ODMOR NA PETOM KATU

Zelena oaza za opuštanje u stanu u Prečkom

 

Predstavljamo balkon veličine 5,40 kvadrata u stanu od 39 četvornih metara u Prečkom uređenom bez greške. Vlasnica nam je beskompromisno otvorila vrata svojeg doma i s nama podijelila svoju priču, a što je sve prošla pročitajte u nastavku.

Budući da je balkon bio jedan od uvjeta prilikom traženja stana, njegovu uređenju posvećena je dodatna pažnja. Iako vlasnica isprva nije imala jasnu viziju kakav bi vanjski namještaj odabrala, znala je odakle početi - od odabira i postavljanja drvene podne obloge.

- Decking na balkonu bio je nešto što sam znala da želim. I tu nije bilo dileme, bez ozbira na cijenu - kaže vlasnica i dodaje kako je decking dao potpuno novi izgled balkonu, a za razliku od keramičkih pločica.

Decking ili drveni pod nije tradicionalan stil na našim prostorima, ali je svakako ljepši i topliji od običnih pločica postavljenih na betonu

- Ovako mogu bosa hodati po balkonu, mogu vježbati vani, sjediti na podu... Nadam se da ću se moći i sunčati - smije se vlasnica i dodaje kako je angažirala tvrtku Drvene terase, koji su prvo došli na izmjeru, zatim dogovorili termin za postavljanje, a sve je bilo gotovo u sat vremena.

Jeftinije europske vrste drveta termičkim i kemijskim obradama pretvaraju se u kvalitetnu podnicu kojoj vremenski utjecaji ne mogu ništa. Najpoznatiji je termički obrađen jasen, koji se peče na 220 Celzijevih stupnjeva, a na taj način od jeftinijeg rješenja za parkete postaje vrhunski materijal za izradu podnih obloga na balkonu ili terasi, a po boji je sličan tropskim vrstama

Drvena obloga slagala se na potkonstrukciju tako da s gornjom oblogom čini vodopropusnu plohu. Voda i prljavština skupljaju se u tzv. čepićima, a budući da balkon ima nagib, ništa se ne zadržava. Što se tiče materijala, korišten je termo jasen, koji se peče na temperaturi od 220 °C. Podnice obrađene na taj način postaju tvrđe, stabilnije i otpornije na vremenske utjecaje.

- U područjima s kišom i snijegom decking je odlično rješenje jer se kod eventualnog propuštanja hidroizolacije lako rastavlja. Na taj način curenje se lako sanira, dok kod pločica imate pravu noćnu moru. Uz to, terasa od drveta je slabe toplinske vodljivosti te je na prvi dodir mnogo toplija, ne kliže se i općenito se odlično uklapa u svaki stil gradnje - kažu iz tvrtke Drvene terase i dodaju kako je termički tretirani jasen znatno povoljniji od, primjerice, tikovine, koja je najpoznatiji prirodni materijal za decking.

Što se tiče trajnosti i održavanja, vlasnica potvrđuje kako je decking izdržao prvu zimu bez problema.

- Budući da je to drvo, ono diše, živi i malo se mijenja. U svakodnevnoj uporabi dovoljno ga je prebrisati krpom i vodom - kaže.

Druga želja, nakon deckinga, odnosila se na biljke, a tad je na red došao i vanjski namještaj. U odnosu na interijer stana u kojem prevladava bež boja, na balkonu je željena bijelo-zelena kombinacija s nosećim namještajem u crvenoj.

Druga želja, nakon deckinga, odnosila se na biljke, a tad je na red došao i vanjski namještaj. U odnosu na interijer stana u kojem prevladava bež boja, na balkonu je željena bijelo-zelena kombinacija s nosećim namještajem u crvenoj boji.

- Prije sam živjela u Dugavama u stanu koji nema balkon i kada smo se preselili u Špansko, okusila sam što znači imati balkon i jednostavno sam znala da ga moj stan mora imati. Od toga nisam htjela odustati. Balkon je dovoljno velik da se na njemu može i ručati, i družiti, i čitati, a navečer uživam kad mi dođu gosti i kad upalim svijeće... - kaže vlasnica i dodaje kako voli boraviti na balkonu, a kada otvori balkonska vrata ima dojam dodatne prostorije u stanu, ali na otvorenom.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:47