'oklop' koji štiti vašu kuću

FASADA Osnovna zaštita svake građevine

Jeste li znali da riječ fasada potječe od latinske riječi facies, što znači izgled? Baš kao što je prvi dojam važan pri upoznavanju ljudi, fasada je važna pri ulasku u neku zgradu. Zašto? Dobro dizajnirana fasada poručuje kako se iza nje krije zanimljiv interijer, a istodobno sugerira na kvalitetu i sigurnost. I uistinu, fasada i krov predstavljaju važan estetski element svake građevine, ali to nije njihova primarna funkcija.

Osim te estetske, bitnija je ona zaštitna. Kvaliteta života i kvalitetno provođenje slobodnog vremena vrlo je važan dio života. Svakom pojedincu njegov dom predstavlja osnovni životni prostor, u kojem provodi većinu svog slobodnog vremena. Zbog toga je vrlo važno da životni prostor bude ugodan, siguran te da pruža sigurnu klimu. Osnovna zaštita svake građevine počinje izvana, s krovom i fasadom.

Fasada je vrlo važan građevinski element koji pruža zaštitu od vanjskih utjecaja, kao što su voda, vlaga te nastajanje plijesni, algi, gljivica. Fasada štiti konstrukciju objekta od različitih atmosferskih utjecaja, mehaničkih oštećenja, ali i ostalih negativnih utjecaja poput naprezanja zbog temperaturnih promjena, ekstremno visokih ili niskih temperatura, prodora vode ili vlage te razaranja zbog smrzavanja, čime se bitno produljuje vijek građevine.

Bitno je spomenuti i energetsku učinkovitost koja osigurava financijsku uštedu smanjenjem potrošnje energije, ali i smanjenje emisije štetnih plinova, što su važni strateški ciljevi, ali i naša obveza. Fasada ima ključnu ulogu u ostvarivanju tih ciljeva jer ostvaruje smanjenje potrošnje energenata i do 40 posto, a samim time i povećanje vrijednosti objekta.

Kod fasade razlikujemo njezin generalni izgled, vrstu materijala, boju, tehniku kojom je izrađena te kako se svojim cjelokupnim izgledom prilagođava okolini u kojoj je smještena. Postoje klasične žbuke sintetičke, silikatne. Česte su fasade od kamena, drva i aluminijskih panela, eternit fasade, fasade od kerrocka te raznih kompozitnih materijala. Zapravo, kada govorimo o materijalima za fasade, u današnje vrijeme gotovo da i ne postoji materijal koji se ne može iskoristiti u tu svrhu. Proizvođači materijala prate trendove u graditeljstvu, pa tako i globalni trend uštede energije, primjene prirodnih materijala, kao i materijala u čijoj proizvodnji se koriste i sirovine nastale recikliranjem. U gradnji ekoloških, niskoenergetskih i pasivnih kuća sve se češće primjenjuju ekološki materijali kao što su izolacije od ovčje vune i drvenih vlakana.

Kamena ROCKWOOL vuna također spada u ekološke materijale jer je rađena od kamena, reciklira se u potpunosti zbog zatvorenog kruga proizvodnje, i za jednu jedinicu utrošenu za proizvodnju, pakiranje i transport uštedi se 128 jedinica energije.

Prilikom odabira fasade, osim visine objekta i njegove namjene, bitno je obratiti pozornost na tip podloge (zida), kao i željeni izgled. Naravno, vrlo važan faktor je i cijena, koja u većini slučajeva diktira njen odabir. Svaka od fasada ima svoje prednosti i važno je odrediti koji faktori su najvažniji za pojedini objekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 04:21