MALI RAJ

Vlasnici su željeli imati posebnu oazu za opuštanje, a nisu ni sanjali što će na kraju dobiti

 Inclined Studio
Cilj je bio stvoriti sirovo i organsko okruženje tako da se vlasnici mogu opustiti i biti blizu prirode

Kada bi raj bio na zemlji mogao bi izgledati nešto poput ove oaze u Indiji. Točna lokacija ovog prekrasnog projekta nalazi se u blizini jezera Thol, Ahmedabad i zapravo je manji projekt pokraj kojeg se nalazi veće vikendica za vlasnika i njegove goste.

image
Inclined Studio
image
Inclined Studio
image
Inclined Studio

- U početku je ovo mjesto bila ravna zemlja s nekoliko stabala na periferiji. Vlasnik je veliki ljubitelj ptica te ima razne egzotične vrste ptica iz različitih dijelova svijeta, stoga je želio da se koncept cijelog projekta temelji na tome – objašnjavaju arhitekti iz studija VAP ARCHITECTS za Amazing Architecture, Tako je odmah na početku i sam projekt dobio ime ‘kalrav‘ što znači cvrkut ptica koji vas dočekuje čim se približite imanju.

image
Inclined Studio
image
Inclined Studio
image
Inclined Studio

Cilj je bio stvoriti sirovo i organsko okruženje tako da se vlasnici mogu opustiti i biti blizu prirode. Ulaz je izveden pomoću tradicionalno rezbarenih vrata i tematskog zida sa žbukom od blata. To je donijelo osjećaj pripadnosti i poniznosti. Nadalje, dočekat će vas dio za ptice koja predstavlja pozadinu za postojeće stablo Neema, koje stoji kao skulptura u središtu dvorišta. Korištenje motiva ptica u nišama i paravanima stvara prisnost s mjestom.

image

f

Inclined Studio
image
Inclined Studio

Veći dio lokacije su vodeni pejzaži, kako bi se privuklo više ptica. Zvuk vodopada čini ovo mjesto življim. Slojeviti vodeni pejzaži i plantaže stvaraju ambijent za umirenje i opuštanje. Periferija je zasađena stablima pogodnim za ptice, a do sada je posađeno više od 250 stabala i ona još uvijek rastu. Pješačka staza i žičani most bili su napravljen između zelenila i vodenih krajolika kako bi čovjek bio fizički dio prostora i doživio ga. Svijetleći stupovi izrađeni su po narudžbi i služili su i kao hranilice za ptice.

image
Inclined Studio
image
Inclined Studio

Povišena drvena terasa okrenuta prema istoku postala je savršena prostor za jogu i doručak. Dok se s nje može promatrati kompletno imanje, terasa je postala savršeno mjesto gdje možete sjediti i uživati u cijelom krajoliku.

Arhitekti su odlučili zadržati minimalnu i suptilnu izgrađenu površinu. Gornji kat postaje dnevni boravak, dok donji kat postaje prostor za aktivnosti, koji ostaje zasjenjen i ugodan tijekom cijelog dana. Također u večernjim satima, neizravna i blaga rasvjeta donosi mek i spokojan ambijent ovom mjestu.

image
Inclined Studio

- "Kalrav" je raj ne samo za naše klijente, već i za ptice, kukce i mnoga druga živa bića. Apsolutna povezanost s prirodnim elementima kao što su zrak, nebo, voda, zemlja tjera vas na ponovni dolazak ovdje – zaključuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2022 15:00