NOVOGRADNJA KORNER

Zgrada u zagrebačkoj Petrovoj ulici sa standardima višim od onih propisanih nZEb-om

 Mia Design
Svaka zgrada ima zasebno stubište i dizalo, ali prostorno i oblikovno djeluju kao cjelina

Zgrada Korner na adresi Petrova 103 i 103/1 naziv je dobila jer se nalazi na uglu, spoju Petrove i ulice Jordanovac, gdje se nekoć nalazio restoran zvan Vuglec, kojeg se mnogi još sjećaju. Tako je ime objekta svojevrsni hommage. Lokacija je popularni dio Zagreba za stanovanje, nedaleko od parka Maksimir i Kvaternikova trga.

image
Mia Design

Projekt se sastoji se od dvije prislonjene zgrade, južna je orijentirana na Petrovu ulicu i ima pet stanova. Sjeverna zgrada je orijentirana na ulicu Jordanovac, njen kolni i pješački ulaz i ima tri stana. Svaka zgrada ima zasebno stubište i dizalo, ali prostorno i oblikovno djeluju kao cjelina. Sačuvano je veliko razgranato drvo katalpe koje se nalazi na jugoistočnom dijelu parcele i posebna će se pažnja posveti hortikulturnom uređenju parcele i zgrada pa je tako predviđena sadnja raznih trajnica na više od 100 kvadrata te uređenje dvaju zelenih krovova.

Sačuvano je drvo katalpe na jugoistočnom dijelu parcele, a hortikulturno uređenje obuhvatit će sadnju raznih trajnica te dva zelena krova

- Na vanjskim prostorima stanova terasama, lođama i balkonima predviđena je postava deckinga od prirodnog drveta što je nastavak želje za što većim udjelom 'prirodnih materijala' i 'manjeg ugljičnog otiska' zgrade - kaže Zorka Kalogjera, arhitektica iz agencije Kastel nekretnine, koja prodaje stanove ovog projekta. Parkiranje je predviđeno u podzemnoj garaži i za svako parkirno mjesto osiguran je dovod električne energije. U prizemlju je uređen zajednički boravišni prostor stanara kao i posebno mjesto za ostavljanje bicikala...

Trostrana orijentacija

- Zgrade su prvenstveno orijentirana na jug-jugoistok prema otvorenom prostoru, a svaki stan ima dvostranu odnosno trostranu orijentaciju. Velike staklene stijene s niskim parapetom omogućuju optimalnu osunčanost prostora i nesmetan pogled na zelenilo drvoreda na Petrovoj ulici te dvorište XV. gimnazije, a kvalitetna ALU stolarija s troslojnim staklom pruža maksimalnu zvučnu i toplinsku izolaciju - opisuje Kalogjera.

image
Mia Design

Tri gornja stana imaju velike terase trostrane orijentacije obogaćene bioklimatskim automatiziranim pergolama. Važan podatak je i da je potresno opterećenje računato prema Eurocodu i zadovoljava najviše standarde gradnje. Nosiva konstrukcija isključivo je armiranobetonska. Također, ovo je zgrada gotovo nulte energije odnosno nZEB, čime se smanjuje potrošnja primarne energije i utjecaj na okoliš te pridonosi očuvanju klime.

Kvalitetna oprema

- Standard nZEb-a propisuje da najmanje 20% ukupne isporučene energije za rad sustava treba biti podmiren energijom iz obnovljivih izvora energije, a u projektu Korner taj udio je 63 posto. Godišnja potrošnja primarne energije je pet puta manja od propisane standardom nZeb-a, a grijanje i hlađenje stana osigurano je dizalicom topline. Ventilacija je riješena preko sustava s povratom toplinske energije - rekuperatora, tako da se osigurava svjež i čist zrak a da se ne gubi energija ili zagađuje prostor bukom i smogom iz okoliša - objašnjava Kalogjera.

Dvije su zgrade prislonjene jedna na drugu. Imaju zasebno stubište i dizalo, ali prostorno i oblikovno djeluju kao cjelina. Južno orijentirana zgrada ima pet stanova, a sjeverna zgrada tri

Fasadni sustav s 15 centimetara kamene vune i profiliranom završnom žbukom gledaju kao doprinos termičkom, protupožarnom, ekološkom standardu. Međutim, uz kvalitetne materijale gradnje u planu je i kvalitetna oprema, kao što u protuprovalna ulazna vrata, dimonepropusna i protupožarna sa zvučnom izolacijom i hidrauličkim zatvaranjem. Cijena po metru kvadratnom stambenog prostora je od 4000 - 4400 eura. Završetak oba objekta i useljenje u zgrade Korner - Petrova očekuje se do kolovoza ove godine.

Prednost ove lokacije je, kako zaključuju u Kastel nekretninama, blizina je vrtića, dviju osnovnih škola, srednje škole, fakulteta, bolnice, kao i javnog prijevoza; tramvaja na Maksimirskoj i autobusa na Bukovačkoj i, naravno, parka Maksimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2024 02:09