Gradske oaze za odmor

Ulični namještaj koji osvoja urbani krajolik! 10 fantastičnih javnih prostora za opuštanje

 PLANIT - IE/
Ideje koje ćete za koji trenutak vidjeti cijene i garađani i turisti

Urbani prostor treba biti vizualno atraktivan i funkcionalan. Naravno, ova dva parametra nisu uvijek zadovoljena. Srećom, neki su dizajneri uspjeli oživjeti sivilo velikih gradova pametnim i dobro dizajniranim prostorima za sjedenje, koji potiču veću interakciju građana i posjetitelja, ulijevajući živost i osjećaj povezanosti. Ne samo da su ovi dizajni namještaja udobni, već su i poput funkcionalnih umjetničkih djela. Dodaju estetsku privlačnost parkovima i šetnicama.

Javni prostori puni su kreativnog potencijala. Nešto tako jednostavno poput klupe može se dizajnirati na način ne samo da služi svojoj primarnoj funkciji, već i da oživi cijeli ambijent. Još bolje kada se ugradi u park ili pločnik kao višenamjenski element za dodavanje skulpturalnog vizualnog interesa, ocrtavanje različitih zona ili pružanje mogućnosti za fitness i igru.

Pogledajte ova kreativna mjesta iz cijelog svijeta.

image
JONAS PRISMONTAS/
image
TOMASO BOANO/
image
TOMASO BOANO/

Namještaj koji se pretvara u kiosk

Kocka polu-privatnih sjedećih mjesta danju, ‘Just a Black Box‘ Maxa Boana i Jonasa Prismontasa pretvara se u kiosk za komercijalnu ili javnu upotrebu noću (ili kad god je potrebno.) Kutija se sama podiže pomoću stupova s vlastitom skrivenom hidraulikom i može postati prilagodljiv prostor koji se može koristiti za maloprodaju, kafiće, popravak bicikala, prodaju karata ili čak kao mini kazalište.

image
Paprocany Lake
image
PLANIT - IE/
image
JAIR STRASCHNOW /
image
JAIR STRASCHNOW /
image
PLANIT - IE/
image
PLANIT - IE/

3 Instalacije za urbane viseće mreže

Udobne viseće mreže dolaze u javne prostore u različitim oblicima kako bi stvorile urbani namještaj vrijedan odmora u velikim gradovima, uključujući niz mreža koje je preko trave razapeo The Chartered Institute of Housing, svijetloplave viseće mreže umetnute u šetnicu uz jezero Paprocany u Poljskoj i prenamijenjene vatrogasne cijevi na čeličnoj rešetki u Kopenhagenu.

image
LAB D+H/
image
LAB D+H/

Vanke Cloud City, Lab D+H

Vanke Cloud City razvojni je projekt mješovite namjene u Guangzhouu u Kini koji se može pohvaliti nizom kreativnih strategija javnih sjedećih mjesta Lab D+H studija. Cloud Line je kontinuirana cjevasta čelična konstrukcija koja nudi klupe, šipke, paralelne šipke i druge namjene, dok je Cloud Seat modularni skup međusobno povezanih prostora izrađenih od perforirane čelične ploče, s okomito naslaganim sjedalima.

image
MMMM …/
image
MMMM …/

Posude za druženja, New York

Male grupe mogu se okupiti i razgovarati licem u lice u udobnom, prozračnom prostoru uz ‘Meeting Bowls‘ dizajnerske tvrtke iz Madrida mmmm... u partnerstvu s Times Square Allianceom. Instalacija urbanog namještaja postavljena je u središte najprometnijeg trga na Manhattanu u ljeto 2011. kako bi se olakšala interakcija i dijalog između prijatelja i stranaca. Podnožje svake posude lagano se ljulja imitira osjećaj lebdenja.

image
ADI KALINA/
image
ADI KALINA/
image
ADI KALINA/

Urbani ulični namještaj za vanjske urede, Adi Kalina

Mnogi bi napustili svoje urede i radili na svježem zraku da imaju pristup ovom pametnom komadu uličnog namještaja Adija Kaline. ‘Outdoor Office’ je ergonomska drvena stolica s dugim naslonom koji se diže u ugrađenu sjenilu. Cijela stvar se okreće tako da možete zaštititi lice od sunca u svako doba dana, a tu je čak i držač za šalice.

image
JOSé HEVIA/
image
JOSé HEVIA/

Zona Verde Campus de la Cuidadela, Barcelona

Stolovi i klupe smjestili su se u travnato područje ispred škole u Barceloni, postajući dio krajolika ‘Zona Verde Campusa‘ tvrtke F451 Architecture. Novi kongregacijski prostor odvaja dvije terasaste razine zelenila, sa sjedećim mjestima organiziranim za smještaj grupa svih veličina.

image
DESIGN NETWORK/
image
DESIGN NETWORK/

Terraced Plaza na Sveučilištu Kyusho Sangyo

Na Sveučilištu Kyushu Sangyo u Fukuoki u Japanu, dizajn kampusa nalik parku dizajnirao je studio Design Network i uključuje trg koji podsjeća na terasasta polja riže tradicionalnog japanskog sela. Ovaj nepravilni uzorak koji vodi od niže razine vanjskog prostora do pločnika izvan jedne od zgrada kampusa funkcionira kao stepenice i klupe bez žrtvovanja travnatih površina.

image
Martha Schwartz Partners

Sjedala i sjenilo, Beiqijia Business Technology District, Peking

Sićušne klupe dovoljno široke za dvoje ljudi integrirane su ravno u drvenu šetnicu u pekinškoj poslovnoj četvrti Beigijia, dižu se u zrak i preklapaju poput produžetka vodoravne površine.

image
PLACE LABORATORY/

Laboratorij za sjedenje u zakrivljenom parku

Studio Place Laboratory je integrirao "zakrivljeno sjedalo", dinamičnu klupu od drveta i betona, u prijelazni prostor između trave i pločnika na imanju za golf Yanchep u Australiji.

image
CESAR RUBIO/
image
CESAR RUBIO/
image
CESAR RUBIO/

Sunset Parklet u San Franciscu

Smješten odmah ispred trgovine mješovitom robom i kafića u San Franciscu, The Sunset Parklet tvrtke INTERSTICE Architects koristi 3-4 javna parkirna mjesta i pretvara ih u korisni prostor za prolaznike i posjetitelje kafića. Četiri trake duž parketa nude različite razine sjedala, stolova, žardinjera, vezica za pse i nosača za bicikle.

Ne biste li voljeli vidjeti više toga u svom susjedstvu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2023 09:33