AKVAPONSKA FARMA U BELGIJI

URBANA POLJOPRIVREDA 'Green house' na krovu šoping centra

 melvinkobe.com
U posljednjih nekoliko mjeseci proizvodnja se intenzivirala zbog veće potražnje; naime, trgovački centri, u uvjetima otežanog prometa hranom prouzročenog epidemijom, vapili su za dostavom svježe proizvedenog povrća.

O urbanim farmama puno se u svijetu govori ovih dana, jer su se pokazale kao nužnosti tijekom pandemija, u velikim gradovima. Akvaponske urbane farme hrane stanovnike gradova prema principima kružnog gospodarstva.

Iako je neka zemlja bogata poljoprivrednom zemljom, kao, primjerice, naša (koja je često i neobrađena), opet u situacijama izvanrednih mjera poželjno je i da gradovi imaju barem nešto vlastite opskrbe voćem i povrćem.

Bruxelles

Razgovarali smo o tome s arhitektom Stevenom Beckersom, osnivačem BIGH-a - Building Integrated GreenHouses, iz studija Cradle2Cradle, koji je i predavač na Université Libre u Bruxellesu. Nakon niza istraživanja, 2015. godine započinje priču s proizvodnjom hrane u urbanom dijelu Brussels Capital Region, pri čemu je bio inspiriran ECF sustavom farmi iz Berlina. Taj sustav dodatno je modelirao poznavajući kompleksnost života u gradu i suburbanog metabolizma ljudi, zgrada i prostora, tržišta hrane, poslovnih aktivnosti, vodnog režima i potrebe za čistom industrijom.

Steven Beckers, osnivac BIGH-a

- Tvrtka BIGH koju sam osnovao razvija komercijalne modele proizvodnje hrane u urbanim sredinama, uz mogućnost implementiranja akvaponskih farmi na postojećim zgradama. Prva farma u mreži kompanije BIGH bila je Ferme Abattoir i započela je s proizvodnjom u Anderlechtu, u Bruxellesu u siječnju 2018. godine, i do danas je unaprijeđena u izuzetno produktivan proizvodni sustav - kaže Steven Beckers.

Tvrtka Ferme Abattoir na jednom je od svojih trgovačkih centara postavila otvoreni vrt za proizvodnju bilja, a potom je bio organiziran akvaponski “green house”, odnosno plastenik za proizvodnju hrane na krovu centra Foodmet u Anderlechtu. Akvaponski sustav proizvodnje hrane, u kojem je povezan plastenik za proizvodnju bilja s tankovima u kojima rastu riblje vrste, asocira na prirodni ekosustav u izvornom okolišu, ali pritom smanjuje proizvodnju otpada, koristi minimalnu količinu energenata te ostavlja pozitivan otisak u okolišu. Takva urbana farma nudi tržištu lokalne proizvode za konzumaciju u urbanim sredinama, i to tijekom čitave godine - rajčice, ribe, začinsko bilje, voće… Rade prema modelu koji se bazira na kompletnoj prodaji proizvoda, odnosno potražnji.

Brussels , 07/05/2018
On the roof of Foodmet , the largest (4000 m2) urban aquaponic farm in Europe has been build . On a single roof, the Ferme Abattoir raises fish and produces fruit, vegetables and herbs in a totally natural way, without any addition of pesticides or chemical agents.
Pix : the Ferme Abattoir
Credit : Daina Le Lardic / Isopix
Daina Le Lardic / Isopix

Brussels , 07/05/2018
On the roof of Foodmet , the largest (4000 m2) urban aquaponic farm in Europe has been build . On a single roof, the Ferme Abattoir raises fish and produces fruit, vegetables and herbs in a totally natural way, without any addition of pesticides or chemical agents.
Pix : the Ferme Abattoir
Credit : Daina Le Lardic / Isopix
Daina Le Lardic / Isopix

melvinkobe.com

- Dugoročno je cilj da Abattoir ostvari udvostručenje proizvodnje u Bruxellesu, da se širi u Francuskoj u Parizu, odnosno postupno i u cijeloj Europi, ulaskom u francuski međunarodni trgovački lanac Veolia - kaže S. Beckers

Kvaliteta

S izuzetno puno neiskorištena prostora, mnoge su zgrade u gradovima, posebno zbog nekorištenih ravnih krovova, ujedno i potencijali za razvoj pojedinih industrijskih grana. Akvaponske farme, poput one na trgovačkom centru Foodmet, proizvode i distribuiraju visokokvalitetni lokalni proizvod, te stanovnici iz svoje neposredne blizine mogu nabaviti svježi proizvod direktno iz plastenika s vrha susjedne zgrade.

Razvoj urbanih farmi, plastenika i tankova za uzgoj riba na krovovima trgovačkih centara, mijenja osnovnu politiku proizvodnje - smanjuje negativan učinak na prirodu lansirajući pozitivan učinak kroz primjenu Cradle to Cradle i sustava kružnog gospodarstva - to je inovativan pristup proizvodnji hrane za aktualni trenutak, posebice značajan u vrijeme pandemijskih uvjeta. Abattoir Ferme snabdijeva svojim proizvodima veliki broj supermarketa Carrefour u regiji, i to direktno u trgovine. Tim tvrtke Ferme Abattoir posvećen je osiguranju kvalitete proizvodnje i distribucije proizvoda kao što su začinsko bilje, rajčice, salata, bobičasto voće i slično.

Brussels , 07/05/2018
On the roof of Foodmet , the largest (4000 m2) urban aquaponic farm in Europe has been build . On a single roof, the Ferme Abattoir raises fish and produces fruit, vegetables and herbs in a totally natural way, without any addition of pesticides or chemical agents.
Pix : the Ferme Abattoir
Credit : Daina Le Lardic / Isopix
Daina Le Lardic / Isopix

Veliki interes

- Potražnja je trenutačno veća od postojećih kapaciteta, ali je najvažnija sigurna i konstantna isporuka dogovorenih svježih proizvoda krajnjim korisnicima. U posljednjih nekoliko mjeseci proizvodnja se intenzivirala zbog veće potražnje; naime, trgovački centri, u uvjetima otežanog prometovanja hranom prouzročenog epidemijom Covid-19, vapili su za dostavom svježe proizvedenog povrća u neposrednoj blizini, kako bi svojim kupcima u najkraćem roku mogli ponuditi najbolju ekološki uzgojenu hranu - rekao je Steven Becker, suradnik predavač Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, koji surađuje s tvrtkom GREENiKA, u vlasništvu Snježane Turalije.

Pandemija Covid-19 dodatno stavlja u fokus navike potrošača, a zdravlje ljudi u cijelom svijetu postaje prioritet. U takvim okolnostima proizvodnja hrane prema principu tvrtke BIGH, smatra S. Turalija, postaje interesantna dijelu velikih igrača u gospodarskom sektoru, koji zajednicu na brz i jednostavan način, uz kratke lance dostave, opskrbljuju zdravom i svježom hranom.

Foto: BIGH-Isopix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:29