U POSJETU

Fantastično potkrovlje mlade poslovne žene u centru Zagreba

Prostor koji je bio u lošem stanju dobio je nov izgled nakon arhitektonskog i dizajnerskog makeovera. Evo priče!

  • INFO: stan u potkrovlju od 50 kvadrata plus balkon od 9 kvadrata
  • LOKACIJA: centar Zagreba
  • PROJEKT: arhitektica Ana Miše

U centru Zagreba, u jednoj mirnoj i zelenoj ulici, posjetili smo divan stan u potkrovlju koji broji 50 četvornih metara unutrašnjeg prostora i 9 četvornih metara balkona. Vlasnica, mlada poslovna žena, priča nam kako se u ovaj stan zaljubila iz prve, iako prvi pogled na njega nije obećavao.

- Postojeći stan je bio u izrazito lošem stanju te je bila potrebna kompletna adaptacija koja je uključivala nove podove, stropove, instalacije, novu unutarnju i vanjsku stolariju, sve nove zidne i podne obloge, potpunu adaptaciju fasade stana, itd. Također se rušio i jedan zid da bi se kuhinja povezala s blagovaonicom i boravkom u jednu cjelinu. Dobra stvar je to što je adaptacija prošla jako brzo, pa je stan renoviran kroz razdoblje kraće od tri mjeseca. No, u svakom slučaju adaptacija je uključivala intenzivan svakodnevni angažman i timski rad mene, majstora te arhitektice - prisjeća se vlasnica i otkriva nam kako je arhitektonski dio cijelog ovog projekta, tj. sve faze, od idejnog rješenja do izvedbe, odradila Ana Miše, dipl. ing. arh koja je posao odradila besprijekorno.

- Stan je u sebi krio veliki potencijal. Sastoji se od hodnika, kuhinje, blagovaonice, dnevnog boravka, spavaće sobe, kupaonice, ostave i balkona. Želje vlasnice su od početka bile ujediniti kuhinju, blagovanje i boravak u jednu cjelinu, osigurati mnogo spremišnog prostora te dobiti dojam lepršavosti i suvremenosti u nekadašnjem tamnom potkrovnom stanu - objašnjava arhitektica Miše i dodaje kako je stan zapravo savršeno organiziran, iskorišten je svaki centimetar, a opet u konačnici se ne dobiva dojam “zakrčenosti”.

IKONE 20. STOLJEĆA

Glavna dekoracija u dnevnom boravku je cijeli zid prekriven crno-bijelim fotografijama velikog formata ikona 20. stoljeća (Kate Moss, James Dean, David Bowie, Twiggy, Freddy Mercury, Jane Birkin…)

- Hodnik kao prva prostorija dobrodošlice gostiju odiše suptilnošću postignutom ormarom s frontama od crnog ogledala i crnom visilicom Garland Light. Floralne sjene visilice igraju zanimljivu igru svjetla i tame u prostoru. Spavaća soba je, pak, jako male kvadrature te je minimalistički uređena. Prevladavaju svijetle boje. Zidna tapeta u pastelnim tonovima omekšava intiman prostor spavanja, a dozu luksuza daje rasvjeta u bakrenim tonovima te krzneni tepih. Ormar u niši rađen od rustikalnih drvenih sivih dasaka daje pomaknutost prostoru - opisuje arhitektica dok ulazimo u kupaonicu čija dispozicija prati njen longitudinalni tlocrt. Sive i bijele boje pločica razbija ružičasti ormar (“locker”). Keramičke pločice na podu svojom metalik bojom, obradom i teksturom oponašaju metalne ploče “rock-stageova”.

Najizazovnije je bilo učiniti da interijer stana bude u skladu s trenutnim stilovima uređenja, ali i bezvremenski, kaže arhitektica Miše

- Središnji dio stana je prostor dnevnog boravljenja obuhvaća kuhinju, blagovaonicu te boravak. Kuhinja je dvostrana s otokom, od bijelog teksturiranog iverala s drvenom radnom plohom bojanom u sivo. Bijele zidne “subway” pločice te viseća rasvjeta iznad otoka u formi kristalnog “bocuna” kuhinji daju dodatni, “bakin” šarm. Kosina krova definira prostor blagovanja, koja je dodatno istaknuta zidnom tapetom sivog stiliziranog floralnog uzorka. Blagovaonski stol je minimalistički bijeli, a stolci su sive i crne boje, slične forme, ali različitih materijala (tapecirani, žičani, ratan i plastični). Boravak se sastoji od tri glavna elementa, garniture za sjedenje s damskim ležajem (opet u bazičnoj sivoj boji), crnim metalnim stolićima sa zrcalnom gornjom plohom te ružičastim tepihom. Glavna dekoracija je cijeli zid prekriven crno-bijelim fotografijama velikog formata ikona 20. stoljeća (Kate Moss, James Dean, David Bowie, Twiggy, Freddy Mercury, Jane Birkin…). Najbitniji element ovog open-spacea je niski zid kojem je s jedne strane pridružen element kuhinje-otok, a s druge strane nosi TV i kamin. Sva komunikacija se odvija oko zida i preko zida. Zid dijeli, a ujedno povezuje sve grupe prostorije - priča.

