoplovom i hotel u resortu u Kireniji, romantičnom gradiću na sjeveru zemlje.

Preciznije, resort je smješten 14 kilometara od centra Kirenije. Pri rezervaciji ovakvih i sličnih paketa uvijek treba biti na oprezu; ako ste imali u planu na svojem putovanju često harati po centru grada, dobro se raspitajte koliko je vaš primamljivi hotelski resort blizu prave civilizacije, a ako se ipak želite samo odmarati i uživati u luksuzu hotela, ne dvojite oko ovakvih ponuda. Cijene su umjereno turističke: obroci za oko deset eura, kava od dva do tri eura, a pivo oko pet.

Foto: Shutterstock
Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:15