Prilika koja se ne propušta!

UVJETI NATJEČAJA ZA ISKORIŠTAVANJE SREDSTAVA EU Jedna zgrada može dobiti od 100 tisuća do 13 milijuna kuna!

U FZOEU kažu da postoji potencijal od 600 zgrada koje su krenule s planiranjem obnove i već imaju spremne projekte.

Suvlasnici 18 stanova zgrade na adresi Od Batale 19 u Dubrovniku ove će se zime grijati znatno povoljnije nego prijašnjih godina.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost lani je odobrio sredstva za energetsku obnovu njihove zgrade sagrađene prije 55 godina, koja je uključivala izolaciju fasadnih zidova i ravnog krova, zamjenu stolarije u svim stanovima i stubištu, rekonstrukciju kotlovnice i postavljanje solarnih kolektora na krovu za pripremu potrošnje tople vode, ugradnju centralnog grijanja u svaki stan s kalorimetrima te mjerenje potrošnje zasebno po stanovima putem web aplikacije.

Zgrada u ulici Josipa Pupačića prije obnove.

SUBVENCIJE

Radovi su završili u svibnju ove godine, a nakon provedenih mjera energetske obnove troškovi grijanja u pojedinim će stanovima biti niži i do 1290 kuna! Ukupna vrijednost obnove iznosila je više od 1,5 milijuna kuna, s tim da su subvencije Fonda iznosile nešto više od 629 tisuća kuna, a isplaćene su u rujnu ove godine. Konsuelo Končić iz tvrtke Domouprava Dubrovnik, koja je kao upravitelj prijavila zgradu na lanjski natječaj, kaže kako su suvlasnici nedostatna sredstva osigurali iz vlastite pričuve, a za dio su se zadužili u banci.

- Za zgradu smo 2014. napravili energetski pregled i ishodili certifikat, a u 2015. i glavni projekt obnove. Od ideje do realizacije prošlo je dvije godine. Prije obnove zgrada je bila u D energetskom razredu, potrošnja je iznosila 94.453,71 kWh za cijelu zgradu, a stanovi su se grijali lokalno električnom energijom - kaže Končić i dodaje kako je vrijednost građevinskih radova iznosila oko 1,326.800 milijuna kuna, a subvencije od Fonda 40 posto, odnosno 530.720 tisuća kuna. Vrijednost stolarskih radova, pak, bila je oko 246.645 kuna, a subvencije su iznosile 98.658 kuna (40 posto).

Zgrada u ulici Josipa Pupačića poslije obnove

Ova je zgrada jedan od boljih primjera provedene energetske obnove višestambenih zgrada, a ovaj tjedan Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja raspisalo je javni poziv za subvencije iz fondova EU za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Naime, FZOEU više ne dodjeljuje sredstva u te svrhe, ali je i dalje uključen u natječaj tako što će pomaganjem prijaviteljima u pripremi, prijavi i provedbi projekta izbjegavati zastoje u provođenju natječaja.

PRVI KRUG

Suvlasnicima zgrada dostupno je novih 147 milijuna za obnovu zgrada, a za to, ovisno o radovima koji će se izvoditi, mogu po projektu dobiti od 100 tisuća do čak 13 milijuna kuna! Prema podacima iz dosadašnje provedbe programa, u FZOEU kažu da postoji potencijal od 600 zgrada koje su aktivno krenule s planiranjem obnove i već imaju spremne projekte. No, ovo je tek prva etapa financiranja energetske obnove višestambenih zgrada, a na raspolaganju je ukupno 525 milijuna kuna do 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:27