OPET U MODI

Veliki povratak tradicionalnog građevinskog materijala: Ako nađete rabljene komade, poseban su hit

Kompleks od 88 stambenih jedinica i jednog poslovnog prostora u Rue Danton, u predgrađu Pariza

 Schnepp Renou, Simon Schnepp i Morgane Renouh
Kako bismo vas inspirirali donosimo vam pet vrhunskih svjetskih objekata od cigle koji su odličan prikaz gradnje usmjerene prema budućnosti

Jednostavna i, kako mnogi stručnjaci kažu, skromna cigla opet je in. Zahvaljujući novim proizvodnim tehnikama, konstrukcije od opeke i maltera dobile su novi, modernistički štih jer su sada dostupni u velikom rasponu boja, formata i završnih obrada.

Rezultat ovog napretka odrazio se i u radu dizajnera i arhitekata koji nestrpljivo pomiču granice kreativnog potencijala cigle stvarajući suvremene objekte koji ostavljaju snažan dojam, kako u interijerima, tako i u eksterijerima.

U interijerima bogat i autentičan osjećaj posebno ostavlja istrošena, reciklirana cigla koja ima poseban karakter i priču, a doprinosi održivosti. Unošenje ovog elementa u dizajn interijera može zamagliti granicu između unutarnjih i vanjskih prostorija te vizualno povećati i otvoriti tlocrt, čemu mnogi streme.

Za interijer i eksterijer

Njena popularnost ne leži samo u kuhinjama, gdje se najviše može pronaći, nego sve više i u drugim životnim prostorima. Izloženi zid od cigle u dnevnoj, ali i u spavaćoj sobi može poboljšati osjećaj topline. K tome, pristaje raznim stilovima uređenja, od rustičnog countryja do modernog industrijskog šika.

Koji god stil odabrali, jedno je sigurno: opeka je spremna zauzeti središnje mjesto u kreativnom dizajnu interijera i eksterijera neovisno radi li se o privatnoj kući, rezidencijalnoj zgradi, poslovnim prostorima, hotelima...

Vječni klasik

Naime, europska industrija opeke broji više od 700 tvrtki, od malih i srednjih poduzeća do velikih međunarodnih korporacija, koje zapošljavaju oko 50.000 ljudi diljem Europe i proizvode vrijednost proizvodnje od oko 5,5 milijardi eura. Na globalnoj razini, ove godine se očekuje da će tržište opeke bilježiti prosječnu godišnju stopu rasta od preko tri posto, a razlog tome je velika potražnja u građevinskom segmentu.

Dok je klasična crvena opeka vječni klasik, posljednjih godina u novim stambenim zgradama pojavljuju se sive cigle te cigle od vapna koje daju kući starinski izbijeljeni izgled.

Pet projekata koji oduševljavaju

Kako bismo vas inspirirali donosimo vam pet vrhunskih svjetskih objekata od cigle koji su odličan prikaz gradnje usmjerene prema budućnosti. Riječ o projektima koji su nagrađeni na nedavno održanoj dodjeli nagrada Brick Award. Ovih pet projekata zadivilo je žiri svojim inovativnim konceptom dizajna i arhitekture, pametnom i inovativnom upotrebom opeke, kao i visokom kvalitetom estetske privlačnosti, forme i dizajna.

1. Kina – Muzej carskih peći, Jingdezhen

image
schranimage/Studio Zhu Pei

Grad Jingdezhen u Kini ima značajnu povijest proizvodnje porculana, a ovaj Muzej carskih peći projektirao je Studio Zhu Pei, tik uz ruševine carske peći dinastije Ming. Zgrade su isprepletene dvorištima kroz koja u podrume ulazi dnevno svjetlo. Na gornjim katovima svjetlost ulazi kroz otvorene ili ostakljene krajeve svodova, kroz vodoravne svjetlosne otvore iznad poda, kroz pukotine u zidovima i kroz krovne prozore koji podsjećaju na dimne rupe iz peći. Gradnja muzeja također se referira na porculansku baštinu ovoga grada: svodovi se sastoje od zidova od opeke s dvostrukom ljuskom izgrađenih na tradicionalan način, a zatim ispunjenih betonom. Korišteno je 2,8 milijuna opeka koje su mješavina novih i obnovljenih opeka koje su ostale nakon rušenja peći. Ovaj izvanredni projekt pobjednik je u kategoriji "Dijeljenje javnih prostora", ali i dobitnik Grand Prizea.

