TRŽIŠTE NEKRETNINA

Traženi prosjek lani - Dubrovnik 4000 eura m², Split 3000, a Osijek 950



 
 NIKOLA VILIĆ/CROPIX
Na listi najtraženijih, ali ujedno i najskupljih gradova tijekom 2020. godine našao se Split

Zbog već svima znanih razloga, pad potražnje i cijena stanova u prošloj je godini mnogima bio očekivani scenarij, no u brojnim se gradovima dogodilo upravo suprotno, pa i podaci oglasnika crozilla.com pokazuju kako su njihove vrijednosti ipak nešto porasle, iako je potražnja donekle pala. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene stanova tijekom 2020. godine bile pet posto više no godinu prije te oko 10 posto više nego tijekom 2018. godine. Ne znači da su i realizirane. Najveća potražnja za stanovima vladala je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli i Zadru, a u navedenim su gradovima, unatoč zastoju s kojim je tržište nekretnina bilo suočeno, prosječne cijene ipak bile više no proteklih godina.

Pad potražnje i cijena stanova u prošloj je godini, prije svega zbog pandemije, mnogima bio očekivan scenarij, no u brojnim gradovima dogodilo se suprotno

Kontinentalni dio

Dok su na jednoj strani zemlje prosječne tražene cijene stanova i dalje troznamenkaste, na drugoj strani najviša prosječna cijena doseže iznos od oko 4000 eura. Najskuplji su se stanovi tijekom prošle godine na oglasniku Crozilla. com mogli pronaći u gradovima uz more, prednjače Dubrovnik, Opatija i Split, a, u isto vrijeme, najniže oglašavane vrijednosti nalaze se na kontinentalnom dijelu. U najskupljem gradu, Dubrovniku, za četvorni se metar u prosjeku tražilo 4038 eura, a taj je iznos 7,5 posto veći no tijekom 2019. godine. Oko 5 posto više no godinu prije bile su tijekom 2020. cijene u Opatiji gdje se za četvorni metar u prosjeku tražilo 3268 eura.

U Šibeniku se za četvorni metar tražilo 2184 eura, a taj je iznos 1,2 posto veći nego godinu prije

Na listi najtraženijih, ali ujedno i najskupljih gradova tijekom 2020. godine našao se Split s prosječnom cijenom kvadrata stana od gotovo 3000 eura, što je 1,8 posto više no godinu prije. Po cijeni od 2332 eura po četvornome metru oglašavani su prošle godine stanovi u Umagu, a u Poreču po 2097 eura. Cijene stanova u Zadru lani su na oglasniku Crozilla.com u prosjeku oglašavane po 2298 eura po kvadratu što je 0,7 posto više no 2019. godine. U Šibeniku se tijekom prošle godine za četvorni metar u prosjeku tražilo 2184 eura, a taj je iznos 1,2 posto veći no godinu prije.

I na Jadranu se mogu pronaći nekretnine čije cijene nisu (pre)visoke, te u prosjeku ne prelaze iznos od 2000 €/m

Nešto skuplji Varaždin

Valja imati na umu kako se i na Jadranu mogu pronaći nekretnine čije cijene nisu vrtoglavo visoke, te u prosjeku ne prelaze iznos od 2000 eura po kvadratu, a Senj, Pula i Rijeka tijekom prošle godine bili su neki od takvih gradova. Podaci pokazuju kako se za četvorni metar stana u Senju u prosjeku tražilo 1566 eura, u Rijeci 1692 eura, a u Puli 1798 eura. Ipak, daleko jeftinije od onih na moru, nekretnine su smještene u pojedinim gradovima u unutrašnjosti.

Najveća potražnja za stanovima vladala je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli i Zadru

Četvorni metar stana u Bjelovaru na tome je oglasniku oglašavan je po prosječnoj cijeni od 778 eura, u Slavonskom Brodu 854 eura, a u Osijeku koji se nalazi na listi najtraženijih gradova, tek 973 eura. Nešto skuplji od navedenih gradova bio je Varaždin s prosječnom cijenom od 1293 eura, što je 10,7 posto više no 2019. godine. Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova tijekom 2020. godine na oglasniku Crozilla.com iznosila je 2145 eura po kvadratu, a taj je iznos 6,7 posto veći no godinu prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:27