FANTASTIČNA PUTOVANJA

TOP DESTINACIJE Ovo je 10 gradova s najluđim novogodišnjim slavljem na svijetu!

 

Svaka proslava Nove godine izgleda isto kao i prethodna: gomila ljudi na gradskim trgovima, petarde i vatromet, nazdravljanje u ponoć i plesanje do zore. Ako vam je dosadila ista rutina svake godine, zašto ne biste na klasično blagdansko pitanje "Gdje ćeš za Novu?" odgovorili "U Pariz!". Sve su popularnije proslave velikih blagdana na nekom novom mjestu kako bi se promjenom scenografije i odlaskom u inozemstvo započela nova godina na najbolji mogući način. Ako još uvijek ne znate gdje biste za Novu, gradovi na našem popisu mjesta su u kojima je proslava Nove godine doista pravi doživljaj!

Chiang Mai, Tajland

U bajkovitom gradiću Chiang Mai na Tajlandu proslava dolaska Nove godine uključuje lijepu tradiciju ispisivanja želja za iduću godinu na papirnate lampione te njihovo puštanje u zrak kada otkuca ponoć! Čarobno!

Kairo i Giza, Egipt

Egipćani slave Wepet Renpet odnosno "otvaranje nove godine" koje počinje kada se na nebu pojavi zvijezda Sirius što bi se trebalo dogoditi upravo na Silvestrovo. Slavlje uključuje raskošnu gozbu, prekrasni vatromet i predstavu sa svijetlima, kao i drevne vjerske rituale kojima se slavi pomlađivanje s dolaskom nove godine.

Sofija, Bugarska

Uz ukusnu gozbu, stanovnici Bugarske sudjeluju u tradiciji koja se zove survakane u sklopu koje djeca lagano tapšaju svoje starije ukrašenim granama drveća kako bi im poželjeli uspješnu novu godinu. Djeci se potom daju nagrade, slatkiši, a potom svi zajedno uživaju u prizorima vatrometa.

Edinburgh, Škotska

Škotska dolazak nove godine slavi velikom proslavom koja traje od tri do pet dana i zove se Hogmanay ili "posljednji dan u godini". Priprema za godinu koja dolazi uključuje sve od dubinskog čišćenja pa do vikinške povorke s bakljama.

Pariz, Francuska

Postoji li atraktivniji prizor od Eiffelovog tornja? Svakako! Eiffelov toranj osvijetljen vatrometom! Uživajte u spektaklu u podnožju ove svjetski poznate znamenitosti, a potom prošećite ukrašenom avenijom Champs-Élysées te se pridružite pravom tulumu na ulici.

Nizozemska

Želite li nešto drugačije za Novu godinu? Pridružite se tisućama Nizozemaca u tradicionalnom zaronu u iznimno hladno more na samu Novu godinu. Jedna od top destinacija za ovu aktivnost je mjesto Scheveningen, ali postoji čak 200 lokacija na kojima možete uživati u ovoj specifičnoj tradiciji.

New Orleans, SAD

New Orleans pozdravlja dolazak nove godine ekstravagantnim vatrometom duž obalu Mississippija, a zabava ne završava sa zadnjom ispaljenom raketom. Uputite se u Francusku četvrt i uživajte u živoj glazbi na svakom uglu.

Beč, Austrija

Počnite svoju novu godinu tradicionalnom šetnjom zvanom Silvesterpfad koja počine u 14 sati na Silvestrovo i traje do same Nove godine. Ova šetajuća zabava sastoji s od žive glazbe, plesača i uživanja u ukusnoj hrani i piću.

Švicarska

Švicarci znaju kako pripremiti vrhunsku proslavu, bilo da se družite s poznatima i slavnima na divljoj zabavi u luksuznom hotelu Gstaad Palace ili uživate u vatrometu u Zurichu.

New York

Cijeli Times Square na Silvestrovo se pretvara u pješačku zonu koju potom popuni gotovo dva milijuna razdraganih lokalaca i turista. Najzabavniji dio večeri odbrojavanje je do ponoći i promatranje goleme Wartferd kristalne lopte kako se spušta među posjetitelje, kao i trenutak izbacivanja više od 1300 kilograma konfeta po veselim čestitarima.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:54