2. Ekvador – Kuća koja nastanjuje (produktivno urbano stanovanje)

image
Jose Fernando Gomez

Arhitektonski kolektiv Natura Futura doživljava "Kuću koja nastanjuje", smještenu u mjestu Babahoyo u Ekvadoru, kao stav koji se protivi komercijalizaciji grada i koji cigli daje simboličnu, ali i funkciju građevinskog materijala. Ovaj tradicionalni građevinski materijal često se povezuje sa siromašnijim slojevima stanovništva – često se prikriva, žbukom i bojom. Arhitekti žele da ovaj projekt pokaže i istraži vrijednost cigle kao materijala za dinamičan grad koji je pogodan za nastanjivanje. Opseg ovog projekta seže daleko izvan okvira zgrade. Skreće pozornost na male inicijative koje proširuju definiciju zgrada mješovite namjene i tako daju pozitivan doprinos kvaliteti urbanog života u središtu modernog grada. Pobjedu je odnio u kategoriji "Osjećaj kao kod kuće".

3. Francuska – 88 stambenih jedinica + 1 poslovni prostor u Rue Danton

image
Schnepp Renou, Simon Schnepp i Morgane Renouh

U Pantinu, predgrađu Pariza, arhitekti iz ureda Avenier Cornejo podigli su tri zgrade uz kanal de l‘Ourcq. Kompleks sadrži ukupno 88 stanova, raspoređenih u polukrug tako da zatvara malo dvorište koje izlazi na kanal. Sve tri zgrade su približno istih proporcija, ali je dizajn svake od njih određen oblikom parcele i njihovom orijentacijom prema kanalu. Ručno oblikovane cigle položene su u stretch-vezu sa šupljim spojevima, a kao moderan odgovor arhitekti su odabrali tri boje opeke. Metal koji se koristi za prozorske okvire i ograde također je različite boje na svakom bloku: crvena cigla nadopunjena je sivim metalnim detaljima, svijetlo sive cigle zelenom, a tamno sive cigle smeđom bojom. Iste cigle korištene su i za popločavanje staze koja vijuga među starim stablima u vrtu. Sve zajedno čini uspješnu sintezu jedinstva i različitosti što potvrđuje zašto je ovaj projekt odnio pobjedu u kategoriji "Živjeti zajedno".

4. Švicarska - 2226 Emmenweid

image
René Dürr

Naziv "2226 Emmenweid" dolazi od koncepta građevinske tehnologije koji osigurava stabilnu unutarnju temperaturu između 22 i 26 °C. Koncept tlocrta nove četverokatne zgrade, koju je projektirao ured Baumschlager Eberle Architekten u Emmenbrückeu u Švicarskoj, jednostavan je i dizajniran za širok raspon namjena. Korišteni su veliki blokovi od opeke bez ispuna koji osiguravaju učinkovitu difuziju pare i imaju veliku toplinsku masu koja značajno pridonosi stabilnosti unutarnje klime. Uz svoje prostorne i atmosferske kvalitete, ovaj objekt pokazuje da je u izgradnji poslovnih ureda moguće na novi način pojmiti dugovječnost i stabilnost klime zbog čega je pobjednik u kategoriji "Raditi zajedno".

5. Kina - Tsingpu Yangzhou Retreat

image
Pedro Pegenaute

Ovo mjesto nekada je bilo dom ribara i poljoprivrednika. Prije početka gradnje, uključivalo je skladište i nekoliko seoskih kućica. Na zahtjev naručitelja, dizajneri su uspjeli spojiti te kućice s luksuznim hotelom nadovezujući se na kinesku tradicionalnu arhitekturu. Zidovi od opeke obavijaju sva funkcionalna područja, uključujući četiri vrta. Otvori u zidu nude niz pogleda na razne terase, područja recepcije, restorana i soba za goste. Dok hodate kroz zgradu, otvaraju se višestruki prostori te zadivljujući pogledi na unutarnji i vanjski krajolik. Ovaj pobjednički projekt u kategoriji "Gradnje izvan okvira" upućuje na tradicionalnu arhitekturu regije, ali pokazuje i snažnu predanost održivosti te odgovornosti za okoliš recikliranjem i ponovnom upotrebom obnovljenih opeka.

Dodjela nagrada Brick Award održava se svake dvije godine u čast najkreativnijih primjera suvremene i inovativne arhitekture od opeke. Ove godine tvrtka Wienerberger dodjelu je organizirala po deseti put, a prijavljeno je 789 projekata iz 53 zemlje. Wienerberger grupa je tijekom 200 godina postojanja postala najveći svjetski proizvođač građevinskih materijala s više od 260 tvornica prisutnih u 26 zemalja, a ovu nagradu osmislili su kako bi arhitekte i entuzijaste izvan struke inspirirali na dijeljenje koncepata dizajna i na istraživanje novih oblika gradnje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Wienerberger grupom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:18