Spektakl bez gledatelja!

Ugrožene morske kornjače „zavladale“ praznom brazilskom plažom

 ASCOM DE PAULISTA
Bio je to spektakl bez gledatelja! Mjere opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa ispraznile su brazilsku plažu na kojoj se u ovo doba godine uobičajeno okuplja velik broj znatiželjnika koji prate izlijeganje mladih morskih kornjača. Rođenju 97 mladih karetnih želvi ili „tartarugas-de-pente“ kako iz nazivaju u Brazilu, moglo je prisustvovati svega nekoliko osoba

Na plaži na sjeveroistoku Brazila, u blizini grada Paulista, u nedjelju 22. ožujka izleglo se gotovo stotinu mladih morskih kornjača, a ovom sretnom događaju moglo je prisustvovati samo nekoliko predstavnika lokalnih vlasti i fotografa. Kao i u ostatku svijeta, okupljanje građana Pauliste nije bilo dopušteno zbog mjera opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, pa se izlijeganje mladih kornjača koje tradicionalno privlači (pre)velik broj lokalnog stanovništva i turista ipak odigralo bez publike.

ASCOM DE PAULISTA

ASCOM DE PAULISTA

„Stvarno je prelijepo jer možete vidjeti taj trenutak kada mlade kornjače počinju izlaziti iz jaja i promatrati njihovo kretanje plažom“, rekao je za Guardian Robertista Couto, tajnik za zaštitu okoliša u gradskoj upravi.

Ovaj događaj je od iznimne važnosti jer 97 mladih kornjača pripada kritično ugroženoj vrsti karetnih želvi (Eretmochelys imbricata), kojima prema WWF-u prijeti izumiranje, a uvrštene su na crveni popis Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for Conservation of Nature - IUCN).

Prema stručnjacima koji sudjeluju u projektu Tamar, namijenjenom za zaštitu morskih kornjača duž tisuću kilometara brazilske obale, karetne želve polažu jaja duž sjeveroistočne obale Brazila i strogo su zaštićena vrsta. Ova vrsta morskih kornjača može narasti do dužine od 110 cm i u prosjeku teži 85 kg, a njihovo portugalsko ime „tartarugas-de-pente“ (pente = češalj) dijelom otkriva razlog zbog čega je ova morska kornjača uvrštena na popis kritično ugroženih vrsta. Naime, njihovi su se oklopi nekada široko koristili za izradu češljeva i okvira za naočale.

ASCOM DE PAULISTA

Morske kornjače ovdje polažu jaja počevši od siječnja svake godine, a mlade se kornjače obično izliježu u travnju ili svibnju. „Ovaj put, zbog koronavirusa, nismo smjeli otkriti da se to događa krajem ožujka“, rekao je Cuoto. Možda bi to trebalo postati pravilo i u vremenu nakon epidemije koronavirusa koja bi nas konačno trebala potaknuti na ozbiljno i iskreno provođenje aktivnosti očuvanja prirode i zdravog okoliša.

Više nego ikada prije Majka Priroda nam ovih dana upućuje jasnu poruku: ona bez nas može, no mi bez nje ipak ne možemo opstati!

Izvor: ekovjesnik.hr

Foto: ASCOM DE PAULISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:15