TRŽIŠTE NEKRETNINA

U Svetoj Nedelji kuće se kupuju prije izgradnje, a u Samoboru je kvadrat već na 3000 eura

Samobor

 /Shutterstock
Gradovi oko Zagreba jako privlačni kupcima, ali je ponuda izrazito mala

Cijene kvadrata novogradnje u okolici Zagreba, u njegovim satelitima i velikim naseljima na rubu, iznose u Zaprešiću i Sesvetama od 2000 do 2400 eura, u Velikoj Gorici do 2700 eura, dok u Samoboru neki projekti dosežu i 3200 eura. U Karlovcu, pak, kvalitetna novogradnja stoji 1900 do 2000 eura za kvadrat, a kuće u nizu nešto su jeftinije. Potražnja za novim stanovima u gradovima satelitima raste

image

KARLOVAC 1900 - 2000 €/m²

/Shutterstock

Najtraženiji trosobni

O ovoj temi razgovarali smo sa Sanjinom Rastovcem, direktorom agencije Sky nekretnine.

- Prema našoj statistici koju smo napravili na osnovi 800 kupaca u Zaprešiću, pokazalo se da su u novogradnji najtraženiji trosobni stanovi, za koje je zainteresirano 47 posto kupaca, a odmah iza njih su dvosobni stanovi za koje je upit dalo 30 posto kupaca. Čak 58,5 posto kupaca tražilo je da njihov stan bude na prvom ili drugom katu, a za samo 15 posto najnepoželjnije je bilo prizemlje. U razvijenim zemljama je posljednji kat, takozvana penthouse zona, najtraženiji i uvijek se prvi proda, a kod nas, barem iz naše prakse, i dalje je usađen strah od curenja krova i sličnih mogućih problema - kaže Rastovac.

Kupci su izračunali da u satelitima dobiju stan od 80 m2 s terasom i garažom za novac za oko 60 m2 u Zagrebu

Trend kupnje nekretnina u gradovima satelitima uzeo je maha nakon lockdowna i boravka unutar svoja četiri zida te, još važnije, nakon što su mnogi shvatili da ne moraju svaki dan prolaziti torturu koja se zove zagrebačka prometna gužva jer mogu svoj posao odrađivati od doma.

image

Sanjin Rastovac, direktor agencije Sky nekretnine, očekuje još veću potražnju

Matija Vuri

- Kupci su zaključili da za isti novac za koji mogu kupiti 50 do 60 četvornih metara u Zagrebu, u Zaprešiću mogu dobiti stan od 80 kvadrata s terasom i garažom, do posla, kad moraju, mogu doći za 20-30 minuta vožnje vlakom, a svakodnevne potrebe mogu zadovoljiti bez ulaska u automobil. To su samo neke od prednosti koje štede vrijeme i novac te omogućuju mladim obiteljima udobniji život izvan vreve glavnoga grada - objašnjava Rastovac.

U Sesvetama je u najavi veliki projekt na području bivšeg Badela, a u Zaprešiću se uskoro otvara par gradilišta

Napominje kako se može očekivati da će se u budućnosti taj trend i pojačati jer sve više velikih tvrtki i investitori u poslovne prostore prepoznaju potrebu da svoje urede presele u rubne dijelove grada kako bi zaposlenicima omogućili lakši dolazak na posao te ih tako privukli natrag u urede.

image

SV. NEDELJA 2200 €/m²

Sky Nekretnine

- Dugoročno bi se dodatni poticaj u tom smjeru mogao dogoditi ako strani kupci veće kupovne moći odluče kupiti stanove u Zagrebu te time poguraju domaće kupce izvan grada. Sve u svemu, puno toga upućuje na to da će se prioriteti kupaca mijenjati u sljedećih nekoliko godina - dodaje Sanjin Rastovac.

I sam živi u Karlovcu te predviđa napredak toga grada i bolju povezanost za pet godina.

image

KARLOVAC 1850 €/m², PROJEKT U IZGRADNJI

Sky Nekretine

Budućnost Karlovca

- Godinama je Karlovac bio nepomičan po pitanju napretka u bilo kojem segmentu, ali u posljednje vrijeme budi se nada da možda stvari kreću na bolje. Zahvaljujući fondovima EU, pokrenulo se nekoliko velikih projekata te se naveliko priča o drugom kolosijeku koji bi skratio vrijeme putovanja vlakom između Zagreba i Karlovca. Zašto je to bitno? Pa, zato što ćete, nadam se, moći iz Karlovca doći u centar Zagreba za 30 minuta. To je iznimno bitan podatak koji ima potencijal privući kupce iz Zagreba. Za upola manje novca mogli bi dobiti isti ili čak veći stan, a do centra Zagreba trebalo bi im isto kao da idu autom, na primjer, iz Dubrave. U Karlovcu sve dnevne potrebe mogu obaviti pješice, a zbog zelenila i mnogih parkova je idealan za mlade roditelje - ističe Rastovac.

image

ZAPREŠIĆ 2000 - 2400 €/m²

/Shutterstock

Najviše projekata

Dodatni motiv bit će, s vremenom, treća traka autoceste Karlovac - Zagreb te uklanjanje naplatnih kućica što će ukinuti ljetne gužve koje su najveći prometni problem za dnevna putovanja na posao tijekom toplijeg doba godine.

Zanimalo nas je koliko se novogradnje gradi u gradovima satelitima i rubnim naseljima te koji su glavni problemi.

MINI ISTRAŽIVANJE U ZAPREŠIĆU

47 posto kupaca zainteresirano je za trosobne stanove

30posto kupaca zainteresirano je za dvosobne stanove

58,5 posto kupaca traži da stan bude na prvom ili drugom katu

15 posto kupaca ne želi stan u prizemlju

800 kupaca sudjelovalo je u istraživanju agencije Sky nekretnine

- Zaprešić trenutačno prednjači brojem projekata koji se grade, a uskoro možemo očekivati i otvaranje nekoliko novih gradilišta na kojima ćemo i mi kao agencija biti aktivni. U Sesvetama je, uz postojeće projekte, u najavi i veliki projekt na području bivšeg Badela, a gotovo posvuda oko Zagreba moguće je pronaći manje projekte kuća u nizu koje su iznimno tražene - odgovara.

image

Sesvete

/Shutterstock

Kuće u nizu u ponudi

Najveći problem koji se u svemu javlja jest, kako kaže, neširenje javne infrastrukture, odnosno infrastruktura ne prati tempo koji su zadali investitori. Zbog toga očekuje prije svega da u nekim kvartovima tih manjih gradova dođe do prometnih čepova dok se ne pronađu nova rješenja.

Kad je riječ o kućama u nizu, nekoliko je projekata u rubnim dijelovima Zagreba, kao što su Blato, Bistra i Sveta Nedelja, i sve se jako brzo prodaju jer su idealna kombinacija kuće i stana.

- Imate slobodu kao da ste u kući, a nema toliko brige oko okućnice i drugih stvari pa je to više nalik životu u stanu - zaključuje Sanjin Rastovac.

U Svetoj Nedelji je deset takvih kuća prodano za samo nekoliko tjedana, a tek se počinju graditi, što pokazuje koliki je interes. No, takvih projekata nema mnogo jer je isplativost investitorima nešto manja nego kad grade zgradu sa stanovima. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:40