Stanovnici tamo uživaju u životu

U ovoj zemlji se najmanje radi, najduže živi, a zaposlenici što su stariji, dobiju više dana godišnjeg odmora. Po svemu nabrojanom, raj na zemlji

 ECSTK22/SHUTTERSTOCK

Postizanje idealne ravnoteže nije jednostavno, pogotovo kada uzmemo u obzir način i troškove života u velikim gradovima. Ako se pitate koje nacije uspijevaju najbolje uskladiti posao i slobodno vrijeme, u nastavku pogledajte rezultate novog istraživanja.

Parametri koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati tjedno, duljinu godišnjeg odmora, postotak stanovnika koji imaju neometan noćni san, očekivani životni vijek i osjećaj sreće ispitanika u svakoj zemlji obuhvaćenoj ovim istraživanjem, prenosi zena.blic.rs.

Prema svim tim kriterijima, Luksemburg je u vrhu, između ostalog, zahvaljujući sustavu u kojem poslodavci zaposlenike nagrađuju s više godišnjeg odmora što su stariji. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji u prosjeku imaju 36 dana plaćenog godišnjeg odmora.

image

Pariz, Francuska

NICOELNINO/SHUTTERSTOCK
image

Danska

PHOTOSBYPATRIK/SHUTTERSTOCK
image

Austrija

AUERIMAGES/SHUTTERSTOCK
image

Luksemburg

BECKERBREDEL/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA/BECKERBREDEL/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

Austrija i Danska, koje su na drugom i trećem mjestu, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog godišnjeg odmora, a pogledajte cijelu listu top 10 zemalja čiji stanovnici očito najviše uživaju u životu:

1. Luksemburg

2. Austrija

3. Danska

4. Norveška

5. Finska

6. Švedska

7. Francuska

8. Bjelorusija

9. Nizozemska

10. Švicarska

Ujedinjeno Kraljevstvo je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom tjednu od 36 sati tjedno, relativno visokom očekivanom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovice ispitanika također je izjavilo da u prosjeku spavaju 7,5 sati noću, što je dobar rezultat. Zanimljivo je da su Sjedinjene Američke Države na 87. mjestu između ostalog i zato što radnicima uopće nisu zajamčeni plaćeni godišnji odmor, a dio stanovništva nezadovoljan je kvalitetom sna tijekom noći.

image

Šangaj, Kina

ABCDSTOCK/SHUTTERSTOCK
image

Kuala Lumpur, Malezija

LINA S. PUNKZ/SHUTTERSTOCK

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija izuzetno su loše rangirane jer u sve tri zemlje prosječni radni tjedan traje 46 sati. Budući da je radno vrijeme znatno duže, očekivali biste da će zaposlenici dobiti više slobodnog vremena. No, to uopće nije tako jer u Kini dobijete samo 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:03