SILE PRIRODE

VULKANSKA ARHITEKTURA Fascinantne građevine nastale pod utjecajem vulkanske aktivnosti

 Jorge Javier Andrade Benítez
Izgrađene diljem svijeta, ove su građevine primjeri arhitekture nastale pod utjecajem vulkanske aktivnosti

Sile prirode možda ne možemo kontrolirati, ali nas zato mogu nadahnuti za daljnji razvoji i napredak. Tako su arhitekti prikazanih građevina odlučili iskoristiti jedan od proizvoda vulkanskih erupcija, bazaltnu stijenu, kako bi stvorili moderne strukture većinom javne namjene. Kako to izgleda, pogledajte u nastavku!

EON

Muzej Mt. Hekla, Rangárþing ytra, Island

Arhitektonska tvrtka EON pretvorila je nekadašnju farmu u ovaj muzej geologije, smješten u sjeni islandske vulkanske planine Mt. Hekla. Zgrada koja se prostire na 604 kvadratna metra počinje s podzemnim silaskom u pećinu koja se nalazi ispod polja lave u dolini, čime vodi posjetitelje kroz povijest islandskog najopasnijeg vulkana.

EON

Istaknuto obilježje muzeja jest preko šest metara visoka fasada od lave u čijem stvaranju su upotrebljene tradicionalne islandske metode gradnje.

Spasm Design

Kuća Khopoli, Khopoli, Indija

Tvrtka Spasm Design iz Mumaija inspiraciju za minimalističku kuću Khopoli pronašla je u kamenju od magmatskog bazalta razbacanom po seoskom krajoliku savezne države Maharashtrian u Indiji. Bazaltne ploče od koje je izgrađena vila oblikovala je antička vulkanska aktivnost te su one postavljene tako da na organski način izviru iz litice i dramatično uokviruju planine u daljini.

Spasm Design

Uporaba betona i magmatskog bazalta uvjetovana je ekstremnim klimatskim uvjetima indijske savezne države Maharashtre. Sezonu monsuna obilježava iznimno mokro razdoblje, a dugu suhu sezonu suša.

Földes Architects

Kemenes vulkanski park - Centar za posjetitelje, Celldömölk, Mađarska

Földes Architects, studio sa sjedištem u Budimpešti, dizajnirao je golemi spomenik smješten u sjeni brda Ság, bivšeg vulkana starog pet milijuna godina i posvećen vulkanskoj prošlosti Mađarske. Tvrtka je u izgradnji centra upotrijebila industrijske materijale poput Cor-Ten čelika i betona boje ugljena.

Földes Architects

Posjetitelji ovog centra pri ulasku u zgradu nailaze na predvorje u kojem im pogled u visinu otkriva da zgrada ima čak pet katova koje osvjetljava ostakljeni dio u središtu krova, planski oponašajući vulkanski krater.

Barbosa & Guimarães Architects

Kompleks gradskih bazena studija Barbosa & Guimarães Architects, Povoação, Portugal

Kompleks bazena boje ugljena uzdiže se iz pepela bivšeg sportskog igrališta u mjestu Povoação u Portugalu. Povoação je poznat po svojoj vulkanskoj plaži. Monolitske ploče od bazaltne stijene izranjaju iz obližnje padine i prate njen nagib kao da su njezin prirodni nastavak.

Barbosa & Guimarães Architects

Zeleni krov natkriljuje strukture s malim prozorima koji podsjećaju na one brodske i omogućuju pristup svjetlosti u unutrašnjost.

Arkibúllan

Uredi groblja Gufunes, Reykjavík, Island

Ova zgrada obložena bazaltom, koju je osmislila islandska arhitektonska tvrtka Arkibúllan, prva je od mnogih suvremenih dodataka groblju Gufunes u Reykjavíku. Bazalt potječe iz regionalnog vulkana Eyjafjallajökull.

Arkibúllan

Struktura na dva kata sastoji se od tri isprepletena volumena u kojima se nalaze uredi i sobe osoblja groblja.

Jorge Javier Andrade Benítez

Vidikovac Quilotoa Shalalá, Zumbahua, Ekvador

Arhitekti Javier Mera Luna, Daniel Moreno Flores i Jorge Javier Andrade Benítez dizajnirali su ovaj vrtoglavi vidikovac smješten na rubu kratera vulkana u ekvadorskim Andama širokog preko tri kilometra.

Jorge Javier Andrade Benítez

Protežući se iznad jezera Quilotoa koje se nalazi u krateru, gotovo 4 kilometra iznad razine mora, struktura stvara iluziju letenja.

EDAA

Kuća Meztitla, Tepoztlán, Meksiko

Uzdignuta u podnožju planine Tepozteco i okružena zelenilom, ova je rezidencijalna zgrada opločena vulkanskim kamenom i raskošnim borovim drvom. Prirodni materijali omogućuju da se ovaj dom stopi sa svojom okolinom.

EDAA

Kuća koja zauzima samo mali dio ruralne parcele na kojoj se nalazi ima ambiciozan sustav iskorištavanja kišnice u svrhu poticanja održivosti.

Izbvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:02