KLJUČAN JE ZID

Najbitniji element središnjeg, open-space prostora je niski zid kojem je s jedne strane pridružen element kuhinje - otok, a s druge strane nosi TV i kamin. Sva komunikacija se odvija oko zida i preko zida. Zid dijeli, a ujedno povezuje sve grupe prostorije

STARINSKI ŠTIH

Bijele zidne “subway” pločice te viseća rasvjeta iznad kuhinjskog otoka u formi kristalnog “bocuna” kuhinji daju dodatni, “bakin” šarm

Kuhinja je dvostrana, s otokom, od bijelog teksturiranog iverala s drvenom radnom plohom

Veliki adut stana svakako je balkon koji prati dužu stranu stana, orijentiran je na zapad te gleda na krovove starih zagrebačkih kuća i krošnje drveća. Uz klasični stol s dva stolca, na balkonu je smješten i kutak za odmor napravljen od drvenih paleta bojanih u bijelo na kojem vlasnica obožava provoditi slobodno vrijeme i uživati u suncu kada ga ima.

- Pokušali smo urediti i opremiti stan da stil koji dominira bude industrijski, s klasikom kao bazom te daljima shabby chica. Ukratko, eklektika. Boje su akromatske, dakle bijela, siva, crna u detaljima, a naglasci u različitim sobama postignuti su ružičastom bojom te bakrenim elementima. Materijali koji dominiraju u stanu su iveral, zrcalne površine, crni metal, zidne tapete, bijele prozračne čipkaste zavjese, različita krzna… Podne obloge su parket (soba, boravak i blagovanje); u ostalim prostorijama keramičke pločice.

DOZA FINOG LUKSUZA

Spavaća soba je jako male kvadrature te je minimalistički uređena. Prevladavaju svijetle boje. Zidna tapeta u pastelnim tonovima omekšava intiman prostor spavanja, a dozu luksuza daje rasvjeta u bakrenim tonovima te krzneni tepih. Ormar u niši rađen od rustikalnih drvenih sivih dasaka daje pomaknutost prostoru

- Da bi se izbjegla monotonija zbog kolorističke jednostavnosti a dobila raskoš, svaki materijal je teksturiran - ističe arhitektica i dodaje kako je s obzirom na specifičnost tlocrta starog potkrovlja i zahtjeva za maksimalnom iskoristivošću prostora, gotovo sav namještaj rađen po mjeri. No, ima tu i dizajnerskih komada i elemenata poput crne visilice u hodniku Garland light dizajnera Torda Boontjea, zidne tapete u blagovaonici Designers Guild, blagovaonskih stolaca HK Living, sanitarija Villeroy&Boch, zidnih i podnih pločica u kupaonici Diesel...

RUŽIČASTI ORMAR

Sive i bijele boje pločica u kupaonici razbija ružičasti ormar (“locker”). Keramičke pločice na podu svojom metalik bojom i teksturom oponašaju metalne ploče “rock-stageova”

Mjesto za opuštanje uz kavu vlasnici je mini dugačak balkon s kojeg “puca” pogled na zelenilo naselja

NAMJEŠTAJ OD PALETA

Vanjski prostor tj. balkon prati dužu stranu stana, orijentiran je na zapad te gleda na krovove starih zagrebačkih kuća i krošnje drveća. Uz klasičan stol s dva stolca, na balkonu je smješten i kutak za odmor napravljen od popularnih drvenih paleta bojanih u bijelo

Arhitekticu smo za kraj upitali što je bilo najizazovnije u cijelom ovom projektu.

- Najizazovnije je bilo to da interijer stana bude u skladu s trenutnim trendovima uređenja, ali i bezvremenski. To je postignuto bazičnim bojama i bazičnim dugovječnim namještajem, a sami detalji su nešto što je trendovski podložno lakim i za budget bezbolnim izmjenama. Osobno, najviše sam zadovoljna open spaceom dnevnog prostora; njegovom kružnom vezom, njegovom fluidnošću, njegovom transformacijom da po potrebi funkcionira kao jedna cjelina, a po potrebi kao tri manje odvojene cjeline (kuhinja, blagovanje, boravak). I naravno, osmjehom vlasnice kada je posao odrađen - ponosno kaže arhitektica Miše.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:47