Pravo čudo prirode

U zagrebačkom Botaničkom vrtu prvi put procvjetala prekrasna biljka koju morate vidjeti, a tek je beba

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
Botanički vrt u Zagrebu može se pohvaliti vrlo rijetkim primjerom istočnoafričkog polugrma, evo po čemu je poseban

Ljubitelji biljaka zasigurno će doći na svoje zapute li se u Botanički vrt PMF-a u Zagrebu gdje se dogodilo pravo čudo prirode.

U ponedjeljak je na Facebook stranici Vrta, uz lijepe želje za dobro jutro, objavljeno kako je prvi put procvjetao istočnoafrički polugrm Pseuderanthemum hildebrandtii.

Zato smo se danas uputili u Botanički vrt i nismo požalili. Naime, iako je riječ o tropskoj biljci koja može narasti do visine od oko 30 centimetara, u Botaničkom vrtu je uzgojen od sjemenki proljetos, što je pravo čudo.

image

Pseuderanthemum hildebrandtii

D&D /a

Obično preferira svijetlo mjesto, ali ne direktnu sunčevu svjetlost. U hladnijim klimama, Pseuderanthemum hildebrandtii se obično uzgaja kao unutarnja biljka.

Cvjetanje Pseuderanthemum hildebrandtii, može varirati u trajanju, ali obično cvjetovi ostaju na biljci 1 do 2 tjedna u punom cvatu, ponekad i duže, ovisno o uvjetima uzgoja, vrsti i njezi. Stoga, ako želite vidjeti ove cvjetove, nemojte predugo čekati.

Ono što ovu biljku čini posebnom je činjenica da ima mnogo predivnih rozih cvjetova. Stoga ne čudi da je mnoge ljubitelje cvijeća prizor oduševio.

image
FACEBOOK/@BOTANIČKI VRT PMF-A U ZAGREBU

“Dobro jutro! Prekrasno cvate, a očito da ste ga dobro pazili i mazili pa vam je grmek uzvratio”, komentirala je jedna gospođa, a iz Vrta su otkrili kako je riječ o ‘bebi’. “Hehe, hvala, ali nismo još ni stigli: beba je, uzgojen proljetos od sjemenki… ”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2023 15:07