NEOM

Tri neobična hotela od trojice svjetski poznatih arhitekta usred prave pustinje

 NEOM

NEOM je upravo predstavio projekt "Leyja" kao novu turističku destinaciju u sjeverozapadnoj Saudijskoj Arabiji. Regija Leyja s tri različita hotela svjetski poznatih arhitekata nalazi se u drevnoj dolini nad kojom se nadvijaju brda visoka 400 m. Projekt uključuje zapanjujući hotel Chrisa van Duijna, hotel sa zrcalom Shauna Kille i okomiti kameni hotel Maria Cucinella. U pokušaju da podrži održivi turizam, destinacija je dio Saudijske vizije 2030.

S temeljnim fokusom na očuvanju prirode, planirano je da 95% zemljišta Leyje ostane netaknuto, s ciljem integracije ekološki prihvatljivih građevinskih tehnika koje se stapaju s krajolikom. Tri pažljivo dizajnirana hotela nudit će ukupno 120 boutique soba i apartmana. Svaki hotel dizajniran je za različitu publiku: jedan je namijenjen gostima pustolovnog duha i dizajniran je u skladu s prirodnom topografijom, dugi služi kao ulaz za istraživanje regije Leyja, a treći objekt djeluje kao wellness utočište.

Prva nekretnina, čiji je cilj privući avanturiste, ima dekonstruirani dizajn. Dizajn potpisuje Chris van Duijn/OMA, zidovi djeluju poput stubišta, a struktura prati topografiju koristeći prirodne linije terena.

Drugo mjesto Shauna Kille služi kao utočište usmjereno na zdravstvenu dobrobit, s ciljem poticanja dugovječnosti. Ima reflektirajuću vanjštinu koja odražava okolni krajolik. Ovaj dizajn omogućuje prirodnom toku da presijeca jezgru posjeda, stvarajući osebujno iskustvo za posjetitelja.

Treći objekt Maria Cucinelle izranja iz stijene, smješten unutar središnje oaze Wadi. To je zadivljujuća ulazna točka za istraživanje doline, koja se proteže izvan nje. Stubište koje vodi od kanjona do ulaza u posjed pruža istraživačku stazu, dajući neusporediv pogled na krajolik doline.

Općenito, razvoj Leyje nudit će niz iskustava, uključujući restorane, wellness sadržaje, bazene, vođene šetnje wadijima, pješačke staze, brdski biciklizam i penjanje. Tri sheme su spojene kroz jedan centar zajedničkog iskustva, smješten na čvorovima duž linije koja povezuje razvoje. Razvoj označava ključnu točku u ekspanziji NEOM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:33