U GOSTIMA

Garsonijera od 23 četvorna metra samo za dame u Varaždinu

Mini prostor u Varaždinu koji odiše veseljem, živim bojama i motivima, šarmantnim detaljima i zaraznom energijom. Vlasnica je željela da stan uređenjem zadrži svjetlost i da unatoč manjku kvadrata bude udoban, praktičan i estetski privlačan

- Poznavajući moju strast za uređenjem, prijatelj iz agencije za nekretnine nazvao me i rekao: ‘Imam jednu garsonijeru za tebe, ali strašno izgleda, želiš li je vidjeti? Znam da ti voliš kad je nešto toliko ružno da to nitko ne želi, tebi je to izazov’... - smije se Branka Toš, vlasnica slatke garsonijere u Varaždinu u koju vas danas vodimo.

- I tako sam otišla pogledati. Starija zgrada, samo 800 metara od centra, ali u dobrom stanju i okružena parkom. To mi se odmah svidjelo. Kad smo stigli ispred, pomislila sam: pa i nije tako strašno. Ali, iznenađenje je tek slijedilo - zagonetna je gospođa Branka.

Najveći prostor ovog malog stana zauzima dnevni boravak, u kojem je glavni zid u cvjetnoj tapeti, i kuhinja koja se ističe šarenim mozaik pločicama. Općeniti dojam? Vedar, minijaturni interijer koji, unatoč svemu, ne prelazi u kič

KLIZNI PANEL

- Stan nije uređivan od useljenja prvih stanara, i ne samo da nije uređivan, mislim da nikad nije bio pošteno očišćen. Ali, nešto je bilo lijepo. Pogled kroz veliki prozor na južnoj strani na tek procvjetalu voćku, i za tako mali stan još jedan prozor na istočnoj strani, s ne baš tako lijepim pogledom jer gleda na kuću u susjedstvu. Ali, stan je bio prepun svjetla i sunca, i to je bilo dovoljno, sve ostalo ćemo srediti, stan je mali, ići će to nama brzo, pomislila sam - prisjeća se vlasnica i dodaje da je upravo tako i bilo.

Stan je velik, ako se ta riječ uopće može upotrijebiti za tako malen prostor, samo 23 kvadratna metra. Pitali smo vlasnicu koji su joj bili glavni prioriteti pri uređenju.

- Željela sam da stan zadrži svjetlost i da ta minijaturna 23 kvadrata pružaju udobnost, ali i neki šarm i toplinu već na ulazu. Pomicali smo zidove koji su to dopuštali, postavili potpuno nove električne instalacije, novu vodovodnu instalaciju te električno centralno grijanje - prisjeća se Branka i ističe kako joj je još bilo važno da prostor ima što manje vrata i da ima sve što treba kako bi bio komforan.

- Čak sam uspjela izvući i da spavaći dio, mala soba, bude odvojen od dnevnog dijela, i to postavljanjem kliznog panela. Taman je bilo dovoljno prostora za udoban krevet s prostorom za odlaganje koji se nalazi ispod njega, što u malom stanu puno znači. Smjestili smo i ormar i radni stol. Najljepši dio je prozor, koji daje puno prirodnog svjetla i sunca u jutarnjim satima - napominje Branka Toš.

Najljepši dio stana je veliki prozor koje propušta sunce u jutarnjim satima

Najveći prostor tog malog stana zauzima dnevni boravak s kuhinjskom nišom. U kuhinjici su mali sudoper, staklokeramička ploča za kuhanje, napa i elementi za pohranu posuđa. U dnevnom dijelu su stol koji služi kao radni i za blagovanje, zatim ormar za odjeću te metalni, pomalo rustikalni ležaj kojemu toplinu daju meki jastučići, a služi za opuštanje, iako je normalnih dimenzija i može spavati još jedna osoba. Glavni je zid u šarenoj, cvjetnoj tapeti koja cijelom prostoru daje razigranost, kao i slike po zidovima.

U dnevnom dijelu su stol koji služi kao radni i za blagovanje, zatim ormar za odjeću te metalni, pomalo rustikalni ležaj kojemu toplinu daju meki jastučići, a služi za opuštanje

U kuhinji veseli štih daju šarene mozaik pločice, na podu dnevnog boravka je laminat koji izgleda kao grubi drveni pod, a keramika u hodniku je bijela. U kupaonici su vesele pločice s porukom, prevladavaju plava i bež boja, a element za umivaonik je napravljen i prilagođen dimenzijama prostora.

Otvoreni ulazni dio produžen je u hodnik u kojem je smješten drugi dio kuhinje, sa sustavom grijanja, hladnjakom, mikrovalnom pećnicom i malom radnom plohom. U samom hodniku su element za obuću i vješalica. Cijeli stan ima modernu LED rasvjetu.

PO MJERI

- Kupaonica je dovoljno velika da su se mogli staviti tuš-kabina, perilica rublja, umivaonik i elementi za odlaganje, a prednost je i prozor za provjetravanje. Postojeća stolarija je zamijenjena novom stolarijom s troslojnim staklima, roletama i komarnicima. Uspjeli smo u prostor uklopiti i klima-uređaj - nabraja simpatična vlasnica i ističe kako većina stvari ne bi bila moguća bez dobrih majstora koji su izrađivali namještaj po mjeri.

- Puno je toga napravljeno po mjeri i prilagođeno dimenzijama tog malog prostora, ali na kraju mala kvadratura nije tom stanu bila minus kod uređenja, nego izazov da mu baš ništa ne nedostaje. Sretni smo jer mislimo da smo u tome uspjeli. Baš zato što je sve cvjetno, šareno i veselo nazvali smo ovu garsonijeru “ladies only” ili “samo za dame” - zaključila je Branka Toš.

Kupaonica je dovoljno velika da su se mogli staviti tuš-kabina, perilica rublja, umivaonik i elementi za odlaganje

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:11